Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CONCURSUL DA JOS BURTA, editia 2005
SALATA CU BRANZA SI OUA
CARDIO WAVE - UN PAS INAINTE IN ANTRENAMENTUL CARDIO
SECRETELE POPOARELOR CARE NU FAC CANCER
L-carnitina


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole SALATA DE BOEUF
LEGATURA DINTRE MANCAREA IEFTINA SI OBEZITATE
CSID - Vrei sa slabesti? Vezi aici o metoda ce nu da gres
Fluturari la scripeti
MOTIVE PENTRU CARE DIETA TA NU FUNCTIONEAZA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Ce mananci ca sa previi osteoporoza Fierbinte
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Nutritie » L-CARNITINA

L-CARNITINA


L-Carnitina este astazi unul dintre cele mai populare suplimente nutritive, utilizat atat de catre sportivi, dar mai ales in prevenirea si tratarea unor afectiuni. Acest aminoacid este sintetizat la nivelul ficatului si rinichilor din lisina si metionina, doi aminoacizi esentiali. In alimente se gaseste in special in cele de origine animala, dar si in unele plante, cum ar fi soia, insa in cantitati mult mai reduse.
Carnitina a fost izolata din carnea rosie la inceputul secolului 20 si apoi s-a reusit sinteza ei in laborator, insa rolul ei in organism nu a putut fi inteles decat in 1970, dupa care a fost introdusa pe piata sub forma de medicament si mai recent a fost reincadrata ca supliment nutritiv, fiind folosita in lumea sportului in special de catre culturisti, care au utilizat-o in ideea reducerii masei adipoase si pentru ameliorarea performantei fizice (in special in ceea ce priveste rezistenta la efort).
In medicina, carnitina este folosita datorita efectelor sale cardioprotectoare si datorita influentei benefice asupra profilului lipidic - efect de reducere a nivelului trigliceridelor si de crestere a nivelului colesterolului HDL (cel "bun"). De asemenea, s-a constatat ca L-carnitina are proprietati antioxidante. Acetil-L-carnitina, un derivat de carnitina a dovedit eficienta neuroprotectoare, fiind utilizata si in tratamentul maladiei Alzheimer.
Principalul mecanism al L-carnitinei in organism se refera la implicarea sa in metabolismul grasimilor. Toate tesuturile, cu exceptia creierului, utilizeaza acizi grasi cu lant lung pentru producerea de energie. In muschii striati si in muschiul cardiac, o contributie majora la producerea de energie o are beta-oxidarea acestor acizi grasi. Pentru ca acizii grasi sa ajunga in celula acolo unde vor fi metabolizati, si anume in interiorul mitocondriilor ("fabricile de energie" ale celulelor) este nevoie de L-carnitina care faciliteaza transportul acizilor grasi prin membrane. O alta funtie a L-carnitinei este de a elimina din mitocondrii acizii grasi cu lant scurt si mediu, care se acumuleaza ca urmare a metabolismului normal (dar si in cazul unor afectiuni) si care ar impiedica buna functionare a mecanismelor energetice.
Acel "L" pus inaintea cuvantului "carnitina" se refera la polaritatea chimica a substantei. Exista si D-carnitina, o varianta a acestei substante, pe care multi cercetatori o considera toxica pentru oameni.
L-carnitina a fost folosita cu succes ca tratament adjuvant in afectiuni cardiovasculare, cum ar fi angina pectorala, insuficienta cardiaca si in prevenirea aparitiei infarctului de miocard. Administrarea ei reduce severitatea simptomelor si in unele cazuri poate conduce la diminuarea dozelor din medicatia uzuala pe care o foloseste pacientul.
In cazul sportivilor, de performanta sau nu, suplimentare cu carnitina se bazeaza pe supozitia ca administrarea acestei substante ar putea sa accelereze transportul grasimilor in celule, ceea ce conduce la o oxidare mai rapida a acestora si astfel o scadere in greutate mai eficienta si o crestere a rezistentei la efort. De asemenea, se presupune ca prin eliberarea de energie din lipide, o parte din glicogenul muscular este economisit, ceea ce mareste timpul pana la aparitia oboselii musculare.
Pentru individul normal, 20-200 mg carnitina provenite din alimentatie si sintetizate in organism, sunt suficiente, insa pentru alte categorii e nevoie de doze mai mari.
Dozele optime de administare a carnitinei se incadreaza intre 2 si 6 grame si se recomanda sportivilor, celor cu probleme cardiovasculare si celor ce vor sa scada in greutate. In aceasta privinta, L-carnitina nu a dovedit efecte spectaculoase, insa in asociere cu regim alimentar hipocaloric si efort fizic se produce o cumulare a efectelor, cu o scurtare a timpului pana la obtinerea unor rezultate vizibile.
Au fost efectuate studii in care s-a administrat continuu cate 2 grame de carnitina zilnic si nu au fost observate nici un fel de efecte secundare. In cazuri izolate au fost remarcate simptome gastrointestinale usoare, cum ar fi crampele abdominale, greata sau diaree. Nu au fost raportate cazuri de toxicitate prin supradozare cu l-carnitina. Interactiunea carnitinei cu alte medicamente este rara, dar totusi este bine sa va sfatuiti cu o persoana avizata (medic, antrenor) inainte de a folosi acest supliment pe termen indelungat.


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 379295 ori.



Ce mananci ca sa previi osteoporoza

26 Septembrie 2023

Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore. 


Totul despre DIETA NORDICA

19 Septembrie 2023

Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.

De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.


Beneficiile pentru sanatate ale cireselor

11 Septembrie 2023

Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.



Adauga un comentariu Acest articol are 12 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii
1 2 »
Pagina 1 din 2


(31 Octombrie 2017 07:05) Stefan Florin a spus

Salut tuturor! Vreau sa recomand carnitina L de la weider.ro de care sunt foarte multumit in ultimul an!
Sau produs schimbari majore de cand o folosesc si ceea ce este mai important este ca este un produs natural. Nu a avut nici un efect secundar nedorit :).
Acceseaza aici site ul weider pentru carnitina L : http://www.weider.ro/suplimente/l-carnitina

(19 Aprilie 2017 20:53) PD a spus

L-carnitina ajuta foarte mult atunci cand faci HIIT! Vorbim despre exercitiile supra solicitante; cardio, forta, rezistenta - toate in acelasi timp.Aici, l-carnitina actioneaza cu adevarat.Atentie! dupa un timp, datorita arderii intense a grasimii, apar senzatiile de iritabilitate, membre reci, senzatii de frig (corpul incearca sa regleze temp, pierderea grasimilor, deci evita termogeneza). Este foarte important sa mai mancati grasimi, din cand in cand, bineinteles proteine si niste carbohidrati cu asimilare imediata pt o refacere cat mai rapida, altfel, pot aparea probleme legate de sistemul endocrin (hormonii se deregleaza) si, in cel mai rau caz, poate sa apara nevroza astenica.

(16 Noiembrie 2014 18:17) Parlea Daniela a spus

Baiatul meu este in clasa a 12-a si mi-a fost recomandat MEMOPLUS tablete masticabile
Contine L-carnitina 250mg.
Amm citit acasa.bineinteles,ca este mai mult de folos sportivilor.Oare este bun si pentru memorie?
sa cumpar altceva>???
Pentru mine este f important.Va multumesc si astept raspuns.

(13 Mai 2014 17:48) Alin a spus

Eu folosesc 20 de mg de fiecare data cand merg la sala , incerc sa slabesc este de ajuns gramajul?

(17 Mai 2013 11:07) Florin a spus

salut,
iau L-Carnitin in fiecare zi in care merg la sala. ajuta foarte mult la sporirea de energie si la refacerea dupa antrenament. iau intre 2 si 4 grame pe zi, in functie de cum ma simt. rezultatele se simt foarte repede, rezistenta la efort creste destul de mult dar devin cam agitat si am mai observat ca m-i se raceste putin temperatura corpului.

(26 Ianuarie 2013 17:10) florin a spus

salut. eu iau carnitina de ceva timp si nu am patit nimic,am avut doar beneficii dar am luat o luna ,una pauza si tot asa, orice integrator poate face rau daca faci abuz.
eu iau carnitina prina cu 20-30 min inainte sa merg la sala, zilele care nu ma duc nu iau.sper ca am fost de ajutor.

(8 Ianuarie 2013 20:32) cat a spus

am folosit l-carnitina sub forma de pastile in concentratie de 2000 mg si vreau sa spun ca s-au vazut efectele dupa cateva zile de la inceperea antrenamentelor. creste masa mulculara, scade febra musculara si ajuta la scaderea tesutului adipos. insa dupa 2 luni rinichii mi-au cedat....apare nisipul. nu este recomandat persoanelor care au probleme cu rinichii sau femeilor care alapteaza.

(10 Aprilie 2012 16:34) ela21 a spus

nu are efecte negative ,asta daca nu o folositi cu abuz,un prieten bun mi-a povestit de ea si de efecte...practic iti repune depozitul de grasime in organism sa ti le consumi...aa si pt mihai raspuns nu cred ca are ce sa afecteze deoarece are efect doar asupra grasimilor .. mentionez ca am inceput si eu sa iau..iau de putin timp si fara regularitate ..nu sunt pusa pe fapte mari doar putina remodelare pt vara:P

(15 Martie 2012 22:51) Ovy a spus

pentru sala de forta..... cel mai bine ii sa iei fat burner plus pentru dieta sii ii 100% natural protejeaza ficatu ajuta in multe lucrui parerea mea ii cel mai bun eu fac sala de 6 luni si ma ajuta foarte mult imi da energie imi arde grasimile si ma face sa arat mult mai bine administrare 2 pe zii ianitne de antrenament cu 30minute si dimineatza inainte de masa

(7 Martie 2012 08:27) betty boop,Italy a spus

de ce nu raspunde nimeni acestor baieti?si pe mine ma intereseaza!!


Articole din aceeasi categorie

CIOCOLATA NEAGRA, BOGATA IN ANTIOXIDANTI CIOCOLATA NEAGRA, BOGATA IN ANTIOXIDANTI
Ciocolata neagra contine mult mai multi antioxidanti decat afinele, ceaiul ...
FA O CURA CU SEMINTE DE IN FA O CURA CU SEMINTE DE IN
Poate nu te-ai gandit sa faci o cura cu seminte ...


REMEDII NATURALE PENTRU REDUCEREA COLESTEROLULUI RAU REMEDII NATURALE PENTRU REDUCEREA COLESTEROLULUI RAU
Consumul exagerat de alimente grase, precum produsele lactate sau cele ...
VITAMINA D STIMULEAZA SISTEMUL IMUNITAR VITAMINA D STIMULEAZA SISTEMUL IMUNITAR
Vitamina D, cunoscuta si sub denumirea de calciferol, este solubila ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 4 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii