Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam DANSUL CA TRATAMENT AL BOLII PARKINSON
YOGA, ARTA RELAXARII
EVIDENTIEREA EXPERIMENTALA A LEZIUNILOR HEPATICE PRODUSE DE RL
INVINGE RACEALA!
VEGETARIAN... SAU NU?


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole MOTIVE PENTRU CARE DIETA TA NU FUNCTIONEAZA
GALUSTE CU PRUNE
MUSCULATURA MEMBRELOR SUPERIOARE
Ridicarea bratelor in fata cu o gantera
CORP ACTIV PENTRU O MINTE ACTIVA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil Fierbinte
Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Sanatate » TESTELE GENETICE POT INDICA POTENTIALUL DE PERFORMANTA

TESTELE GENETICE POT INDICA POTENTIALUL DE PERFORMANTA


Testele genetice reprezinta o tehnologie de ultima ora, care este abia la inceput si care cu siguranta va ajuta omul sa se cunoasca si sa se inteleaga mai bine. Astazi exista teste genetice relativ ieftine si neinvazive (adica nu presupun manevre care sa atenteze la integritatea corporala a individului) care ne arata daca purtam in noi sau nu potentialul dezvoltarii unei boli sau daca suntem inruditi cu o anumita persoana. Noutatea pe care vreau sa v-o prezint in acest articol este aparitia testelor genetice care ne pot orienta catre ce sport suntem mai daruiti de la natura. O companie australiana care se ocupa de tehnologie genetica a dezvoltat un test care arata prezenta unei variante a genei ACTN3 (R577X variant). Acesta gena produce in mod normal proteina -actinin-3, care participa la formarea fibrelor musculare cu contractie rapida, adica acele fibre care sunt utilizate cu precadere in eforturi intense, cum ar fi in probe de viteza in atletism, si sporturi de forta, cum este si culturismul. R577X variant este o versiune a acestei gene care induce producerea unei cantitati mai mici din aceasta proteina, iar oamenii care prezinta aceasta versiune vor avea mai putine fibre cu contractie rapida in muschi.

Testul dezvoltat de cercetatorii australieni nu poate arata cu exactitate daca o persoana este dotata sau nu pentru sport, dar poate oferi o orientare. Un individ care nu prezinta nici o copie de R577X variant e posibil sa aiba rezultate mai bune decat media in probe de sprint si in sporturi de forta, cum ar judo. De asemenea, prin procentul mai mare de fibre musculare cu contractie rapida, individul ar putea avea rezultate mai bune in culturism, deoarece se cunoaste ca aceasta caracteristica contribuie la dezvoltarea mai eficienta a masei musculare, comparativ cu persoanele care au procent mai mare de fibre cu contractie lenta. Contrar, o persoana cu doua copii ale acestei gene ar trebui sa fie mai buna in cazul unor sporturi de rezistenta, iar cineva cu o copie din fiecare varianta va fi plasata undeva intre cele 2 extreme. Profesorul Deon Venter de la Genetic Technologies, compania australiana care a dezvoltat acest test si-a testat chiar proprii copii pentru a demonstra ca nu exista nici un grad de pericol. In fond, fiecare parinte incearca sa identifice posibilul talent al copilului sau: cei care cresc inalti peste medie sunt incurajati sa faca baschet, cei cu ureche muzicala sunt orientati catre a invata sa cante la un instrument muzical etc. Acest test prezinta doar o singura diferenta: ne permite sa facem aceasta orientare inca inainte de a se naste copilul (in perioada de viata intrauterina). Cu toate acestea, testul ACTN3 nu garanteaza ca o anume persoana are intr-adevar abilitatea de a deveni un atlet de elita, ci doar arata ca exista un potential biologic. Exista o multime de alte teste sofisticate care releva talentul pentru o ramura sportiva.

In jurul acestor teste genetice se nasc de obicei probleme de natura etica. Spre exemplu, un parinte care afla ca fiul sau are potential pentru un anume sport ar putea sa exagereze supunand copilul la o presiune prea mare in scopul obtinerii de preformante. Exista tentatia ca afland ca un copil are acest potential, el sa fie supus la antrenamente intense inca din prima parte a copilariei, ceea ce nu este nici etic si nici sanatos pentru cel mic. Un parinte bun va intelege totusi ca acest tip de presiune ii poate distruge copilaria si poate traumatiza psihic copilul. Un alt posibil aspect este excluderea persoanelor care ies "negative" la test, pe principul ca oricum nu au sanse sa devina campioni. Si asa populatia actuala este sedentara, obeza si lenesa... de aceea ar trebui incurajata orice initiativa de a face sport. Parintii trebuie sa isi sustina copiii atunci cand acestia vor sa faca sport, indiferent daca au sau nu aptitudini pentru acea ramura sportiva.

Specia umana a dovedit o adevarata obsesie pentru masuratori si teste, insa singurul test care conteaza in sport este performanta. Indiferent cat de mult s-ar dezvolta stiinta sportului si indiferent cat de mult vom intelege biologia din spatele activitatii fizice, probabil ca niciodata nu va fi inteles cu exactitate ce diferentiaza pe invingator de cel care pierde.


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 54286 ori.



Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil

4 Decembrie 2023

Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.

Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.

Urmareste clipul pentru mai multe detalii!


Te ajuta CARNITINA sa slabesti?

28 Noiembrie 2023

Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.

Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!


Beneficiile vitaminei C

20 Noiembrie 2023

Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.

Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

DONEAZA 50 DE CUVINTE ONLINE CA SA POTI ALEGE UN MEDIC BUN PENTRU TINE DONEAZA 50 DE CUVINTE ONLINE CA SA POTI ALEGE UN MEDIC BUN PENTRU TINE
Cand am o suferinta eu ma astept ca doctorul sa ...
MITURI DESPRE SANATATE SI OBEZITATE MITURI DESPRE SANATATE SI OBEZITATE
Ai auzit vreodata spunandu-se ca micul dejun este cea mai ...


DETOXIFIEREA DE PRIMAVARA DETOXIFIEREA DE PRIMAVARA
In cazul in care vrei sa afli cum sa iti ...
OBSERVATII DESPRE DIETA VEGETARIANA OBSERVATII DESPRE DIETA VEGETARIANA
Alegerea de a fi vegetarian poate porni de la argumentul ...


Alte articole despre Sanatate






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 2 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii