Sunteti aici :: Noutati
Afisare 10 din 441.
Alergie sau Intoleranta
9 Noiembrie 2009Nu poti sa bei lapte pentru ca incepe sa te doara stomacul. Nu mananci creveti pentru ca iti dau mancarimi de piele. Este vorba de alergie sau de intoleranta? Este vreo diferenta intre ele ?
Marea majoritate a populatiei n-are nici cea mai vaga idee. Un studiu publicat in Annals of Allergy, Asthma & Immunology arata ca desi cei mai multi oameni sunt in stare sa recunoasca simptomele unei alergii alimentare, majoritatea nu face diferenta intre alergie si intoleranta alimentara, si nu inteleg optiunile de tratament pe care le au.
Desi poate sa nu para asa de important, trebuie inteles ca, in timp ce o alergie este ceva extrem de serios, uneori fatal, intoleranta alimentara creeaza doar discomfort.
Diferentierea dintre ele poate fi deosebit de utila. Iata cateva explicatii:
Alergia apare atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la o anumita proteina din alimente, considerand-o nociva pentru organism. El incepe sa produca anticorpi ce vor ataca substanta respectiva.
Alergenii cei mai intalniti sunt laptele, arahidele si ouale pentru copii, si scoicile pentru adulti.
Intoleranta apare datorita incapacitatii organismului de a digera anumite substante - ea nu are nici o legatura cu sistemul imunitar. Desi creaza discomfort, ea nu pune viata in pericol.
Aditivii alimentari declanseaza adesea intolerante alimentare care pot fi cu usurinta confundate cu alergiile.
Vesti bune pentru iubitorii de cafea
4 Noiembrie 2009Studiul, publicat in American Heart Journal, a fost realizat in Suedia, pe 37.000 de barbati de varsta adulta, clinic sanatosi, care consuma zilnic maximum doua cesti de cafea. Nu s-a putut dovedi ca acestia ar prezenta un risc crescut la accidente cardiovasculare.
Problemele incepeau sa apara la un consumul ceva mai ridicat de cafea - patru - cinci cesti pe zi. De asemenea, daca subiectii aveau antecedente cardiovasculare, chiar si consumul minim era riscant.
Acest studiu vine sa intareasca un altul, realizat de catre American Health Association, in care, de asemenea, nu s-au putut pune in evidenta regaturi directe intre consumul de cafea si afectiunile cardiovasculare.
Nu s-au realizat inca studii concludente pe femei. "La femei",spune Dr.Emily B. Levitan, coordonatoarea studiului, "rezultatele ar putea fi diferite."
"Nu cred", conchide Dr.Levitan, "ca exista o legatura stransa intre consumul de cafea si afectiunile cardiovasculare."
sursa : MedlinePlus
Broccoli si sanatatea arterelor
2 Noiembrie 2009Riscul de formarte a trombilor nu este acelasi pe toata lungimea unei artere. Cele mai expuse acestui risc sunt zonele unde sangele este impiedicat sa circule normal, in special la bifurcatii.
Cercetatorii au descoperit ca exista o gena care protejeaza celulele de toxine - gena NRF2. Aceasta este inactiva in zonele mai sus mentionate. Insa tratamentele cu sulforan, o substanta care se gaseste în mod natural in broccoli, reusesc sa activeze gena si in aceste zone cu grad ridicat de risc.
Prof. Peter Weissberg, Directorul Medical al New British Heart Foundation spune ca "deoarece sulforanul se gaseste in mod natural in broccoli, precum si in alte vegetale din aceeasi familie, urmatorul test va fi sa vedem daca simplul consum de vegetale are acelasi efect protector."
"Aceste descoperiri fascinante", mai spune profesorul, "prefigureaza un viitor in care simplul consum de legume ne protejeaza impotriva bolilor cardiace."
Consumul de proteine si masa musculara
29 Octombrie 2009Desi nici un atlet modern nu ar merge atat de departe, mostenirea lui Milon a supravietuit si astazi gasim diete cu continut ridicat de proteine la sportivii care depun eforturi mari.
Un studiu recent al Universitatii Texas Medical Branch din Galveston arunca in aer traditia. Autorii sugereaza de asemenea, cai practice pentru imbunatatirea obiceiurilor alimentarea si pentru reducerea pierderii de masa musculara la varstnici.
Rezultatele studiului au fost obtinute masurand ratele zilnice de sinteza musculara ale voluntarilor care au consumat diferite cantitati de carne slaba de vaca. Acestea au fost socante - numai primele 30 de grame de proteine produc de fapt muschiul.
"Stiam din studii anterioare ca 30 de grame de proteine (echivalentul a 120 de grame de carne consumata) cresteau rata de sinteza proteica musculara cu 50% la adulti", spune prof.Douglas Paddon-Jones, coordonatorul grupului de cercetatori. "Ne-am intrebat - daca 120 de grame aduc o crestere de 50%, ce se va intampla daca triplam cantitatea de proteine consumate ? Si am vazut ca 360 de grame de carne au condus la aceeasi rata a sintezei proteice ca si in primul caz."
"Nu este necesar sa consumam mari cantitati de proteine pentru a maximiza sinteza musculara", conclude prof.Paddon-Jones, "trebuie doar sa fim atenti cum portionam totul."
Lupta cu furculita impotriva cancerului
26 Octombrie 2009Dovleacul, de exemplu, contine carotenoizi, substante care s-au dovedit eficace in prevenirea cancerului de colon, prostata, san, si plaman. Desi este consumat cel mai mult sub forma de placinta, multe alte posibilitati exista - dovleac copt, supa de dovleac si paine cu adaos de dovleac fiind doar cateva dintre posibilitati.
Marul contine quercitin, un antioxidant bioflavanoid care protejeaza in mod special celulele beta din pancreas de efectul devastator al radicalilor liberi. Efectele maxime apar atunci marul este consumat cu tot cu coaja si neprelucrat termic.
Afinele si coacazele negre contin acid benzoic, care este un inhibitor al cancerului de colon si plaman, precum si a unor forme de leucemie.
Dupa cum vedeti, nu trebuie neaparat sa incercam remedii scumpe, cu nume imposibil de pronuntat - natura insasi ne ofera tot ce avem nevoie pentru a ne pastra sanatosi.
8 beneficii ale ceaiului de musetel
21 Octombrie 2009Musetelul este consumat de sute de ani, de obicei sub forma de infuzie, are urmatoarele efecte benefice asupra organismului :
1. Somn mai bun - este cel mai cunoscut efect al ceaiului de musetel. Relaxarea care urmeaza consumului de ceai este benefica unui somn linistit
2. Regleaza problemele tractului digestiv - alina durerile de stomac, ajuta la calmarea intestinului iritat sau iritabil, favorizeaza eliminarea si in general asista digestia in totalitate.
3. Calmeaza crampele menstruale - era folosit in acest scop inca din Egiptul Antic. Un studiu modern arata cum consumul de ceai de musetel creste nivelul de glicina in urina, un compus care calmeaza spasmele musculare.
4. Ajutor pentru suferinzii de hemoroizi - uleiul de musetel este folosit in tratamentul hemoroizilor
5. Lupta impotriva frigului - musetelul creste imunitatea organismului si ajuta in lupta contra racelilor
6. Vindeca ranile - Egiptenii, romanii si grecii foloseau cataplasme cu musetel pentru accelerarea procesului de vindecare a ranilor
7. Ajuta diabeticii - intr-un studiu recent se arata ca musetelul previne complicatiile legate de diabet, precum si hiperglicemia
8. Este un aliat in lupta contra cancerului - studii in-vitro arata posibilitatea ca musetelul sa ne protejeze de diferite tipuri de cancer
Psihobiologia, codul genetic si preferintele copiilor
17 Octombrie 2009Testele ADN realizate pe 143 de copii au relevat ca alela pentru gustul amar poate fi prezenta sau nu, ori poate fi dublata. Genotipurile respective au fost numite PP, AP si AA - unde P reprezinta prezenta alelei pentru gustul amar.
Copiii apartinand genotipului PP fiind cei mai senzitivi dintre toti, aveau probleme cu mancarea catorva tipuri de vegetale.
Prin urmare, sfatul specialistilor este ca data viitoare cand copilul impinge deoparte farfuria cu spanac sa nu-l catalogam imediat drept mofturos. S-ar putea sa aiba o sensibilitate crescuta la anumite gusturi.
Cafeina din suplimentele alimentare
15 Octombrie 2009Ceea ce s-ar putea sa nu cunoasca toata lumea este faptul ca unele dintre aceste suplimente contin cafeina, lucru ce nu apare intotdeauna pe eticheta.
Cafeina este un alcaloid natural care nu se gaseste numai in ceai sau cafea, ci si in alte 60 si ceva de plante si derivate din plante. Guarana, mate, nucile de cola sau extractul de ceai verde sunt numai cateva dintre acestea. Ele sunt ingrediente obisnuite ale suplimentelor alimentare.
Un studiu condus de Janet Roseland, nutritionist la Nutrient Data Laboratory a demonstrat ca marea majoritate a suplimentelor alimentare contin cel putin un ingredient bogat in cofeina.
Aproximativ jumatate dintre produsele testate contineau echivalentul a doua cesti de cafea pe zi.
"Deoarece exista consumatori care nu-si limiteaza consumul de cafea, este important pentru acestia sa citesca cu atentie eticheta suplimentelor nutritive pe care le consuma", spune Dr.Roseland.
Soia si memoria la barbati
12 Octombrie 2009Un grup de cercetatori de la Universitatile South Australia si Adelaide, condusi de Peter Howe au realizat un studiu referitor la efectele consumului de soia asupra memoriei barbatilor.
Studiul a durat 12 saptamani - timp in care 34 de barbati sanatosi au primit o doza zilnica de 116 mg de izoflavone de soia.
La inceputul si la sfarsitul acestei perioade subiectilor le-au fost testate memoria, functiile cognitive si capacitatile de procesare vizual-spatiale. S-a constatat ca in urma suplimentarii cu izoflavone performantele acestora au crescut in media cu 18%.
Structura chimica a izoflavonelor este asemanatoare estrogenului - de aceea se considera ca acestea activeaza receptorii beta pentru estrogen, ceea ce conduce la performante crescute ale creierului.
Slabeste sigur si natural
10 Octombrie 2009"Slabeste sigur si natural" este un concurs de organizat de catre Mihai Dragomir si partenerii sai, dedicat celor care vor sa isi imbunatateasca forma fizica, sa scape de kilograme, sa invete sa manance sanatos si sa faca miscare. Concursul a ajuns la a doua editie.
La aceasta editie sunt 13 concurenti supraponderali, care se vor lupta timp de o luna pentru a da jos o buna parte din excedentul ponderal. Ei se vor antrena sub directa indrumare a antrenorului Mihai Dragomir si a colegilor sai, si vor fi monitorizati nutritional de catre dr. Serban Damian.
Printre sponsori se afla Juice Zone, Nutrizzia si Bucovina.
Mihai Dragomir este promotorul unui revolutionar concept anti-aging numit CardioMix - mai multe detalii pe www.cardiomix.ro
Conferinta de presa a avut loc la Casa de Cultura a orasului Chitila si s-a bucurat de prezenta unor persoane publice, cum ar fi Florentina Opris de la Prima TV si CRBL.
La finalul concursului veti afla toate detaliile pe siteul nostru.
Afisare 10 din 441.