Sunteti aici :: Nutritie » Gandurile morbide stimuleaza apetitul
Gandurile morbide stimuleaza apetitul
E o vorba - "mananci de parca n-ai mai apuca ziua de maine".
Americanii (cine altii...? ca doar astia studiaza tot pe la universitatile lor) au facut un studiu (publicat in Journal of Consumer Research) si au constatat ca oamenii care se gandesc la propria moarte au tendinta sa consume mai multa hrana decat cei care nu sunt preocupati de finalul inevitabil. De asemenea, au gasit o legatura intre vizionarea la tv a stirilor despre crime si atrocitati si mancatul in exces.
Autorii afirma ca oamenii preocupati de propriul sfarsit, mananca mai mult - atat hrana sanatoasa, cat si nesanatoasa. Ei pun acest fenomen in legatura cu stima de sine: atunci cand oamenii incep sa se gandeasca la propria moarte (dar, asa, la modul serios) incep sa fie preocupati de felul cum si-au petrecut viata, daca au lasat ceva de valoare in urma etc. Aceste ganduri destul de tulburatoare, trebuie sa recunoastem, trezesc in fiecare constiinta de sine... si din pacate, sunt putini cei care pot sa spuna cu mana pe inima ca au trecut curati si nevinovati prin viata, ca au facut numai lucruri bune, ca au facut tot ce se putea ca sa ii ajute pe ceilalti (macar pe cei apropiati - copii, parinti etc), ca au lasat ceva de valoare in urma, ca nu vor fi uitati de parca nu ar fi existat niciodata... in fine, ganduri care produc disconfort psihic. Si care este cel mai la indemana remediu pentru a atenua senzatia de disconfort?
Mancarea.
Bingo! Mancarea in cantitati mari, orice si oricat, doar sa uitam ca suntem muritori si ca la un moment dat va trebui sa dam socoteala in fata lui Dumnezeu, asa cum spune si Johnny Cash in acest cantec.
Pe de alta parte, conform studiului, stirile de la ora 5 te pot transforma intr-o masina de mancat, mai ales daca stima ta de sine este mica si pricajita. Iar stima de sine a romanilor cam asa este (nu e verdictul meu, ci al unor oameni de specialitate care au studiat acest lucru). Eu unul nu ma mai uit de mult la buletinele de stiri cu babe violate, prunci omorati de mamele lor, copii tinuti in custi, crime de tot soiul, accidente rutiere si maicute exorcizate si crucificate. Astept cu nerabdare sa se aprobe legea stirilor pozitive, despre care se discuta astazi la Radio Guerilla, care a fost initiata (printre altii si) de catre Liviu Mihaiu, insa pe care CNA-ul a respins-o, cu toate ca Senatul a aprobat-o.
Ca sa trag o concluzie: gandirea pozitiva nu e doar o vorba mare; e un lucru observat pe multi pacienti - cei optimisti si increzatori au mult mai multe sanse sa slabeasca..
Dr. Serban Damian
Acest articol a fost vizualizat de 42283 ori.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.
Dieta Rina, regimul de 90 de zile
26 August 2024Dieta Rina este un regim de slăbire popular, cunoscut pentru abordarea sa de 90 de zile, în care alimentele sunt împărțite în funcție de grupe alimentare și consumate ciclic.
Dieta se bazează pe un principiu de disociere, unde fiecare zi este dedicată unui anumit tip de aliment: proteine, amidon, carbohidrați și vitamine. Aceasta nu doar ajută la pierderea în greutate, ci și la îmbunătățirea metabolismului și la adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase. Flexibilitatea și varietatea alimentelor fac ca dieta Rina să fie ușor de urmat pe termen lung.
Cum alegi cel mai eficient COLAGEN?
19 August 2024Colagenul este o proteină esențială în organism, reprezentând aproximativ 30% din totalul proteinelor corporale. Este componenta principală a pielii, oaselor, tendoanelor, ligamentelor și cartilajului, oferind structura și elasticitatea necesare acestor țesuturi.
Colagenul ajută la menținerea fermității și elasticității pielii, contribuie la regenerarea celulară și joacă un rol crucial în vindecarea rănilor. De asemenea, susține sănătatea articulațiilor și oaselor, prevenind uzura și deteriorarea acestora odată cu înaintarea în vârstă.
Pe măsură ce organismul îmbătrânește, producția de colagen scade, ceea ce poate duce la apariția ridurilor, durerilor articulare și slăbirea țesuturilor. Astfel, menținerea nivelurilor optime de colagen este esențială pentru o sănătate generală bună și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.
Colecistitele cronice sunt inflamatii ale veziculei biliare care pot, in ...