Sunteti aici :: Nutritie » Gandurile morbide stimuleaza apetitul
Gandurile morbide stimuleaza apetitul
E o vorba - "mananci de parca n-ai mai apuca ziua de maine".
Americanii (cine altii...? ca doar astia studiaza tot pe la universitatile lor) au facut un studiu (publicat in Journal of Consumer Research) si au constatat ca oamenii care se gandesc la propria moarte au tendinta sa consume mai multa hrana decat cei care nu sunt preocupati de finalul inevitabil. De asemenea, au gasit o legatura intre vizionarea la tv a stirilor despre crime si atrocitati si mancatul in exces.
Autorii afirma ca oamenii preocupati de propriul sfarsit, mananca mai mult - atat hrana sanatoasa, cat si nesanatoasa. Ei pun acest fenomen in legatura cu stima de sine: atunci cand oamenii incep sa se gandeasca la propria moarte (dar, asa, la modul serios) incep sa fie preocupati de felul cum si-au petrecut viata, daca au lasat ceva de valoare in urma etc. Aceste ganduri destul de tulburatoare, trebuie sa recunoastem, trezesc in fiecare constiinta de sine... si din pacate, sunt putini cei care pot sa spuna cu mana pe inima ca au trecut curati si nevinovati prin viata, ca au facut numai lucruri bune, ca au facut tot ce se putea ca sa ii ajute pe ceilalti (macar pe cei apropiati - copii, parinti etc), ca au lasat ceva de valoare in urma, ca nu vor fi uitati de parca nu ar fi existat niciodata... in fine, ganduri care produc disconfort psihic. Si care este cel mai la indemana remediu pentru a atenua senzatia de disconfort?
Mancarea.
Bingo! Mancarea in cantitati mari, orice si oricat, doar sa uitam ca suntem muritori si ca la un moment dat va trebui sa dam socoteala in fata lui Dumnezeu, asa cum spune si Johnny Cash in acest cantec.
Pe de alta parte, conform studiului, stirile de la ora 5 te pot transforma intr-o masina de mancat, mai ales daca stima ta de sine este mica si pricajita. Iar stima de sine a romanilor cam asa este (nu e verdictul meu, ci al unor oameni de specialitate care au studiat acest lucru). Eu unul nu ma mai uit de mult la buletinele de stiri cu babe violate, prunci omorati de mamele lor, copii tinuti in custi, crime de tot soiul, accidente rutiere si maicute exorcizate si crucificate. Astept cu nerabdare sa se aprobe legea stirilor pozitive, despre care se discuta astazi la Radio Guerilla, care a fost initiata (printre altii si) de catre Liviu Mihaiu, insa pe care CNA-ul a respins-o, cu toate ca Senatul a aprobat-o.
Ca sa trag o concluzie: gandirea pozitiva nu e doar o vorba mare; e un lucru observat pe multi pacienti - cei optimisti si increzatori au mult mai multe sanse sa slabeasca..
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 37204 ori.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Ce mananci pentru rinichi sanatosi
27 Februarie 2023Tu stii care este rolul rinichilor in organism si ce poti sa faci ca sa ii mentii sanatosi pe toata durata vietii? Rinichii filtreaza sangele si fac parte din sistemul complex responsabil de indepartarea toxinelor, eliminand prin urina substantele care nu sunt necesare organismului De asemenea, ei echilibreaza nivelul unor minerale din corp, ca de exemplu calciu si potasiu
Contribuie la reglarea tensiunii arteriale si ajuta la eliminarea excesului de lichide Controleaza producerea de globule rosii si sunt responsabili de mentinerea nivelului de electroliti. Acestea sunt doar cateva dintre functii. Afla restul din acest clip!

Fructele oleaginoase au numeroase beneficii asupra organismului nostru. Un studiu ...

Bolilele parazitare se intalnesc cel mai adesea la copii, insa ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii