Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CONSTIPATIA
CSID - Pastele si nutritionistii
PROPOLISUL
VARA ACEASTA ALEGE SNORKELING
ATENTIE LA SUPLIMENTELE ALIMENTARE!


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Fluturari la aparatul Pec Deck
ANOREXIA SEXUALA
BENEFICIILE EXERCITIILOR ZUMBA
CITRICELE, UN PLUS PENTRU SANATATEA TA
DIETA HCG ESTE O MODA RISCANTA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Secretul oaselor puternice Fierbinte
Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale: rn Consumă...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Antrenament » ANTRENAMENTUL ESTE NECESAR IN TIMPUL HEMODIALIZEI LA PACIENTI CU BOLI RENALE

ANTRENAMENTUL ESTE NECESAR IN TIMPUL HEMODIALIZEI LA PACIENTI CU BOLI RENALE


ANTRENAMENTUL_ESTE_N_76793.jpgMulte dintre beneficiile cunoscute ale exercitiului fizic sint relevante si pentru pacientii cu boala renala in stadiul final (BRSF). Conditia fizica critica a acestor pacienti care depind de dializa poate fi schimbata in bine prin interventia exercitiului fizic. Efectele exercitiului incluzind antrenamentul aerobic, cel de rezistenta si cel care combina ambele tipuri de interventii au inceput sa fie studiate cu 30 de ani in urma si s-au raportat efecte benefice. Recent au devenit populare exercitiile din timpul sedintelor de hemodializa si s-a demonstrat ca nu prezinta nici un pericol.

Pacientii cu BRSF au o istorie de hipertensiune in proportie de 80 %, iar mortalitatea cardiovasculara este principala cauza a sfirsitului acestor pacienti. Comportamentul sedentar este asociat cu seria cunoscuta de factori de risc, ca dimensiunea corpului, obezitatea si diabetul, tensiunea, homocisteina plasmatica, colesterolul total comparat cu LDL colesterolul. Mai mult, pacientii care fac dializa avind malnutritie protein-calorica sau inflamatii au de cele mai multe ori si niveluri alarmante ale factorilor de risc traditionali amintiti anterior si au de asemenea boli suprapuse care predispun la morbiditate si mortalitate.

Antrenamentul cu exercitii aerobe

Mai multe studii au examinat efectele exercitiului aerobic asupra consumului maximal de oxigen (VO2max). Desi intensitatea si durata exercitiilor a variat, toate studiile au inclus initial antrenament aerobic moderat progresind catre viguros pentru 30 de minute sau mai mult, de 3x pe saptamina pentru cel putin 8 saptamini pina la 12 luni (in cele mai multe studii 3 pina la 6 luni). In medie, imbunatatirea VO2max a fost de 17%. Alte imbunatatiri se refera la ameliorarea anemiei, nivelul si tipul lipidelor, respectiv descrestere in trigliceride si crestere in colesterolul din HDL, controlul tensiunii, functia endoteliala, inflamatia, conditia psihica si in general calitatea vietii. De asemenea s-a monitorizat scaderea rigiditatii arteriale prin indexul de augumentare. Ca markeri de inflamatie s-a masurat proteina C reactiva, care a scazut semnificativ dupa programul de exercitii. Tensiunea sistolica si diastolica au scazut predialitic si interdialitic dupa 4 luni de antrenament, scadere care a persistat dupa 5 luni de antrenament. De asemenea au fost apreciate nivele pentru depresie si calitatea generala a vietii, care au atestat o imbunatatire a starii mentale si generale. S-a introdus si ciclismul la bicicleta stationara in timpul dializei, cite 30 min timp de 8 saptamini. La efecte fizice benefice au participat si alte activitati ca urcatul scarilor, mersul a cite 10m si altele. Exercitiul in timpul dializei ajuta la imbunatatirea indepartarii ureei si altor toxine prin cresterea fluxului de singe catre vasele de sange musculare, de unde pot fi indepartate.

Exercitii de forta

Un program de 12 saptamini constind din 2 sedinte de antrenament cu instructor pe saptamina, cu o incalzire de 5-10 minute si 8-9 exercitii la aparate de forta sint recomandate pentru fortificarea intregului organism. Pacientii au primit si banda pentru exercitii plus un program video de 9 exercitii pe care sa-l parcurga acasa o data pe saptamina. La sfirsitul programului s-a constatat cresterea amplitudinii maxime a extensorilor piciorului la piciorul dominant la viteza de 90 grade/sec cu 12,7%± 3,6%, dar nu s-a inregistrat nici o schimbare la brate. Pacientii si-au imbunatatit multe alte teste de performanta fizica, incluzind testul de mers de 6 min, viteza de mers normal si cu viteza maxima precum si timpul de a completa testul de sezut-stat in picioare de 10x. Nu s-au constatat nici un fel de complicatii sau accidente legate de antrenament. S-a studiat de asemenea exercitiul folosind greutati la glezna in timpul hemodializei si administrarea de steroizi anabolizanti in 3 sedinte saptaminale timp de 12 saptamini. S-a observat o crestere semnificativa a sectiunii transversale prin cvadriceps masurata cu ajutorul rezonantei magnetice. De asemenea, proteina C reactiva a scazut la sfirsitul programului.

Exercitii aerobe si de forta combinate

S-a experimentat un program de 6 luni pentru reabilitarea pacientilor care primeau hemodializa timp indelungat. Acesta a inclus exercitii aerobice si de forta, constind din sedinte de 90 min de 3x pe saptamina in zilele fara dializa: 10 min incalzire, apoi 50 min exercitii aerobice, 10 min exercitii de rezistenta cu greutati mici, 10 min intindere(„stretching") si 10 min relaxare. La sfirsit s-a examinat efectul exercitiilor asupra VO2max si a morfologiei musculare. Cresterea a fost remarcabila, de 48% la VO2max, si de 25,9% in aria medie a fibrelor de tip I si 23,7% a celor de tip II, deci o imbunatatire semnificativa in dauna atrofiei musculare. Aceste rezultate sugereaza efectul aditiv sau sinergic al tipurilor de exercitii. De asemenea, s-a constatat un control autonom al inimii si risc redus de aritmie. Intr-un alt studiu s-au observat imbunatatiri ale performantelor la mersul 50m, urcatul si coboritul scarilor dupa interventia programului combinat de exercitii fizice (exercitiu aerobic intermitent pe bicicleta-ergometru, si 8 exercitii de anduranta musculara). Intr-un alt studiu interventia a constat in exercitii progresive de rezistenta izotonica pentru cvadricepsi si antrenament pe bicicleta ergometru in timpul hemodializei (pacientii primind si eritropoietina) de 3x pe saptamina pentru 12 saptamini. Toate testele au aratat imbunatatiri ale performantelor.

Riscurile exercitiului

Riscul cel mai comun este accidentarea musculo-scheletala. Dar cele mai serioase riscuri sint cele de origine cardiaca, de la aritmii la ischemie cardiaca si moarte subita. Riscurile sint cu atit mai mari cu cit intensitatea exercitiilor creste. Pacientii cu boala renala cronica au de obicei hiperparatiroidism si boli osoase. S-au raportat rupturi spontane de tendon la nivelul cvadricepsilor si un risc mai mare de fractura. Este posibil ca in timp exercitiile de forta sa mareasca densitatea osoasa si deci sa scada posibilitatea fracturilor pe termen lung. Prelungirea incalzirii si cresterea intensitatii exercitiilor treptat duc la disparitia acestor tipuri de risc. Riscul de infarct miocardic este in general foarte mic. Trebuie oricum testati pacientii cu dispnee si dureri toracice pentru a limita exercitiile la mersul pe jos.



slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii