Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Roxana Popescu
COVRIGI
Stretching - brate - exercitii set 2
Fluturari cu gantere pe plan inclinat
ANTRENAMENT DISTRACTIV, MERSUL PE ROLE


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole SHBAM SI UGI, ANTRENAMENTE PENTRU 2013
BAUTURILE ENERGIZANTE
CELE MAI SANATOASE 10 BUCATARII ETNICE
CARNATI DE CASA
CSID - Alimentele functionale, recomandate in dieta zilnica
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Te ajuta CARNITINA sa slabesti? Fierbinte
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Sanatate » LIPSA SOMNULUI, O AMENINTARE PENTRU SANATATE

LIPSA SOMNULUI, O AMENINTARE PENTRU SANATATE


O multime de oameni sunt victimele lipsei cronice de somn. Cred ca fiecare dintre noi cunoaste cel putin o persoana care doarme prea putin. Exista foarte multe motive pentru care se ajunge la aceasta stare - de la prea multa munca la prea mult stat la televizor. Daca vorbim despre viata sportiva, trebuie spus ca perfomanta nu este compatibila cu privarea de somn. In acest articol voi prezenta cele mai grave consecinte ale lipsei cronice de somn.

Toleranta alterata la glucoza - in lipsa somnului, sistemul nervos central devin hiperactiv, iar unul dintre efecte este inhibitia functiei pancreasului si astfel se produce mai putina insulinaLIPSA_SOMNULUI_O_AME_34832.jpg - hormonul necesar pentru ca glucoza sa intre in celule. Un studiu realizat de catre dr. Van Cuater de la Univeritatea Ontario, care a urmarit efectele deprivarii de somn, arata ca dupa cateva zile de nesomn, un barbat tanar si sanatos, fara nici un factor de risc, poate ajunge sa dezvolte toleranta alterata la glucoza, o stare anterioara diabetului zaharat.

Posibila legatura cu obezitatea - hormonul de crestere este secretat pe durata primei perioade de somn nocturn. Pe masura ce imbatranim, timpul cat dormim se reduce din ce in ce mai mult, si asta atrage dupa sine si o diminuare a secretiei de GH. Lipsa de somn la persoanele tinere poate reduce prematur cantitatea se GH secretata, accelerand astfel procesul acumularii de grasime. In plus, daca se asociaza si o diminuare a secretiei de testosteron, acest proces este si mai accentuat, fiind insotit si de hipotrofia masei musculare.

Creste "pofta" de carbohidrati - acest fenomen este explicat prin faptul ca privarea de somn afecteaza productia unui homon numit leptina, care este responsabil de senzatia de satietate. S-a constatat ca o reducere a nivelului de leptina atrage dupa sine o nevoie tot mai mare de a consuma alimente bogate in carbohidrati.

Slabirea sistemului imunitar - s-a observat ca persoanele care sufera de lipsa cronica de somn au mai putine leucocite si o capacitate mai redusa de a se apara in fata infectiilor.

Creste riscul de cancer de san - Richard Stevens, cercetator la Univeristatea Connecticut afirma ca este o legatura directa intre cancerul de san si ciclurile hormonale perturbate de lipsa de somn si expunerea la lumina (evident, artificiala) in timpul noptii. Melatonina, un hormon care se secreta noaptea, poate reduce secretia de estrogen. Insa lumina interfera cu eliberarea melatoninei, ceea ce anuleaza efectul asupra secretiei de estrogen, un hormon care creste riscul de cancer de san in anumite conditii.

Reduce atentia si capacitatea de concentrare - un studiu recent arata ca persoanele care nu au dormit 19 ore obtin punctaje mai mici la teste de atentie decat persoane cu alcoolemie 0,08%. Este evident ca aceste persoane sunt mai predispuse la accidentari, atat in viata de zi cu zi, cat si la antrenamente, unde nu mai sunt capabili sa manevreze in siguranta greutatile sau isi pot pierde echilibrul.

Creste riscul de ateroscleroza - privarea de somn conduce la o crestere importanta a nivelului de cortizol. In asociere cu alti factori, aceasta poate conduce la accelerarea aterosclerozei. In plus, un nivel mare de cortizol predispune la reducerea masei musculare, acumularea de grasime, osteoporoza, depresie, hipertensiune si insulinorezistenta.

Stare depresiva si iritabilitate - lipsa de somn produce depletia neurotransmitatorilor cerebrali, unii dintre ei avand rolul de a regla starea de spirit. Din acest motiv, privarea de somn conduce in prima faza la iritabilitate, iar in fazele avansate la stari depresive.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 74764 ori.



Te ajuta CARNITINA sa slabesti?

28 Noiembrie 2023

Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.

Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!


Beneficiile vitaminei C

20 Noiembrie 2023

Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.

Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.


Beneficiile semintelor de susan

14 Noiembrie 2023

Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.

In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!




Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...


CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA 6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...


Alte articole despre Sanatate






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii