Sunteti aici :: Sanatate » EXERCITIILE FIZICE SI SOMNUL
EXERCITIILE FIZICE SI SOMNUL
Traditional, se considera ca efectuarea unui antrenament intens cu putin timp inainte de culcare ar produce perturbari ale somnului. Cei mai multi dintre practicantii amatori de sport au o alta ocupatie principala, anume serviciul si de aceea sunt obligati sa isi desfasoare antrenamentul la ore tarzii, uneori foarte aproape de ora de culcare.
Desi multe studii privind aceasta problema nu sunt foarte relevante, deoarece se refera la antrenamente practicate cu mai mult de 4 ore inainte de culcare, studii recente americane (SD Youngstedt, DF Kripke) vin sa infirme presupunerea ca exercitiile practicate seara tarziu ar perturba somnul normal. Un studiu efectuat pe un grup alcatuit din subiecti cu o buna conditie fizica (cardio-vasculara) a aratat ca nu s-au inregistrat tulburari de somn atat in cazul efectuarii unui antrenament de 1 ora ( VO2 max = 60%), cat si in cazul unui antrenament de 3 ore (VO2 max = 70%), ambele terminate cu 30 de minute inainte de ora de culcare. Rezultatele favorabile au fost explicate prin capacitatea fiziologica de refacere post-efort mai rapida in cazul indivizilor cu o conditie fizica buna.
Legat de aceasta problema, va atrag atentia asupra unor produse destinate eliminarii depozitelor adipoase, care pot contine substante neurostimulatoare (efedrina, cafeina, sau extracte din plante ce contin alcaloizi cu structuri asemanatoare acestor substante) si care pot da tulburari de somn (insomnie, somn agitat, neodihnitor).
Citeste si articolul "Somnul - veriga slaba"
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 52878 ori.
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii