Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam PROBLEME COMUNE PROVOCATE DE SPORT
Masuri pentru controlul glicemiei
Good morning - Aplecari in fata cu haltera pe umeri
SEMINTELE DE CHIA SUNT BOGATE IN ANTIOXIDANTI
ALIMENTE ANTIAGING


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CULTURISMUL IN CATEVA IDEI SIMPLE
Stretching - gat - teorie
ANTRENAMENT DISTRACTIV, MERSUL PE ROLE
ADEVARUL DESPRE APARATELE CARDIO
VITAMINA C, UN REMEDIU MIRACULOS
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cele mai hranitoare verdeturi de primavara Fierbinte
In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!rnPoti sa spui ce anotimp...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Noutati
Noutati
Afisare 10 din 441.
Pagina 38 din 45

Hormonul stresului si alcoolismul

1 Februarie 2010

Cercetatorii au descoperit de curand o legatura interesaanta intre hormonul stresului si alcoolism. Studiul a fost efectuat pe animale si sugereaza ca blocarea acestui hormon poate duce la stoparea dependentei de alcool.

Seful echipei de cercetatori, Marisa Roberto, profesor la Scripps Research Institute, spune ca acest studiu "reprezinta un pas important pentru intelegerea tranformarilor care se petrec in creier atunci cand trece de la starea normala la dependanta de alcool."

"Studiul nostru", continua prof.Roberto "exploreaza ceea ce numim 'partea intunecata' a dependentei de alcool. Aceasta este reprezentata de impulsul de a bea, de acea dorinta nestapanita care nu mai are nici o legatura cu placerea."

Hormonul in cauza, cunoscut ca si "factorul de eliberare a corticotropinei", joaca un rol important in raspunsul organismului la stres si se gaseste in creier.

Studiul a aratat si ca animalele supuse testului nu au devenit imune la efectele medicamentelor luate, ceea ce sugereaza ca oamenii ar putea sa repete tratamentele fara teama ca acestea si-ar pierde efectul.

Insa toate acestea se vor cunoaste mult mai bine abia dupa ce primele studii cu pacienti umani vor avea loc, probabil intr-un viitor apropiat.

Cand antioxidantii schimba tabara

27 Ianuarie 2010

De multi ani suntem bombardati in permanenta cu stiri despre beneficiile antioxidantilor si rolul lor deosebit de important in reglarea proceselor biologice. Rol care nu este negat de nimeni, doar ca realitatea este ceva mai complicata.

Studii recente realizate la Kansas State University  de catre David C. Poole si Steven Copp au pus in evidenta faptul ca exista cazuri in care antioxidantii se dovedesc nocivi organismului.

Unul dintre participantii la studiu, Dr. Steven Copp, spune : "Antioxidantii sunt notiuni la moda acum. Intrati in orice bacanie si veti vedea o multime de alimente despre care se afirma ca sunt pline de antioxidanti. Ceea ce multi oameni nu realizeaza este ca echilibrul dintre oxidanti si antioxidanti este deosebit de fragil. Unul dintre lucrurile pe care le-am descoperit in timpul cercetarilor noastre a fost acela ca nu poti pur si simplu sa ingerezi o doza mare de antioxidanti si sa te bazezi pe faptul ca vor exista efecte benefice. Din contra, s-ar putea sa inrautatesti lucrurile."

Studiul arata cum antioxidantii, in doze mari, dezechilibreaza homeostazia, din care cauza acestia trebuie administrati cu precautie, in special in cazul convalescentilor cu istoric cardiovascular.

Unul dintre compusii inlaturati de catre antioxinati - peroxidul de hidrogen - este necesar pentru mentinerea vaselor de sange deschise. In lipsa acestuia scade capacitatea organismului de a transporta oxigen la muschi, astfel incat acestia nu vor mai functiona corespunzator.

"Va trebui sa fim mai rezervati in a recomanda bolnavilor consumul unei cantitati marite de antioxidanti, cel putin pana cand vom intelege mai bine mecanismele intime ale sistemelor fiziologice ale organismului", conchide David C. Poole.

Sucul de afine imbunatateste memoria

22 Ianuarie 2010

Ceea ce se banuia de ceva vreme in cercurile stiintifice are in sfarsit confirmarea oficiala: sucul de afine imbunatateste memoria.

Studiul, efectuat de o echipa de cercetatori condusa de Dr .Robert Krikorian, la Universitatea din Cincinnati, a pus in evidenta faptul ca antioxidantii continuti in afine - flavonoidele, antocianinele si glucochinina, pe langa intarirea sistemului imunitar, au un efect secundar remarcabil - imbunatatesc memoria persoanelor in varsta.

Studiul a fost facut pe 70 de voluntari, care timp de doua luni, au consumat in fiecare zi echivalentul a doua cani si jumatate de suc de afine compatibil cu cel gasit in comert. In acest timp a existat un grup de control care a primit o bautura in care nu se afla suc de afine.
Participantii la test au fost alesi dintre persoanele in varsta, care raportasera in ultima perioada probleme cu memoria.

La grupul care consumase suc de afine s-a remarcat o imbunatatire remarcabila a scorului obtinut in urma testelor de invatare si memorie, care au facut obiectul ultimei etape a studiului.

"Aceste cercetari ne incurajeaza sa continuam pe aceasta cale cu studii mai aprofundate, pentru ca intr-o buna zi am putea afla cum ne poate ajuta sucul de afine sa prevenim degenerarea neurala", spune Dr.Robert Krikorian.

Octavia a inceput programul de scadere in greutate

19 Ianuarie 2010

Asa cum va amintiti, Centrul de nutritie Superfit impreuna cu partenerii sai Gerlinea si Lysi au organizat in luna decembrie un concurs pentru cititorii siteului www.doctor.info.ro

Octavia, castigatoarea concursului a inceput zilele acestea programul de scadere in greutate oferit de Superfit si sustinut cu shake-uri proteice si batoane cu proteine oferite de Gerlinea si produse pe baza de ulei de peste Lysi.

Octavia porneste de la o greutate foarte mare, 113,4 kg, care la inaltimea sa de 1,60 m inseamna un IMC de 44,3, adica obezitate morbida. Procentul de grasime pe care l-am constatat la analiza compozitiei corporale este de 48,9%.

Va vom tine la curent periodic cu evolutia concurentei noastre.

Sa ne amintim motivatia Octaviei pentru intrarea in acest concurs:

Buna, sunt Octavia si am nevoie de ajutor. Am nevoie de ajutor pentru ca acul cantarului a luat-o razna si nu stiu ce sa fac sa-l opresc.
Am nevoie de ajutor pentru ca am 33 de ani , 1,60 si 114 kg.
Am nevoie de ajutor pentru ca am 2 fetite gemene minunate (au implinit 2 ani in noiembrie ) si mi-e frica sa ma gandesc ca vor merge la gradinita, apoi la scoala si vor suferii din cauza mea, a aspectului meu , glumele colegilor "ce grasa e mama ta".......etc
Am nevoie de ajutor pentru ca vreau sa traiesc, nu vreau sa mor din cauza obezitatii; sunt constienta ca ffiecare an ce va trece va aduce alte kilograme in plus peste cele deja existente si stiu la ce riscuri ma expun : diabet, HTA, AVC, probleme ale oaselor etc.
Am nevoie de ajutor pentru ca simt ca au inceput sa apara anumite probleme in casnicie.
Am nevoie de ajutor pentru ca vreau sa ma schimb, vreau sa privesc in oglinda si sa-mi placa ceea ce vad.
Am obosit sa tot inventez motive sa nu ies din casa, decat doar sa-mi plimb fetitele prin parc, pentru ca mi-e rusine cu mine, de felul cum arat.
Imi doresc mult de tot sa slabesc, sa merg cu fetitele la plimbare si ele sa-mi spuna ca sunt cea mai frumoasa mamica.
Imi doresc sa-mi recapat increderea in mine, sa nu mai tin capul plecat, sa arunc toate hainele de culoare neagra , imi doresc sa arat bine.
Sper ca nu v-am plictisit cu istorioara mea. Va multumesc


Iarna si vitamina D

18 Ianuarie 2010

Un studiu incheiat de curand la Universitatea din California recomanda o doza crescuta de vitamina D pe timp de iarna.

Cei 72 de participanti la studiu, toti rezidenti in Davos, California, au fost monitorizati pe o perioada de un an.

S-a constatat ca, tinand cont de expunerea la soare si de coeficientul de reflexie al pielii, pentru a putea atinge necesarul de vitamina D pe timp de iarna, tipul caucazian are nevoie de 1300 UI plus expunere solara, in timp ce persoanele a caror piele este mai inchisa la culoare au nevoie de cantitati mai mari de vitamina D , intre 2100 si 3100 UI.

Cantitatea optima de vitamina D este considerata a fi cea de 100 nmol/l, iar deficienta se instaureaza atunci cand aceasta cantitate scade la sub 50 nmol/i.

La adulti, deficitul de vitamina D poate duce la osteopenie, osteoporoza, scaderea fortei musculare, fracturi, diferite tipuri de cancer, boli autoimune, boli infectioase si cardiovasculare. S-a pus in evidenta si faptul ca pastrarea nivelului optim de vitamina D reduce incidenta diabetului de tip 1.

Vitamina D are doi precursori inactivi , D2, numita si ergocalciferol si D3, numita cholecalciferol. Dintre acestia, D3, care este produs atunci cand corpul este expus la radiatii solare ultraviolete, se considera a fi mai important.

Mango si lupta contra cancerului

13 Ianuarie 2010

Un studiu realizat la Texas AgriLife Research de catre o echipa de cercetatori condusi de Dr Susanne Talcot a ajuns la o concluzie surprinzatoare: fructul de mango, desi nu are o capacitate antioxidanta mare - in comparatie cu rodia, afinele sau acai - are totusi capacitatea de a preveni ori stopa cancerul de san sau colon.

"Desi capacitatea antioxidanta este de 5 ori mai mic a decat cea a strugurilor, de exemplu, fructul de mango se descurca destul de bine atunci cand vine vorba de lupta contra cancerului", spune Dr. Talcott.

De aceea, recomandarea cercetatorilor este ca fructul de mango sa fie luat in consideratie atunci cand vorbim despre dieta zilnica.

"Am descoperit ca celulele normale nu au avut de suferit deloc - deci mango nu face nici un rau corpului", continua cercetatoarea. "Ca o observatie generala, de obicei agentii naturali ataca numai celulele bolnave, cel putin atunci cand sunt administrati in concentratii rezonabile."

Studiul a pus in evidenta rolul jucat de compusii aflati in fructul de mango in intreruperea ciclului celulei cancerigene.

Echipa are in vedere o continuare a a studiului prin participare de subiecti umani, si in cazul in care rezultatele pozitive observate in laborator se confirma, o sensibilizare a cetateanului de rand la aspectele curative ale fructului de mango.

Vesti bune pentru gravide

9 Ianuarie 2010

Daca sunteti gravida si cautati o scuza pentru a consuma sunca si oua , acum aveti una destul de solida - un studiu realizat recent la Universitatea din Carolina de Nord arata cum colina, care se gaseste atat in carne cat si in oua, joaca un rol esential in dezvoltarea creierului fatului, in special a zonelor asociate cu memoria.

Dr.Steven Zeisel si colegii sai au realizat studiul pe animale de laborator pe care le-au hranit separat in timpul perioadei de sarcina. Unul dintre grupuri a primit colina, celalalt nu.

Colina s-a dovedit a fi de o importanta capitala in sintetizarea a doua proteine (G9a si Calb) fara de care creierul nu functioneaza la parametrii maximi.

"Cercetarile recente ne fac sa regandim modul in care etichetam un aliment ca fiind sanatos sau nu - si acesta este un bun exemplu in care se vede cum o nutritie prenatala buna are o importanta vitala pentru intreaga viata a copilului", spune Gerald Weissmann, MD, Redactor-Sef la FASEB Journal.

Un paharel pe zi, de ce anume ne va feri ?

3 Ianuarie 2010

Raspunsul la aceasta intrebare vine de la Universitatea Reading, din Marea Britanie. Conform cercetarilor intreprinse aici, sampania face oxidul de azot mai disponibil vaselor de sange, ceea ce duce la o reglare a circulatiei sanguine si la scaderea riscului de ateroame.
Beneficiul pare sa vina din partea polifenolilor aflati in strugurii folositi la fabricarea sampaniei.

Intrebarea este, ce facem acum, gasim in fiecare zi ceva de sarbatorit ? Greu de spus, afirma cercetatorii, efectele pe termen lung ale consumului de sampanie nu sunt inca destul de bine cunoscute.

"Intotdeauna am incurajat o aborbare responsabila a consumului de alcool, insa aceasta stire, despre reducerea riscului bolilor cardiovasculare prin consumul sampaniei, mi se pare ceva deosebit de interesant", spune Jeremy Spencer, profesor de nutritie moleculara la Universitatea din Reading.

Asa ca, daca va aflati printre aceia care s-au bucurat de sosirea noului an cu o cupa de sampanie in mana, e timpul sa va mai bucurati o data - ati facut ceva bun si pentru inima dumneavoastra.

De ce nu (mai) mergem la sala ?

30 Decembrie 2009

Un posibil raspuns la aceasta intrebare ne dau Wayne C. Miller, PhD si Todd A. Miller, PhD, in articolul "Atitudinile adultilor normo- si supraponderali asupra antrenamentului in cadru organizat", publicat in Journal of Nutrition Education and Behavior.

Studiul - la care au luat parte 1552 de adulti dintre care 989 supraponderali - a avut la baza Teoria Comportamentului Planificat, care urmareste, printre altele, atitudinea individuala, perceptia presiunii sociale asupra comportamentului si perceptia individuala asupra dificultatii anumitei actiuni.

Cercetatorii au descoperit ca spre deosebire de normoponderali, adultii supraponderali au o credinta mai mare in rolul exercitiilor fizice de a imbunatati infatisarea si imaginea de sine.

Din pacate, tot ei se simt mai jenati si intimidati de punerea in practica a programelor fizice. Acest lucru are cauze multiple, sustin cercetatorii, printre care se numara jena de a lucra cu persoane tinere, sau de a lucra printre persoane aflate in forma fizica buna, jena de a lucra cu persoane de sex opus, de a nu putea folosi corect echipamentul, sau pur si simplu incapacitatea de a combate plictiseala ce se poate instaura in timpul antrenamentului.

Cu cat greutatea unui supraponderal era mai mare, cu atat perceptia sa asupra starii de sanate era mai scazuta.

Autorii trag concluzia ca atunci se recomanda persoanelor supraponderale programe fizice, de acum inainte va trebui sa se tina seama ceva mai mult de propria perceptie asupra acestora.

Dupa masa de Craciun, plimba-te!

26 Decembrie 2009

Daca vrei sa scapi de caloriile "acumulate" la masa de Craciun si zilele urmatoare, cea mai buna si simpla modalitate este sa iesi la o plimbare in parc si in general sa cresti nivelul activitatii fizice pe care o practici in vacanta.

O masa tipica de Craciun poate ajunge la valoarea de 1500 kcal, ceea ce inseamna mai mult de jumatate din necesarul zilnic pentru un barbat si mai mult de trei sferturi din necesarul zilnic al unei femei.

Daca toti romanii ar iesi la plimbare dupa Craciun, probabil ca ar acoperi o distanta de 40-50 de milioane de kilometri.

Indiferent de vrema de afara, plimbarea dupa masa de Craciun ar putea sa devina un obicei tot atat de placut ca si sarbatoarea in sine. Familiile si prietenii se pot intalni si pentru a se plimba, nu numai pentru a manca si a bea. In acest fel poti evita senzatia de "plin" ce apare dupa mancatul excesiv.

Daca iti place sa alergi poti sa te intalnesti cu membrii Ro Club Maraton pentru a alerga in parcurile bucurestene, in fiecare sambata si duminica.


Afisare 10 din 441.
Pagina 38 din 45






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii