Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Supraponderal sau obez?
CUM SCAPI DE CELULITA PRIN EXERCITII
REUMATISMUL SE TRATEAZA!
FRUCTELE SI SILUETA
Stretching - fese - teorie


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole EXCESELE DE SARBATORI
Valori nutritionale fainoase
SUPA DE CEAPA GRATINATA
PLATOUL - UNA DIN PROBLEMELE CURELOR DE SLABIRE
Vanadiul
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cele mai hranitoare verdeturi de primavara Fierbinte
In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!rnPoti sa spui ce anotimp...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Noutati
Noutati
Afisare 10 din 441.
Pagina 29 din 45

Alearga pentru Padurea Copiilor!

31 August 2011

Sustine cauza Padurea Copiilor prin participarea la una dintre cursele Maratonului Bucuresti si prin strangerea de fonduri pentru aceasta cauza!
ViitorPlus - asociatia pentru dezvoltare durabila isi propune ca prin proiectul "Padurea Copiilor", parte din programul "Adopta un copac!", sa planteze cate un puiet pentru fiecare nou-nascut. Pentru inceput, se strang fonduri necesare plantarii a 30.000 de puieti, cate unul pentru fiecare nou-nascut din Bucuresti.

Alearga pentru cauza ViitorPlus la RBIM in data de 9 octombrie, si impreuna vom creste Padurea Copiilor!

Detalii despre beneficiile alergatorilor sustinatori ai cauzei, despre inscrieri si sfaturi despre cum sa te antrenezi si sa strangi fonduri pe www.viitorplus.ro/maraton.

Pana acum, in programul "Adopta un copac!", au fost plantati si ingrijiti peste 155.000 de puieti, pe o suprafata de 24,5 hectare,  in 4 locatii diferite.
ViitorPlus este pentru al III-lea an consecutiv cauza de mediu a Maratonului Bucuresti (Raiffeisen Bucharest International Marathon), organizat de Asociatia Bucharest Running Club si partenerii sai.


Turmericul, scortisoara si grasimile

25 August 2011

Conform cercetatorilor de la Pennsylvania State University consumul de condimente precum turmericul si scortisoara reduce raspunsul negativ al corpului la ingerarea de grasimi.

"In mod normal,dupa o masa bogata in grasimi, in sange creste foarte mult nivelul de trigliceride," spune Sheila West, profesor la facultatea mai sus amintita.

"Daca acest lucru se intampla frecvent, sau daca nivelul de trigliceride creste prea mult, creste si riscul de boli cardiovasculare. Adaugarea de condimente la mancarurile grase reduce raspunsul trigliceridic cu pana la 30%."

West si colegii sai au pregatit masa pentru sase persoane cu varste intre 30 si 65 de ani care erau supraponderali insa nu aveau alte complicatii de sanatate. Grupul de test a primit mesele imbogatite cu doua lingurite de condimente (rozmarin, oregano, scortisoara, turmeric, piper, paprika). Iar in urmatoarele 3 ore, la fiecare 30 de minute acestora li s-au facut teste sanguine.

S-a descoperit ca mesele care contineau mixul de condimente declansau o activitate antioxidanta la nivelul sangelui crescuta cu pana la 13 procente, in timp ce raspunsul insulinei era scazut cu aproximativ 20 de procente.

"Antioxidantii, precum condimentele, pot fi o alegere buna in vederea reducerii riscului de boli cronice," a mai adaugat West.

In viitor se vor face cercetari asemenatoare cu doze din ce in ce mai reduse de condimente adaugate mancarurilor.

Carnea rosie creste riscul de diabet

18 August 2011

Cercetatorii de la Harvard School of Public Health au gasit o legatura puternica intre consumul de carne rosie - in special atunci cand aceasta este procesata - si riscul de diabet de tip II.

Studiul a fost realizat pe baza chestionarelor primite timp de 20 de ani de la 37.083 de barbati si 79.570 de femei si a fost publicat in editia din August, anul acesta, in American Journal of Clinical Nutrition.

Dupa ce au adaptat rezultatele in functie de varsta, Indicele de masa corporala, stil de viata si alti factori de risc prezenti in dieta, cercetatorii au descoperit ca un consum de 100 de grame de carne rosie neprocesata (aproximativ de dimensiunile unui pachet de carti de joc) este asociata cu un risc de diabet II crescut cu 19%.

Acestia au mai descoperit ca ingerarea zilnica a doar 50 de grame de carne rosie procesata (sub forma de hotdog, carnati sau bacon) este asociata unui risc de 51%.

"In mod clar acest studiu va trage un semnal de alarma, tinand cont de faptul ca se consuma carne rosie peste tot in lume," spune Frank Hu, seful echipei de cercetatori. "Vestea buna este ca toate acestea pot fi prevenite inlocuind carnea rosie cu alte proteine mai sanatoase."

Principalele alimente care pot substitui carnea sunt nucile de orice tip, produsele lactate sau cerealele integrale.

De-a v-ati ascunselea cu legumele

10 August 2011

Un studiu realizat de cercetatorii de la Pennsylvania State University a pus in evidenta un fapt incurajator : copii pot consuma pana la de doua ori mai multe legume daca se adauga acestea, sub forma de piure la mancarurile lor favorite.

Studiul a fost realizat pe 39 de prescolari cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani, carora li s-au servit trei mancaruri cu care acestia erau obisnuiti - prajitura cu zucchini la micul dejun, paste cu sos de rosii la pranz si taitei cu pui la cina. Cercetatorii au modificat retetele obisnuite adaugand o larga varietate de piure-uri vegetale, ceea ce a dus la reducerea aportului caloric cu pana la 25%.

Acest studiu se adauga celor efectuate ca urmare a ratei obezitatii infantile, care este in crestere in toata lumea.

"Pe de o parte copiii sunt din ce in ce mai obezi, iar pe de alta parte acestia nu mananca destule vegetale," spune Barbara Rolls, de la Departamentul de Stiinte Nutritionale.

Retetele originale au fost "ajustate" cu piure de broccoli, dovlecei, conopida, tomate si dovleac. Copiii au gasit noile retete ca fiind acceptabile ca gust, comparativ cu cele originale.

Conform Lui Maureen Spill, seful echipei de cercetatori, copiii mananca aceeasi cantitate de hrana, indiferent de tipul de reteta folosit. Diferenta esta ca atunci cand folosim noile retete cantitatea de vegetale consumate se dubleaza, in timp ce aportul caloric scade cu 11 procente.

Acesta este de departe cel mai bun rezultat inregistrat in lupta cu kilogramele la varste mici.

Ouale si sanatatea

3 August 2011

Ouale, unul dintre cele mai consumate alimente din lume sunt de multa vreme subiect de controversa : este sanatos sa le consumam sau sunt o sursa de colesterol rau ?

Raspunsul vine de la University's School of Health Professions. Dr.Niva Shapira spune ca ouale pot sau nu sa fie o amenintare pentru sanatate, in functie de alimentatia gainilor.

Cercetarile sale au aratat cum gainile care au o dieta bogata in grau si orz si saraca in soia, porumb si floarea-soarelui (surse majore de acizi grasi omega-6)produc oua ce sunt mult mai sanatoase pentu om.

Rezultatele studiului au fost publicate in Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Ouale care au un continut ridicat de acizi grasi omega-6 ridica tendinta colesterolului de a oxida, ceea ce duce la formarea de placi periculoase in interiorul arterelor.

Studiul a fost efectuat pe o perioada de cateva luni, pe doua grupuri de subiecti, care serveau zilnic doua oua la micul dejun. La sfarsitul perioadei de test, grupul care primea ouale "speciale" a avut cu 40% mai putin colesterol "rau" decat grupul martor, care primea oua obisnuite.

Dr.Shapira le recomanda consumatorilor sa ceara o agricultura orientata spre sanatate.

"Mai mult decat propriile castiguri, este timpul sa ne gandim si la sanatate," a concluzionat Dr.Shapira.

Algele protejeaza inima

27 Iulie 2011

Intr-un articol care poate aduce zambete pe fetele vegetarienilor, o echipa de cercetatori din care fac parte, printre altii Maria Hayes, Ciarán Fitzgerald, Eimear Gallagher si Deniz Tasdemir, a identificat algele ca fiind o noua potentiala sursa de ingrediente benefice pentru inima.

Algele rivalizeaza cu produsele lactate in ceea ce priveste sursele de asa-numite "peptide bioactive."

Articolul a fost publicat in Journal of Agricultural and Food Chemistry si s-a bucurat de un larg interes, deoarece la ora actuala principala sursa de peptide bioactive sunt produsele lactate.

Descoperirea unei alternative la produsele lactate era cautata de mult timp, atat din considerente de optiune, cat si medical.

Algele sunt de acum trecute in categoria "alimentelor functionale."
Acest tip de alimente, pe langa functia nutritiva au si un efect medicinal, fiind folosite in prevenirea sau tratamentul diverselor afectiuni.

Marea varietate a algelor disponibile la ora actuala, precum si usurinta de cultivare a acestora le face foarte atractive atunci cand vine vorba despre o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

Garzile de corp ale creierului

18 Iulie 2011

Cercetatorii de la Universitatile Bonn si Mainz au descoperit un mecanism ce pare sa protejeze creierul impotriva imbatranirii.

Este vorba despre o proteina aflata in creier, receptorul canabioid-1(CB1). Un receptor este o proteina care se poate lega de alte substante, declansand un lant de semnale.

Canabioid-1 este receptorul de care se leaga THC - substanta activa a canabisului - si care duce la efectul de intoxicare al organismului.

Pe langa potentialul de dependenta, CB1 joaca de asemenea un rol important in degenerarea creierului

"Daca inhibam acest receptor prin manipulare genetica, creierul animalelor de experienta degenereaza mult mai rapid," spune Önder Albayram, principalul autor al studiului.

"Aceasta inseamna ca semnalul emis de CB1 are un efect de protectie asupra celulei nervoase."

Autorii recomanda prudenta in concluzii si dezvolta acum cercetari prin care incearca sa afle si alte roluri ale misterioasei CB1, de exemplu in protectia creierului impotriva proceselor inflamatorii.

Cine si cum ne protejeaza creierul

12 Iulie 2011

O forma naturala de vitamina E numita alfa-tocotrienol poate declansa productia unor proteine care curata celulele nervoase de toxine, prevenind moartea acestora dupa un accident vascular cerebral.

Acest proces este unul dintre cele trei mecanisme identificate pana acum prin care vitamina E protejeaza creierul dupa un accident vascular cerebral si arata ca aceasta substanta naturala poate fi mult mai eficace decat medicamentele de sinteza care se folosesc la ora actuala pentru prevenirea complicatiilor accidentului vascular cerebral.

Studiul a fost realizat pe animale de laborator de o echipa de cercetatori condusa de Prof.Chandan Sen, de la Universitatea din Ohio.

Vitamina E se gaseste in mod natural in 8 forme diferite, dintre care cea mai benefica este alfa-tocotrienolul. Aceasta este un component tipic al dietelor asiatice.

Se gaseste in diferite uleiuri vegetale, germeni de grau precum si anumite tipuri de nuci si cereale.

Beneficiile tocotrienolului erau banuite inca de la descoperirea sa, in 1964, facuta de catre Dr.Pennock si Whittle, insa pana acum studiile includeau toti cei opt izomeri ai vitaminei E.

"Principala descoperire pe care am facut-o cu acest studiu este ca tocotrienolul protejeaza celula nervoasa. Este un antineurodegenerativ," spune Prof.Sen.

"Aceasta forma de vitamina E ne-a ajutat sa identificam mai exact mecanismele prin care putem lupta contra degenerarii nervoase."

Expunerea la soare si vitamina D

4 Iulie 2011

Cunoastem cu totii importanta expunerii la soare pentru fixarea vitaminei D in organism.

O echipa de cercetatori de la London's Kingston University condusa de Prof. Declan Naughton a dezvoltat un test deosebit de exact, care poate detecta ponderea dietei in lipsa a ceea ce se numeste "vitamina solara".

Deficienta de vitamina D este o problema destul de serioasa, care poate duce la scaderea sistemului imunitar si poate creste riscul de cancer si osteoporoza.

Datorita acestui test, pentru prima data se pot distinge separat diferitele forme de vitamina D - vitamina D absorbita din alimente (cunoscuta sub denumirea D2) si vitamina absorbita de la soare (D3).

"Multi oameni stiu ca expunerea la soare este o sursa importanta de vitamina D," - spune prof.Naughton - "deoarece corpul produce un anumit tip de vitamina de sub actiunea razelor soarelui. Ce se cunoaste mai putin este ponderea pe care o are vitamina D pe care corpul o primeste din alimente. Noul nostru test poate masura individual toate formele de vitamina D si ne poate ajuta sa intelegem exact unde este problema. S-ar putea ca oamenii sa aiba nevoie de mai mult soare sau problema sa se afle in alegerea dietei corecte".

Acest test este incununarea a mai mult de doua decenii de cercetari si foloseste spectrometria de masa pentru a separa diferitele forme de vitamina D de alti compusi care pot duce la false rezultate.

Prof. Naughton spera ca in viitor cercetarile legate de vitamina D sa duca la intelegerea mai clara a legaturii dintre aceasta si diferite boli grave, la care inca se mai cauta remedii - cum ar fi scleroza multipla sau alte afectiuni neurologice.

Capsuni si sange la Universitatea din Ancona

28 Iunie 2011

Un grup de voluntari a mancat timp de doua saptamani cate 500g de capsuni pentru a demonstra capacitatile antioxidante ale acestora.

Studiul condus de cercetatori de la Marche Polytechnic University din Ancona (Italia) si University of Granada (Spania) a aratat cum capsunile amplifica raspunsul eritrocitar la stress.

Subiectilor li s-au prelevat probe de sange dupa 4, 8, 12, 16 zile si dupa o luna.Rezultatele au dovedit ceea ce se observase intr-un experiment anterior, realizat in vitro - consumul regulat de capsuni poate imbunatati capacitatile antioxidante ale plasmei sanguine si de asemenea se imbunatateste rezistenta celulelor rosii la hemoliza oxidativa(adica la fragmentarea lor).

Echipa studiaza acum impactul asupra organismului a consumului unei cantitati ceva mai mici - 150-200g pe zi.

"Importanta este ideea ca introducerea capsunilor in alimentatia zilnica poate face parte dintr-o dieta sanatoasa si echilibrata," spune Maurizio Battino, seful echipei de cercetatori din Ancona

Afisare 10 din 441.
Pagina 29 din 45






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii