Sunteti aici :: Slabire » SLABESTE NUMARAND CALORII
SLABESTE NUMARAND CALORII
Chiar daca in cadrul unei cure de slabire accentul se pune mai mult pe grasimi, carbohidrati si numarul sau cantitatea lor, nu trebuie sa lasi caloriile pe dinafara. Unele cercetari arata ca atunci cand mananci foarte multe calorii la o masa vei intampina greutati atunci cand vei dori sa slabesti prin intermediul exercitiilor fizice, deci e lesne de inteles de ce numararea caloriilor este importanta. De fapt, gandeste-te ca daca te tii de acest obicei nesanatos de a manca "peste satul" in mod regulat vei avea sanse foarte mari sa nu arzi 400 de calorii la urmatoarea sesiune de aerobic, ci mult mai putine, comparativ cu cineva care a mancat mai putin ca tine si face aceleasi exercitii.
Si daca circa 1500-1700 de calorii pe zi par sa fie numerele magice ale oricarei diete, trebuie sa stii ca greutatea si efortul fizic depus zi de zi sunt factori importanti care trebuie sa decida care este acest numar cu exactitate. Ideea e sa nu te lasi purtat de val si sa iti propui sa te supui infometarii; nu vei face altceva decat sa iti pacalesti organismul ca treci printr-o "foamete generala", iar acesta te va rasplati inmagazinand calorii de "frica" sa nu ramana fara mai tarziu. Astfel, te poti trezi ca rabzi de foame zilnic, dar vitejeste, in timp ce acul cantarului indica acelasi numar blestemat de kilograme. Ce sa mai zicem de efectele negative asupra sanatatii...
In concluzie, din categoria "asa nu" avem curele de infometare si aportul excesiv de mic de calorii, corelat cu numarul de kilograme sau munca fizica depusa. Nu poti sa lucrezi in constructii, pe santier zi de zi, facand munca fizica, si sa adopti o dieta cu 1200 de calorii pe zi. E usor sa cazi in extrema cealalta (si de ce nu, chiar de pe o schela, la o ameteala cauzata de foame), mai ales ca toata lumea e de parere ca infometarea e solutia suprema de slabire. Tocmai de aceea, iata cateva informatii utile referitoare la calorii, importanta acestora, cum se numara si cum se urmaresc, astfel incat toata aceasta activitate sa iti aduca numai beneficii si sa te ajute sa-ti controlezi greutatea si chiar sa slabesti.
DE CATE CALORII AI NEVOIE?
Caloriile sunt unitati de masura prin intermediul carora se determina cantitatea de energie din alimente. Organismul foloseste energie pentru a realiza toate activitatile si functiile biologice, si fiecare individ are nevoie de un anumit aport caloric necesar mentinerii greutatii. In cazul in care vei arde sau vei consuma mai putine calorii comparativ cu numarul obisnuit de calorii pe care le consumi, vei ajunge, intr-un final, sa slabesti. Acest proces are si un nume "deficit caloric" iar regula de aur este ca un deficit caloric de 3500 de calorii te va ajuta sa slabesti circa jumatate de kilogram.
Exista o metoda numita metoda Harris-Benedict care ne spune numarul exact de calorii de care avem nevoie zi de zi. Metoda este una matematica si are ca si variabile inaltimea, greutatea, varstaa, sexul si tipul de efort fizic depus (tepoti incadra intr-una din aceste categorii: sedentar, usor activ, activ, foarte activ sau excesiv de activ). Rezultatul poarta numele de rata metabolica bazala. Pe Internet poti sa gaseesti o multime de astfel de calculatoare care necesita o simpla intoducere a informatiilor de mai sus si care iti vor returna propria rata metabolica bazala. In functie de aceasta, vei afla cu exactitate care e numarul exact de calorii de care ai nevoie zilnic, pentru a-ti mentine greutatea si starea de sanatate.
De exemplu, pentru o persoana de sex feminin in varsta de 30 de ani care cantareste 60 de kilograme, are o inaltime de 1.7 metri si exercita zilnic o activitate usoara (usor activ), rata metabolica este de 1396, care corespunde unui necesar zilnic caloric de 1919.5 calorii. Urmand aceeasi formula, un barbat in varsta de 30 de ani care are o inaltime de 1.75 metri, 70 de kilograme si este activ (face sport zilnic) are nevoie de 2628.8 calorii zilnic.
NUMARA CALORII PENTRU A SLABI
Acum ca ai aflat cate ceva despre calorii si importanta lor in mentinerea greutatii, a sosit momentul mult asteptat: acela in care vei afla cum anume poti sa manipulezi numarul caloriilor pentru a scadea in greutate. Regulile de baza: evita un aport caloric sub 1200 de calorii zilnic si incearca sa arzi sau sa scazi numarul zilnic de calorii cu circa 250-500 de calorii.
Extrem de utile in acest demers iti vor fi etichetele produselor alimentare. Producatorii sunt obligati sa afiseze pe fiecare produs cantitatea exacta de calorii sau aportul energetic, de obicei pe 100 de grame, sau pe o portie. Tot etichetele sunt cele de la care vei afla continutul nutritional al unui aliment, dar poti consulta si unele site-uri de specialitate care iti pot indica acelasi lucru, sau poti citi meniurile in cautare de rubrici gen "numar de calorii" in dreptul fiecarui fel de mancare.
Cum anume poti folosi datele continute de etichetele alimentelor? Simplu. Controlandu-ti portiile de mancare. Masoara-ti mancarea tinand cont de marimile portiilor; foloseste un pahar gradat sau o lingurita, de exemplu, si tine cont de faptul ca alimente cum ar fi dulceata, gemul siropurile, smantana si alte asemenea poti fi masurate cu lingura, in timp ce pastele sau cerealele pot avea ca si unitate de masura un pahar. Unele alimente pot fi masurate in functie de numarul de felii sau bucati (in cazul ciocolatei sau mezelurilor feliate), astfel incat iti va fi foarte usor sa stabilesti cate calorii ai ingerat. Bineinteles ca orezul sau faina necesita un cantar de bucatarie, deoarece de regula aportul caloric de pe etichetele acestui tip de produse se refera la 100 de grame sau la 1 kilogram.
Exista si mancare la pachet care contine exact numarul de calorii inscriptionat pe eticheta; asta ineamna, bineinteles, ca daca te vei infrupta din intreaga cantitate vei ingera numarul X de calorii de pe eticheta, fara a mai avea nevoie de alte unitati de masura. Poti sa iti procuri o carte care sa iti dea numarul exact de calorii al alimentelor, sau poti sa descoperi un site de incredere, sa identifici alimentele pe care le consumi cel mai des si sa folosesti un jurnal caloric. Noteaza tot ce ai mancat intr-o zi, caloriile corespunzatoare si, la sfarsitul zilei vezi ce ai putea sa schimbi, respectiv sa reduci sau chiar sa elimini de pe lista, astfel incat urmatoarea zi sa iti aduca un aport mai mic de calorii. Daca scopul tau e sa slabesti folosind metoda numararii caloriilor, ar fi bine sa pui sanatatea pe primul loc, si sa nu uiti de alimente precum fructele, legumele sau proteinele, in detrimentul a trei bucati de ciocolata pe zi, de exemplu. Chiar daca s-ar putea ca doua banane si 3 bucati de ciocolata sa aiba un numar aproximativ egal de calorii, mergi pe mana nutritionistilor si alege sanatatea, adica fructele.
E nevoie de o disciplina impresionanta si o vointa pe masura pentru a "te tine" de metoda numararii caloriilor pentru ca rezultatele sa se vada, dar e mult mai util sa vezi totul notat pe o bucata de hartie, frumos cantarit si analizat. Fii stapanul caloriilor si nu le lasa sa te stapaneasca si te vei apropia cu pasi repezi de greutatea dorita.
Acest articol a fost vizualizat de 61617 ori.
Metabolism activ la +40 de ani
10 Decembrie 2024După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența modul în care corpul tău procesează energia. În general, masa musculară începe să scadă treptat, iar asta poate duce la o ardere mai redusă a caloriilor, chiar și atunci când ești activ. De aceea, multe persoane observă că le este mai ușor să acumuleze kilograme, chiar dacă dieta și nivelul de activitate fizică rămân aceleași. Această schimbare nu este doar despre vârstă, ci și despre stilul de viață. Factorii precum nivelul de stres, somnul insuficient și schimbările hormonale, cum ar fi scăderea nivelului de estrogen sau testosteron, joacă un rol important.
Corpul tău începe să stocheze mai multă grăsime în jurul abdomenului, iar energia pare să fie mai greu de menținut pe parcursul zilei. Vestea bună este că poți contracara aceste efecte! Exercițiile care întăresc musculatura, cum ar fi antrenamentele de rezistență, pot ajuta la menținerea masei musculare și la stimularea metabolismului. Totodată, o dietă echilibrată, bogată în proteine, legume și fibre, alături de un somn de calitate, te poate sprijini în a-ți menține greutatea sub control.
Cu puțină atenție la nevoile corpului tău, poți să rămâi în formă și să te bucuri de energie la orice vârstă. Cheia este să-ți adaptezi obiceiurile pentru a susține un metabolism sănătos pe termen lung.
Beneficiile sucului de Noni
10 Decembrie 2024Sucul de noni, obținut din fructele arborelui Morinda citrifolia, este apreciat pentru numeroasele beneficii asupra sănătății. Bogat în antioxidanți, acest suc ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Este cunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind de ajutor în reducerea inflamațiilor și în susținerea sistemului imunitar.
Un alt beneficiu important al sucului de noni este capacitatea sa de a îmbunătăți digestia. Conținutul său de enzime și fibre sprijină sănătatea intestinală, ajutând la eliminarea toxinelor și la asimilarea mai bună a nutrienților.
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată
25 Noiembrie 2024Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.
Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.
Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.
Indelung dezbatute pentru "rolul" lor de a rotunji siluete si ...
Esti atent la alimentele din meniul tau, calculezi numarul de ...
Credeai ca nu poti castiga lupta impotriva cantarului decat urmand ...