Sunteti aici :: Sanatate » GIMNASTICA SENZORIALA PERINATALA
GIMNASTICA SENZORIALA PERINATALA
Ce inseamna gimnastica senzoriala perinatala? O apropiere normala, gestuala si verbala a nasterii.
De ce am apela la acest tip de gimnastica? Pentru ca faciliteaza relatia mama-bebe-tata, favorizeaza un travaliu si o nastere fiziologice si permite un post-partum armonios.
Astazi este binecunoscut faptul ca fatul este o fiinta sensibila care are o viata senzorial-motorie cu mult inaintea nasterii. El are astfel capacitatea de a percepe lumea inconjuratoare, cel mai apropiat fiind mediul matern.
Ne putem intreba care este influenta vietii materne asupra fatului? Putem largi aceasta practica a comunicarii empatice, non-verbale, a fatului cu mama sa, si asupra tatalui in cazul in care acesta a decis sa fie prezent. Aceasta relatie concreta si subtila necesita o trezire senzoriala adaptata de catre parinti pentru a fi in concordanta cu limbajul bebelusului.Se instaleaza astfel o interrelatie care ghideaza mama pe parcursul sarcinii, travaliului/nasterii si post-partum.
Oare aceasta viata relationala traita din plin, dincolo de partajarea prezentei, nu aduce un plus de autonomie de fiecare parte? Spre exemplu, daca bebelusul este actorul nasterii sale, travaliul devine un acompaniament dinamic, un ghid care vine din interior (prin intermediul perceptiei copilului si perceptiilor proprii mamei)
Gimnastica senzoriala, pornind de la aceasta trezire relationala, propune un acompaniament al intregii nasteri, o pregatire specifica a ‘efortului senzorial’ pentru travaliu(adica cum se pot respecta legile naturale ale corpului in miscare, fara a forta) si o reeducare senzoriala a perioadei post-partum, odata cu aparitia bebelusului.
Aceasta metoda este o pedagogie perceptiva a miscarii, atat preventiva cat si terapeutica, creata de Danis Bois- director al departamentului de Pedagogie perceptiva a miscarii si Somato-Psihopedagogie la Universitatea Moderna din Lisabona.
Gimnastica senzoriala comporta mai multe abordari:
- manuala (ascultare subtila a cerintelor corpului)
- gestuala (perceptie interiorizata si dinamica a sinelui si a bebelusului)
- verbala (discutii asupra diferitelor tulburari si temeri inerente ale perinatalitatii)
Aceste abordari diferite sunt actualizate de ultimele descoperiri stiintifice asupra perceptiei, maturitatii si relatiei umane, dintre fat si adult.
Cum o practicam?
Gimnastica senzoriala se exploreaza lent si ritmic, pe jos, in sezut, in picioare, singura, in doi, cu un balon, cu muzica (scheme, miscari de baza, perceptie empatica). Ea este in acelasi timp dulce si tonica, interiorizata si expresiva, privilegiind resimtirea de sine si a altuia, in tacere sau prin verbalizare.
Metoda Danis Bois, o apropiere perceptiva a nasterii
Corpul traieste in ritmul unei miscari interne, imperceptibile, ceea ce metoda Danis Bois propune sa reveleze fiecaruia, prin intermediul unei gimnastici senzoriale.
Adaptata in mod particular la femeia insarcinata, aceasta metoda, veritabila stiinta a miscarii, este astazi integrata in stiintele de pregatire a nasterii in institutiile de instruire ale moaselor.Este o pedagogie in curs de descoperire.
"Primul lucru de facut este acela de a se aseza. Nimic nu se poate face in conditii de agitatie. Acelasi lucru trebuie sa se intample si in timpul nasterii". Este vorba de ghidarea femeilor insarcinate catre o miscare lenta, ascultand propriile senzatii corporale si pe cele ale bebelusului." Gustati acest dans impreuna cu bebelusul, acest contact intim cu el".
Gimnastica mamei incepe cu miscari de incolacire in jurul ei si in jurul bebelusului, cu bazinul in recul, apoi desfasurandu-se intr-o extensie, cu bazinul in fata. Insa, inainte de a incepe gimnastica propriu-zisa, este nevoie de un moment de repaus, de acomodare. Chiar daca viitoarea mama nu cunoaste bine metodele de acomodare, este important sa se elibereze spiritul, sa se plaseze in afara grijilor cotidiene si sa savureze un moment care nu apartine decat ei, copilului si tatalui, daca acesta este prezent.In acest moment privilegiat, se doreste deschiderea unui spatiu interior, un confort pentru mama si pentru copil.
Pe parcursul acestor cursuri, mamele incep sa-si simta mai bine copilul, in profunzimea corpului lor, animat de o identitate si miscare proprii.Acest lucu permite ca, in timpul nasterii, mama sa simta disociat miscarea bazinului de cea a copilului, reusind astfel mutarea atentiei centrate , in mod normal, numai pe durere.
Exista o anumita muzica a corpului nostru, in tesuturi, orchestrata de catre hormoni, un fel de flux si reflux al lichidului amniotic, al secretiilor, al contractiilor uterine. Intelegerea acestei muzici interne ofera incredere si stabilitate si intareste convingerea ca totul este absolut miraculous organizat in corpul nostru.

Acest articol a fost vizualizat de 43842 ori.
Alimente care scad tensiunea arteriala
5 Iunie 2023Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.
In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.

Cand am o suferinta eu ma astept ca doctorul sa ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii