Sunteti aici :: Sanatate » FACTORII PROTECTORI AI APARATULUI CARDIOVASCULAR
FACTORII PROTECTORI AI APARATULUI CARDIOVASCULAR
In medicina traditionala chineza inima este numita "Stapanul organelor" si se considera ca are o influenta majora asupra starii generale de sanatate. Desi in occident aspectele energetice la care fac referinta orientalii sunt putin cunoscute si adeseori considerate nestiintifice, parearea ca inima este unul dintre cele mai importante organe este general acceptata.
Functionalitatea sistemului cardiovascular este influentata de o serie de factori dintre care amintim factorii protectori si factorii de risc.
Dintre factorii protectori ai aparatului cardiovascular amintim miscarea, dieta echilibrata si managementul stresului. Vom evita sa supraapreciem importanta unuia in detrimentul celorlalti. Adevarul este ca cele mai bune rezultate se obtin atunci cand toti factorii actioneaza concomitent - intregul este mult mai mare decat suma partilor.
Miscarea, sau exercitiul fizic, este de o importanta covarsitoare pentru buna functionare a intregului corp. Este adevarat ca inima poate lucra in orice conditii - ea pompeaza indeiferent daca ne aflam in repaus sau in miscare. Insa dupa ce tesuturile si-au indeplinit misiunea, au avut loc arderilesi au rezultat produsii de catabolism, situatia se schimba dramatic. Limfa, care este responsabila de colectarea si eliminarea acestora nu are, la prima vedere, nici un fel de pompa. Practic, ea curge impinsa de sange.Si pana la un punct asa si este. Insa daca vom privi mai indeaproape constructia sistemului limfatic, vom observa ca datorita dispunerii specifice a ganglionilor limfatici, miscarea acceleeaza foarte mult viteza de curgere a limfei, ajuta la dezintoxicarea corpului si usureaza efortul inimii. Exista si alte aspecte benefice ale miscarii asupra bunei functionari a sistemului cardiovascular, insa pe acestea le vom detalia in alte articole.
Dieta echilibrata inseamna, asa cum ni se aminteste inainte si dupa orice reclama la produse care nu au nici o legatura cu sanatatea, evitarea exceselor de orice fel. Organismul are nevoie zilnic de o multime de substante cat mai variate. Exista pentru fiecare dintre acestea anumite cantitati considerate optime. Orice abatere de la acestea duce la dezechilibre corporale. O cantitate mai mica face organele sa nu-si poata indeplini corect functiile, in lipsa substantelor necesare. O cantitate prea mare, insa reprezinta o provocare si mai mare la adresa organismului, care foloseste energie suplimentara pentru procesare, stocare sau eliminare.
Managementul stresului - ultimul, dar nu cel din urma - reprezinta veriga care face ca intregul sa functioneze in mod armonios. Stresul exista si va exista intotdeauna - nu-l vom putea elimina complet niciodata. In aceste conditii deosebit de important devine felul in care ne raportam la stresul cotidian, acest lucru determinand si masura in care suntem mai mult sau mai putin afectati.
Acordand atentie acestor trei factori ajutam sistemul cardiovascular sa functioneze corect iar acesta, la randul sau, sustine sanatatea de care avem atata nevoie.
Dr. Serban Damian
Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii