Sunteti aici :: Sanatate » EFECTUL ALERGARII IN MAI MULTE REPRIZE ASUPRA PROFILULUI LIPIDIC SI TENSIUNII ARTERIALE
EFECTUL ALERGARII IN MAI MULTE REPRIZE ASUPRA PROFILULUI LIPIDIC SI TENSIUNII ARTERIALE
Este de mult timp dovedit faptul ca alergarea (efortul aerob in general) are o influenta benefica asupra sanatatii si in special asupra nivelului de lipide din sange si tensiunii arteriale. Cele mai multe studii au analizat acesti parametrii dupa o runda de alergare de 45-60 de minute. Din pacate, in societatea moderna nu toata lumea isi poate permite o ora pe zi, sau macar 30 de minute pe care sa le dedice antrenamentului, desi este de preferat sa se intample asa. In 1995, American College of Sport Medicine introducea un nou concept, acela de "activitate fizica cumulata"; astfel ei afirmau ca "fiecare adult (american) ar trebui sa cumuleze 30 de minute sau mai mult de activitate fizica cu intensitate moderata, in majoritatea zilelor saptamanii (de preferat toate)." Evident aceasta recomandare este valabila pentru orice individ, deci si pentru romani. Acest nou concept pune in prim plan consumul energetic ca principal factor si statueaza faptul ca nu conteaza cat de lungi sunt reprizele de efort fizic, atat timp cat este consumata suficienta energie. Cu alte cuvinte, nu e obligatoriu sa alergi 30 de minute la rand, ci poti sa faci efort de-a lungul unei zile in mai multe reprize, dar care puse cap la cap sa cumuleze un consum energetic echivalent cu o repriza de alergare de minim 30 de minute.
In numarul din aprilie 2006 al Journal of Physical Activity and Health, a fost publicat un studiu realizat de catre cercetatorii de la Loughborough University, Leicestershire, UK, in care acestia au urmarit efectele alergarii in mai multe reprize asupra profilului lipidic si tensiunii arteriale. Lipemia postprandiala, deci nivelul de grasimi din sange dupa o masa, este considerata un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Autorii studiului au pornit de la ipoteza ca mai multe reprize scurte de activitate fizica cu intensitate moderata, pot sa reduca concentratia postprandiala de trigliceride si sa scada tensiunea arteriala.
Au fost inclusi in studiu 19 barbati tineri, fara boli cardiovasculare sau de alta natura, cu greutate normala si rezistenta buna la efort fizic. Fiecare subiect a fost supus la 2 teste, in zile consecutive (cate 7 ore pe zi). In prima zi, dupa ce au primit hrana standardizata, au fost instruiti sa alerge in reprize de 6 minute, cu pauze de 30 de minute intre ele, cu o intensitate de 70% din maxim. In functie de fiecare, au facut intre 9 si 15 reprize, pentru a totaliza un consum de 1000 kcal. In a doua zi a testarii, subiectii au fost chemati in laborator, au primit hrana standardizata ca si in prima zi, dar nu au facut deloc efort. Le-a fost recoltat sange dupa 7 ore. Aceasta zi a fost considerata de control.
Interpretand rezultatele studiului, s-a putut demonstra stiintific faptul ca acumuland mai multe reprize de efort de-a lungul zilei, se obtine o reducere a concentratiei de trigliceride in ziua urmatoare. Mai mult decat atat, tensiunea arteriala sistolica si diastolica de repaus au fost mai mici in pauzele dintre reprizele de efort, decat la masuratorile din ziua de control.
Au fost propuse doua mecanisme care sa explice reducerea concentratiei postprandiale de trigliceride, dupa efort fizic. Unul se refera la stimularea activitatii lipoproteinlipazei musculare, principala enzima care induce eliminarea trigliceridelor din circulatia sanguina. Al doilea mecanism este reducerea secretiei hepatice de VLDL.
Obiectivul acestui studiu a fost sa incerce sa reproduca in laborator o situatie cu aplicabilitate practica - ceva ce se poate realiza in viata de zi cu zi, intr-un program de viata obisuit.
Poate va intrebati de ce consumul caloric a fost unul important - 1000 kcal, adica aproape de 5 ori mai mare decat in cazul unui efort obisnuit de 30 de minute pe zi, asa cum se recomanda clasic. S-a optat pentru acest volum de efort pentru ca in alte studii se observase ca de la acest nivel in sus (dar efectuat intr-o singura repriza) se obtine o modificare a lipemiei postprandiale. Cercetatorii nu au dorit ca alegand un nivel mai redus de efort sa influenteze rezultatele finale ale studiului. Pe de alta parte, v-ati putea intreba de ce au ales barbati tineri si sanatosi, in locul unor oameni cu probleme medicale. Dintr-un motiv foarte simplu: daca in cazul acestor indivizi se obtine un rezultat pozitiv, atunci se poate specula ca o persoana cu hipertrigliceriemie si/sau hipertensiune beneficiaza de efectele pozitive ale efortului in reprize scurte. Evident, pentru cineva cu o conditie fizica precara si procent de grasime important va fi foarte dificil sau chiar imposibil sa faca efort pentru un consum de 1000 kcal - in consecinta, nici modificarile trigliceridemiei si tensiunii arteriale nu vor fi spectaculoase.
Acest studiu este util in special celor cu putin timp la dispozitie, dar cu probleme medicale, pe care trebuie sa si le rezolve (si) prin cresterea nivelului de activitate fizica - toti acestia trebuie sa retina faptul ca nu este obligatoriu sa isi rezerve 30-60 minute pe zi pentru efort, ci pot sa cumuleze acest efort prin mai multe reprize scurte si intense.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 56683 ori.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Gustari de luat la drum
28 August 2023Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.
Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.
Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii