Doctorii de obicei definesc "supraponderalitatea" ca o conditie in care greutatea unei persoane este cu 10%-20% mai mare decat "normal", conform unui grafic standard de greutate / inaltime.
Obezitatea este definita de obicei ca o conditie in care greutatea unei persoane este cu 20% mai mare decat greutatea normala. "Obezitatea morbida" inseamna ca o persoana fie are cu 50%-100% mai mult decat greutatea normala, sau are un exces ponderal care intervine serios in sanatatea sau functionarea normala a organismului.
Exista cateva teste care pot determina daca esti supraponderal sau obez. Dar, masurarea cantitatii exacte a grasimii corpului unei persoane nu este o sarcina usoara. Unele teste sunt mai precise decat altele.
Ce teste sunt disponibile pentru a diagnostica obezitatea?
Masurarea hidrostatica a procentului de grasime a organismului. Acesta este cea mai precisa metoda de evaluare a compozitiei organismului. In timpul testului, esti scufundat in apa in timp ce greutatea ta de sub apa este inregistrata.
Absorbtiometrie cu raze X cu energie duala (DEXA). Aceasta este o alta metoda precisa de a evalua grasimea organismului. In timpul acestui test, pacientul trebuie sa stea culcat pe spate aproximativ 20-30 de minute in timp ce fiecare sectiune a organismului este supusa sistematic razelor X.
Din nefericire, aceste metode, oricat de precise, nu sunt practice pentru persoanele obisnuite, si se fac numai in centrele specializate cu echipamente speciale. Ca rezultat, doctorii au creat metode mai usoare pentru a determina daca o persoana este supraponderala sau obeza. Acestea includ:
Sublere. Un subler este un dispozitiv care se foloseste pentru a masura cantitatea de grasime a organismului pe diferite parti ale corpului. Socotelile speciale va aduc procentajul de grasime a corpului bazat pe diverse masurari ale stratului de piele. Aceste dispozitive se folosesc frecvent in cluburile de sanatate si in centrele comerciale de slabire, dar rezultatele sunt exacte numai daca se executa corect.
Impedanta bioelectrica, BIA. Aceasta tehnica foloseste un dispozitiv care trimite impulsuri electrice nedureroase si inofensive prin corpul unei persoane, pentru a estima fiecare dintre diversele tipuri de tesuturi din corpul sau. Acestea includ cantitatea de muschi si alte tesuturi de carne ca si cantitatea de grasime si apa din organism. Cu cat cantitatea de grasime a unei persoane este mai mare cu atat mai mare este rezistenta la impulsurile electrice. BIA este o tehnica foarte precisa si este disponibila publicului pentru achizitionare sau poate fi gasita in centrele de reabilitare si gimnastica.
Grafice de greutate / inaltime. Niste tabele speciale pot determina daca o persoana este supraponderala. Pentru a obtine greutatea ideala, gasesti inaltimea ta in grafic, decizi daca esti slab, mediu sau corpolent si apoi poti gasi limita greutatii tale ideale, separat pentru femei si barbati. Totusi, aceasta metoda nu este intotdeauna precisa. De exemplu, tabelele cu greutate / inaltime pot indica daca o persoana musculoasa, carnoasa este "supraponderala" (muschii cantaresc mai mult decat grasimea) pe cand o persoana a carei greutate este in limita normalului poate de fapt sa aiba mai mult tesut gras decat este sanatos.
Indexul masei corporale. BMI-ul este acum cea mai intalnita metoda folosita in masurarea obezitatii. Iti masoara greutatea raportata la inaltime. Limita ideala este 18.5-24.9. O persoana cu BMI intre 25 si 29.9 este considerata supraponderala, BMI intre 30 si 39.9 indica obezitatea si BMI peste 40 indica obezitate maladiva.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 43131 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023
Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023
"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023
Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.