Home  |  Sitemap  |  Contact
Iti recomandam Genuflexiuni
Concurs Slim Fit
Dr. Serban Damian, sports nutritonist
ADIO, DURERI DE SPATE!
REGIMUL SARAC IN CARBOHIDRATI SI DEZVOLATAREA MASEI MUSCULARE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole ALERGIILE DE PRIMAVARA
DURERILE IN GAT
PIROSTRIA: PENTRU ELE - VIS, PENTRU EI - COSMAR
ANTRENAMENTE NECONVENTIONALE ACASA
SANI FRUMOSI SI SANATOSI, GHID PE VARSTE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Secretul tineretii cu coenzima Q10 Fierbinte
Descoperă puterea coenzimei Q10 și impactul său asupra sănătății tale! În acest videoclip, vom explora...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » SISTEME ANTIOXIDANTE CU ROL PROTECTOR » ANTIOXIDANTI NEENZIMATICI

ANTIOXIDANTI NEENZIMATICI


Antioxidantii neenzimatici sunt reprezentati de o grupa foarte mare de substante, foarte variate ca structura si compozitie, care intervin in diferite etape ale formarii si evolutiei RL.

Glutationul

Glutationul este un tripeptid (L--glutamil-L-cistcinil-glicocol) considerat a fi principalul antioxidant neenzimatic. Glutationul redus este principalul transportor al gruparilor SH (sulfhidril) libere. Datorita marii reactivitati a gruparii SH, care are capacitatea de a ceda o pereche de electroni, realizand astfel combinatii electrovalente sau covalente, reversibile sau ireversibile, glutionul este implicat in foarte multe reactii si procese, multe inca necunoscute. Gruparile SH din structura glutationului sau cisteinei constituie prima "tinta" a radicalilor liberi :

2GSH +2R* ----------------> GSSG +2RH*

GSH actioneaza drept coenzima si in alte enzime, ca peroxidaza si reductaza implicate in apararea nespecifica. GSH este necesar si in alte functii celulare cum sunt mentinerea integritatii membranelor, structura citoplasmatica, conformationarea proteinelor, biosinteza ADN si ARN. GSH intervine si drept componenta a unor enzime permitand detoxifierea xenobioticelor pe calea biosintezei acizilor mercapturici.

Concentratiile relativ mari de GSH (1-5mM) din ficat si din alte organe sunt suficiente pentru toate aceste solicitari. Biosinteza acizilor mercapturici si alte implicatii in detoxifiere produc, in cazul unei intoxicari acute, o scadere pana la epuizare a GSH intracelular. Scaderea GSH este un proces dinamic, reversibil cu conditia ca substantele care au produs-o sa nu inhibe si GSSG reductaza necesara refacerii GSH. Daca acest lucru se intampla, se va acumula GSSG intracelular.

Din considerente osmotice, GSSG va fi expulzat din celula cu ajutorul unei translocaze dependenta de ATP si localizata in membrana celulara. Masurarea continutului de GSSG din efluxul provenit din ficat constituie o masura a intensitatii toxicitatii, deoarece depletia ireversibila a GSH intracelular duce la leziuni necrotice hepatice si infiltrare grasa hepatica.

ANTIOXIDANTI_NEENZIM_29028.jpg
Aceste leziuni hepatice sunt prevenite de administrarea unor compusi care doneaza grupari SH in vivo, asa cum sunt cistita, metionina, cistamina. Scaderea GSH nespecifica intervenind si in infectii sau in insuficienta hepatica de diferite grade. Exista o legatura directa intre scaderea GSH si cresterea transaminazei, ca indicator al lizei celulare.De asemenea, cresterea lizei hematiilor, strans legata de procesele de peroxidare ale membranelor este corelata cu cresterea transaminazelor.

In prezent se studiaza utilitatea determinarii gruparilor SH libere plasmatice la pacientii cu insuficienta hepatica. Gruparile plasmatice libere din plasma apartin atat GSH, cat si albuminei in cea mai mare parte (aproximativ 85%). In functie de severitatea insuficientei hepatice, are loc o scadere fata de valorile fiziologice de 410 15 mmoli/ml. Determinarea acestor grupari SH libere plasmatice este un test ieftin, destul de rapid si care poate indica aparitia unor metastaze hepatice, aparitia unor efecte toxice in cursul tratamentului cu citostatice.

Datorita solicitarilor multiple, GSH are un turn-over variabil cu specificul organului si intensitatea proceselor metabolice: o ora in rinichi, 5-7 zile in hematii, creier, splina, plamani. Biosinteza GSH este catalizata de doua sintetaze; dar in conditiile unei mari solicitari (stres oxidativ), disponibilitatea cisteinei si, indirect, a metioninei constituie factorul limitant si esential al supravietuirii.

Vitamina E (-tocoferol)

Vitamina E este considerata a fi cel mai important antioxidant neenzimatic liposolubil, al carei rol de baza este pastrarea integritattii membranelor celulare.

Deficitul in aceasta vitamina este greu de realizat la om, in schimb s-a demonstrat ca in boala lui Batten (lipofuscinoza ceroida neuronala) caracterizata printr-o deficienta mentala progresiva datorita unor leziuni cerebrale si depuneri masive de pigmenti lipofuscinici exista o crestere a valorilor tocoferolului. De notat ca nou-nascutii au valori scazute ale tuturor AO, in special ai celor enzimatici, de doua ori fata de normal. Acest fapt favorizeaza producerea icterului si a consecintelor cresterii peroxidarii lipidelor nesaturate.

In cazurile de deficit de vitamina E (cu foarte mari variatii individuale) se constata o sensibilitate la hemoliza, stress oxidativ medicamentos sau toxic.

Ram�����ne inca controversata utilizarea terapeutica a vitaminei E, deoarece aceasta vitamina a fost administrata in aproape toate bolile cu rezultate foarte variabile. La copiii prematuri, administrarea tocoferolului (25 mg/kg i.m.) micsoreaza substantial icterul si previne complicatiile pulmonare (displazie bromhopulmonara). S-a mai administrat vitamina E in ulcer duodenal, stari toxice hepatice, boli de piele, dischinezie biliara, boli cardiovasculare.

Vitamina E este o tinta pentru oxigenul singlet si pentru alti RL si este un inhibitor eficient al evolutiei lantului oxidativ. In contact cu RL, vitamina E este rapid oxidata intr-un RL (Vit. E - O*), proces care are loc in membrana conform reactiei :

(1) Vit. E - OH + ROO* ----------------> Vit. E - O* - ROOH

Radicalul Vit. E - O* (cromanoxil) format in urma unui transfer electronic are o viata lunga mai ales in ficatul cu infiltrare grasa, si se descompune in diversi produsi sau este transformat de alti AO neenzimatici in ascorbat, urat, GSH (AH).

(2) Vit. E - O* + AH ----------------> Vit. E - OH + A

Marele avantaj al vitaminei E consta in posibilitatea neutralizarii pe calea reactiei (1) folosind o mare varietate de RL, peroxizi, O2 , care actioneaza in mediul lipofilic din membrane. Continua regenerare a tocoferolului pe calea transferului H din reactia (2) mareste eficienta acestui AO ce actioneaza in stari patologice in care are loc liza celulara.

Acidul ascorbic (vitamina C)

Acidul ascorbic este o vitamina cu rol antiinfectios, detoxifiant si nu in ultimul rand antioxidant.Vitamina C are urmatoarele roluri:

- rolul antiinfectios se bazeaza pe efectele modulatoare ale acidului ascorbic in imunitatea celulara prin stimularea fagocitozei prin intermediul limfocitelor, PMN si a transformarii blastice a limfocitelor. Ingerarea a 1-3 g vitamina C pe zi determina cresterea motilitatii PMN si a sensibilitatii limficitelor la mitogeni. S-a dedus astfel ca efectul asupra imunitatii de tip celular depinde de nivelul plasmatic al vitaminei; la nivele crescute de concentratie acidul ascorbic influenteaza regenerarea altor AO, protejeaza lipoproteinele LDL si accelereaza biosinteza colagenului. Totusi administrarea unor cantitati crescute de vitamina C produce leziuni gastrice.

- rolul detoxifiant se bazeaza pe faptul ca acidul ascorbic accelereaza metabolizarea substantelor xenobiotice de catre sistemul hidroxidant microzomial din ficat dar si din alte organe. Efectul este totusi controversat deoarece pe de alta parte acidul ascorbic intensifica si bioactivarea substantelor precancerigene, de tip benzopiren.

- rolul antioxidant al acidului ascorbic este foarte controversat, existand date atat asupra posibilitatii acestuia de a capta 1O2, OH* sau inhibitori ai peroxidarii, dar si argumente privind rolul prooxidant al vitaminei.

Rolurile controversate ale vitaminei C ar putea fi partial explicate, atat prin influenta concentratiei (admitand efecte diametral opuse in multe procese) cat si a interactiei cu alti AO. In privinta interactiei vitaminelor E si C, desi actioneaza in medii diferite, regenerarea lor reciproca este posibila, mai ales la interfetele membranelor celulare si a particulelor LDL

Acidul ascorbic are posibilitatea de a interactiona cu o gama larga de RL, atat ai oxigenului cat si ai unor compusi organici; in acest sens s-a observat ca in sangele fumatorilor exista un nivel crescut de vitamina C. Acidul ascorbic reactioneaza cu diferiti RL conform reactiilor de tipul :

ROO* + ascorbat ----------------> ROH +semidehidroascorbat

Radicalul semidehidroascorbat are o mica reactivitate si sufera reactia;

2semidehidroascorbat ------------- disproportionare ----------------> ascorbat + dehidroascorbat

dehidroascorbat ----------- neenzimatic ----------------> oxalat, treonat si alti produsi

Ultima reactie are loc numai daca nu intervine alt AO care sa regenereze acidul ascorbic.

Nivelul fiziologic al acidului ascorbic este foarte variabil, scazand rapid in infectii, efort fizic, graviditate, intoxicatii, boli mentale. Administrarea unor doze mari de vitamina ridica probleme; organismul necesita 60-125 mg/zi, iar concentratiile ce depasesc acest nivel de saturare sunt partial stocate in leucocite, pentru ca la doze de peste 3g/zi sa creasca eliminarea sub forma de oxalati.

Seleniul

Seleniul este prezent in centrul activ al GSH peroxidazei, dar poate actiona si ca antioxidant sau in asociatie cu vitamina E. Implicarea Se in detoxifiere presupune legaturi atat cu biosinteza citocromului P 450, ca o componenta a GSH peroxidazei, dar si ca agent reglator al metabolismului gruparilor SH.

In organism Se exercita efecte benefice intr-o zona de concentratie foarte redusa (0.5-3.5 g/kg), astfel ca la extreme predomina aspectele deficitare sau toxice. In cazul deficitelor de Se se produce o imunosupresie,cu afectarea calitativa a neutrofilelor, proliferarea limfocitelor B si T, producerea de anticorpi si limfokine. Aceste modificari imunologice dispar prin suplimentarea cu saruri de Se.

Administrarea in limite tolerabile a Se imbunatateste performantele imunologice prin cresterea chemotactismului si a rezistentei la infectii de tip bacterian si virotic, micsorand reactia la sensibilizare de tip intarziat. La aceste efecte se adauga si cresterea capacitatii de a respinge celulele canceroase de catre limfocitele NK (natural killer).

Numeroase studii au confirmat atat inhibarea dezvoltarii cancerului indus chimic prin administrare de Se, dar si existenta unei corelatii inverse intre frecventa cancerului si continutul de Se in sange.

Carotenii si vitamina A

Aceste doua grupe de substante de origine vegetala, cunoscute mai ales datorita efectelor anticancerigene, au si puternice efecte antioxidante. Prin structura lor (catena formata din acid fitic cu 9 duble legaturi conjugate) acesti compusi pot juca un rol eficient AO in mediu lipidic sau in membranele celulare. A fost demonstrata capacitatea acestor substante de a bloca propagarea peroxidarii precum si rolul de captator al 1O2.

Carotenii interactioneaza cu RL sau 1O2 prin transfer de energie, devenind temporar radicali :

R* sau 1O2 + __ caroteni __ caroteni __ caroteni + caldura

Conform acestei reactii, carotenii pot absorbi energia ridicata a RL, transformandu-se intr-un RL mai putin reactiv, care elibereaza surplusul de energie sub forma de caldura.

Utilizarea carotenilor pentru tratamentul cancerului are la baza urmatoarele efecte ale acestora :

=>blocarea fazei precanceroase a proliferarii celulare(faza G 1);

=>efecte antimutagene (prin inductori chimici si retrovirusuri);

=>scaderea cancerogenezei induse chimic prin compusi foarte variati;

=>efecte antioxidante la nivelul microzomilor hepatici;

=>cresterea capacitatii distructive a limfocitelor fata de tumori.

Alti antioxidanti

Au fost evidentiati si alti antioxidanti, testati mai ales in vitro, dar care pot avea comportare dubla, pro si antioxidanta in functie de concentratie dar si de alte conditii. Multi dintre acestia sunt naturali, iar capacitatea AO este secundara altor roluri.

ACIDUL URIC

Prin experimente in vitro s-a demonstrat ca acidul uric, cat si unele purine, capteaza RLO inhiband peroxidarea acizilor grasi polinesaturati, protejeaza hematiile de atacul 1O2 hemoglobina de stress oxidativ cu nitrit si oxidarea degradativa a acidului hialuronic.

BILIRUBINA

Acest produs al catabolizarii hemului are avantajul de a fi lipofil, astfel incat in concentratii micromolare, inhiba peroxidarea acizilor grasi polincsaturati si capteaza 1O2.

METALOTIONEINE

Sunt proteine cu masa moleculara mica, continand in jur de 70 aminoacizi, bogate in cisteina si fara a avea punti disulfurice si aminoacizi aromatici. Exista trei clase de metalotioneine (MT), specifice plantelor, microorganismelor si mamiferelor, caracterizate prin deosebita afinitate pentru legare cu metale de tipul Zn, Cd, Cu. Concentratia MT in ficat si rinichi creste in urma expunerii la astfel de metale, dar si in boli congenitale cum este boala Willson. Cum melalele tranzitionalc (Fe, Co, Cd, Cu) sunt puternic prooxidante, MT pot fi incluse in categoria AO.ANTIOXIDANTI_NEENZIM_80085.jpg

Ceruloplasmina (feroxidaza) este o proteina transportatoare de Cu (8 atomi/molecula) si principala oxidaza plasmatica. Pe langa actiunea detoxifianta sanguina ceruloplasmina are activitate dismutazica (mai mica decat SOD), inhiba peroxidarea AGPN (demonstrata in vitro) si actioneaza imunologic. Agentii hepatotoxici (inclusiv etanoluI) determina o scadere a niveIului sangvin al enzimei, fara a se cunoaste exact mecanismul.

ALBUMINA

Albumina poate fi inclusa printre AO, atat prin capacitatea ei de a stinge formarea 1O2, dar mai ales prin legarea sau complexarea unor metale ca Fe si Cu. Tinand seama de concentratia ei plasmatica si de capacitatea de legare, aportul albuminei poate fi important, cu atat mai mult cu cat in insuficienta hepatica, biosinteza ei fiiind micsorata, sensibilitatea la stressul oxidativ creste, relatie demontrata in ciroza si hepatite .

AMINOACIZI cum sunt histidina si taurina captatori de 1O2, dar ca si albumina pot lega sau complexa ioni metalici prooxidanti.

Lista AO endogeni mai poate fi completata cu porfirine, carnosina, estrogeni, acid dihidrolipoic, coenzima Q, poliamine si acizi grasi saturati si mononesaturati. Proprietatea AO a acestor substante pare sa fie insa secundara altor roluri in organism.Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 10939 ori.Secretul tineretii cu coenzima Q10

3 Iunie 2024

Descoperă puterea coenzimei Q10 și impactul său asupra sănătății tale! În acest videoclip, vom explora ce este coenzima Q10, cum funcționează în organism și de ce este esențială pentru energia celulară. Află cum coenzima Q10 poate îmbunătăți sănătatea inimii, pielii și poate încetini procesul de îmbătrânire.

Coenzima Q10 este o molecula asemanatoare vitaminelor, liposolubila, prezenta in membranele celulare din corpul uman, mai ales in inima, ficat, rinichi si pancreas. Este disponibila sub doua forme: ubichinolul, forma activa, care poate fi utilizata imediat de organism si ubichinona - forma oxidata.

Coenzima Q10 contribuie la generarea de energie in celule, producand antioxidantul adenozin trifosfat (ATP), care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ, responsabil pentru multe probleme de sanatate.


Cum alegi eficient suplimentele nutritive

27 Mai 2024

Multe persoane apeleaza la suplimente nutritive, ca vitamine, minerale sau extracte din plante, din dorinta de a-si imbunatati starea de sanatate, de a avea mai multa energie sau pentru a acoperi anumite carente alimentare.

Spre deosebire de medicamente, care se supun unor reglementari stricte, suplimentele alimentare nu trec prin acelasi proces riguros de verficare, iar producatorii nu trebuie neaparat sa dovedeasca beneficiile, nu se fac asigurari de calitate si nu li se cere sa arate gradul de siguranta in administrare.


Alimentatia oamenilor din Zonele Albastre

21 Mai 2024

Ceea ce alegi sa-ti pui in farfurie zi de zi iti influenteaza nu doar silueta, dar mai ales calitatea si durata vietii! Daca vrei sa fii in forma cat mai multi ani si sa te bucuri de o viata lunga, poti adopta anumite obiceiuri care iti cresc sansele de longevitate. Sigur, nimic nu-ti garanteaza ca vei trai 100 de ani daca mananci sanatos, deoarece durata de viata e rezultatul mai multor factori, iar pe o parte dintre ei nu ii poti controla, de exemplu, genetica.

Totusi, sta in puterea ta sa te concentrezi pe ceea ce poti influenta si sa faci alegeri mai bune in viata cotidiana. Legatura dintre longevitate si stil de viata, in special alimentatie, a fost pusa in lumina reflectoarelor prin conceptul de „zone albastre” si despre acest subiect iti voi vorbi in acest clip.


Articole din aceeasi categorie

ANTIOXIDANTI CU UTILIZARE TERAPEUTICA
POLIENOLII, FENOLII si FLAVONOIZII formeaza o grupa foarte mare de ...


Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii