Sunteti aici :: Psihologie » CAT DE SINCERI SUNTEM?
CAT DE SINCERI SUNTEM?
Un studiu nou a dezvaluit ca suntem mai sinceri decat am putea crede. Cercetatorii de la Universitatea din Oxford si cei de la Universitatea din Bonn sugereaza ca multora dintre noi nu ne place sa mintim, mai ales cand suntem in propriul camin. Se pare ca sinceritatea este foarte importanta pentru a ne creiona propria persoana si personalitate. Totusi, se pare ca, pe cat ne deranjeaza sa mintim acasa, devenim subit mai putin interesati de sinceritate atunci cand suntem la serviciu si este mult mai probabil sa "infrumusetam" adevarul, potrivit aceluiasi studiu.
Cercetatorii au realizat studii simple de onestitate sunand subiectii in timp ce se aflau in propriile camine si i-au rugat sa dea cu banul. Participantii la studiu au fost rugati sa spuna rezultatul aruncarii monedei in aer in timp ce asteptau la telefon. Ideea interesanta din spatele acestui studiu a constat in aceea ca participantii au fost "mituiti" cu anumite sume de bani inainte de aceste teste telefonice si au fost rugati ca, in schimbul banilor, sa minta cu privire la rezultatul aruncarii monedei fara a se teme ca vor fi prinsi. Participantilor la studiu li s-a spus ca vor primi 15 euro sau un voucher cadou daca moneda va ateriza pe "pajura", si ca nu vor primi nimic in schimb daca moneda va ateriza pe "cap".
Folosind un sistem aleator de generare a numerelor de telefon, 658 de persoane au fost contactate si au acceptat sa participe la studiu. Cu toate ca cercetatorii nu au putut sa observe in mod direct comportamentul indivizilor in propriile camine, raportul final a indicat un nivel crescut de sinceritate. Mai mult de jumatate dintre subiecti (circa 55.6%) au spus ca moneda a aterizat pe "cap", ceea ce a echivalat cu faptul ca acestia nu urmau sa castige nimic. Restul de 44.4% dintre participanti au spus ca moneda a aterizat pe pajura, acestia colectandu-si astfel banii sau voucherele.
Un alt test administrat telefonic a implicat 94 de participanti. De data aceasta, acestia au fost rugati sa raporteze rezultatele a 4 aruncari consecutive de moneda, cu promisiunea ca vor primi cate 5 euro de fiecare data cand moneda avea sa aterizeze pe pajura. In ciuda unui castig maxim potential de 20 de euro, rezultatele finale au dezvaluit o distributie destul de cinstita a aruncarii monedelor si a rezultatelor raportate. Cercetatorii s-au bazat pe faptul exista o probabilitate de 50 la suta ca moneda sa aterizeze pe pajura.
Toti cei care au participat la acest experiment au raspuns intrebarilor cu privire la sexul, varsta, religia si parerile lor cu privire la onestitate. Studiul sugereaza, totusi, ca aceste atribute personale nu joaca un rol anume aici, deoarece nivelul de onestitate demonstrat in ambele experimente a fost unul ridicat.
Acest studiu din urma poate fi comparat cu niste studii similare anterioare, care au fost realizate pe studenti in cadrul unor laboratoare specializate, avand la baza niste situatii atent controlate de catre oamenii de stiinta. In cadrul acelor studii, circa 75% dintre participanti au raportat pajura, ceea ce, potrivit cercetatorlior, ar sugera ca oamenii sunt mai sinceri atunci cand se afla in propriul camin.
Faptul ca promisiunea unor castiguri de ordin financial nu a contat mai mult decat costul moral "platit" pentru minciuna arata ca majoritatea oamenilor sunt sinceri cand se afla in propria casa. Cu toate acestea, experimentele cu pricina s-au desfasurat in Germania. Permite-mi sa am un moment de indoiala si sa spun ca, daca aceleasi teste s-ar fi desfasurat in Romania, probabil ca procentele ar fi aratat putin altfel. Nivelul de trai din Germania e net superior celui din Romania si cei 15 euro care pentru angajatul neamt nu reprezinta mare lucru ar fi fost mai mult decat apreciati la noi, unde, din pacate, fiecare lansare de hypermarket se lasa cu imbranceli pentru, de multe ori, nimic.
Exista o teorie care spune ca sinceritatea este esenta perceptiei pe care o avem despre noi insine si ca este asadar foarte importanta in recunoasterea propriei identitati. Teoria are la baza conceptele de "bine" si "rau" pe care ni le inoculeaza societatea in care traim din momentul in care ne nastem.
Alexandra Igna

Acest articol a fost vizualizat de 20566 ori.
Alimente care scad tensiunea arteriala
5 Iunie 2023Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.
In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.

Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...

Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii