Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam VITAMINA C, UN REMEDIU MIRACULOS
STEROIZII ANABOLIZANTI - faci ce vrei, dar stii ce faci ?
Vitaminele
SOMNUL - VERIGA SLABA ?
VALORILE NUTRITIONALE ALE ALIMENTELOR


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Ana-Maria Plesca
CSID - Consumul de bere nu iti mareste abdomenul
PUI PICANT CU MERE
POSTUL ALIMENTAR - STIINTA SI TRADITIE
CELE MAI SANATOASE 10 BUCATARII ETNICE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Secretul oaselor puternice Fierbinte
Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale: rn Consumă...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » ADEVARUL DESPRE STEVIA

ADEVARUL DESPRE STEVIA


ADEVARUL_DESPRE_STEV_75166.jpgCe este si de unde provine Stevia, mai exact?

Stevia (n.red., a nu se confunda cu Stevie!), din familia Chrysantemum, este o planta sud-americana care creste sub forma de arbust, si care este folosita drept indulcitor natural, ea fiind de pana la 300 de ori mai concentrata decat zaharul.
Este originara din Paraguay, iar, la ora actuala, se regaseste si in tari precum: Brazilia, Coreea, Japonia si, nu in ultimul rand, in China. Or, desi in Paraguay planta creste armonios si rezista timp indelungat, in celelalte tari, prin versiunile sale, aceasta prezinta o rata de supravietuire satisfacatoare si acolo.


Problema izului amarui

In forma sa initiala, Stevia a fost comercializata ca pulbere. Si, desi este foarte dulce (n.red., cu pana la 300 de ori mai dulce!), ea lasa totusi un iz amarui, respectiv din cauza compusului numit "steviosida", fapt care i-a limitat acceptarea in randurile cumparatorilor. Dar, producatorii si-au dat seama cum sa retina gustul acela dulce - si toate beneficiile plantei - fara izul amarui de dupa. Or, sunt peste 100 de specii de Stevia, insa doar una iese in evidente datorita proprietatilor sale excelente ca indulcitor, si anume: Stevia rebaudiana. Aceasta contine compusul rebaudiosia A. Practic, cel mai dulce aromat compus al frunzei de Stevia. Mai mult, acest compus nu lasa un iz (n.red., amarui) consumatorului. Si, desigur, cum nu se poate un produs doar cu un compus, marii producatori au decis ca atat steviosida, cat si rebaudiosida A sa intre in variantele de indulcitori artificiali pe baza de Stevia, astfel incat sa existe un echilibru.


Acceptare oarba a plantei Stevia?

Desi a fost deja acceptata aproape unanim in lume, planta a fost interzisa la un moment dat in SUA (n.red., in 1991, de catre Administratia pentru Alimente si Medicamente / FDA, en.), respectiv in temeiul unui studiu preliminar care incrimina indulcitorul ca fiind cauzator de cancer sau, cel putin, ca factor ridicat de risc in aceasta privinta. Dar, in 1995, restrictia privind comercializarea lui in magazinele din SUA a fost ridicata, respectiv in urma unui alt studiu, care a recomandat ca planta in sine sa nu mai fie categorisita drept indulcitor natural, ci precum unul artificial si sigur (en., Generally Recognized as Safe / GRAS). Apoi, in decembrie 2008, FDA a acceptat Stevia ca fiind "GRAS", iar, de atunci, ea se poate gasi ca indulcitor artificial in aproape toate magazinele alimentare din SUA.
Cat ii priveste pe marii producatori americani, acestora le-a luat cativa ani buni ca sa gaseasca formulele corecte pentru a implementa indulcitorul unor produse de larg consum, iar acum, el se regaseste in: bauturi racoritoare, gume de mestecat, vinuri, iaurturi, bomboane si multe altele. De asemeni, mai poate fi folosit si pentru gatit si/sau copt, dar in proportii mai reduse din pricina concentratiei sale.


Studii ample despre riscurile si beneficiile Steviei

Cateva studii de specialitate pe termen lung au fost efectuate, care au confirmat faptul ca planta numita Stevia poate avea repercursiuni asupra sanatatii consumatorului larg, in speta privind gradul de risc cancerigen. Studiul a fost efectuat de catre un grup de toxicologi ai Universitatii din California, Los Angeles, respectiv la solicitarea expresa a nutritionistilor Centrului de Stiinte in Interesul Public. Mai mult, autorii au notat faptul ca, in cadrul experimentelor, steviosida, si nu rebaudiosida A, poate produce mutatii genetice, avarii cromozomiale si ruperi adeneice. Or, aceste schimbari ar putea, in opinia cercetatorilor, sa contribuie la malignizarea unor afectiuni precum ar fi cazul cancerului desi nimeni nu a studiat exact daca acesti compusi pot cauza sau nu cancer in modelele animale.

Notabil ar mai fi faptul ca Stevia in sine nu cauzeaza infertilitate, si nici nu inrautateste diabetul, dupa cum reiese si din alte studii de specialitate. De fapt, se poate spune ca toleranta la glucoza se imbunatateste considerabil folosind Stevia ca indulcitor alimentar. Prin urmare, ar putea servi drept adjuvant in cazurile de diabet de tip 2, respectiv prin inducerea unei stari de necesitate pancreasului de a elibera insulina.
In alte state, precum ar fi cazul Japoniei, unde indulcitorii artificiali au fost interzisi in urma cu mai mult de 40 de ani, s-a trecut la Stevia, dar numai dupa mai mult de 40.000 de studii clinice. Si, cu toate acestea, nu exista suficient de multe studii privind efectele de lunga durata ale "indulcitorului-minune", acesta fiind in continuare suspectat de a fi cauzator de complicatii, mai ales daca este folosit in cantitati mari de catre consumatorul casnic.


Sub orice alt nume...

Stevia este comercializata sub atatea denumiri incat v-ar veni greu sa o identificati, insa ceea ce trebuie sa stiti momentan este anume faptul ca bauturi racoritoare faimoase in lumea intreaga, precum: "Coca-Cola", "Pepsi" si "Pepsi-Cola", "Sprite" si altele asemenea folosesc deja aceasta planta sub acoperirea de: "Truvia", "PureVia" si "SweetLeaf". Asadar, daca aveti curiozitatea sa cititi compozitiile acestor produse atat de populare, dar nu recunoasteti denumirile, aflati ca vorbim despre aceeasi Stevia, in esenta. Cu mici diferente in rapoartele de rebaudiosida si steviosida, dar este Stevia. Sfatul nostru este sa va uitati pe etichete data viitoare, dar sa nu va si alarmati. In orice caz, daca este sa comandati vreo bautura racoritoare saraca in calorii, cu siguranta ca veti gasi si Stevia prelucrata in ea.

Referinte:

"Stevia (Stevia rebaudiana), un bio-indulcitor "Recenzie", aparuta in cadrul "Jurnalului international al stiintelor alimentare si nutritionale" (2010), 61, 1, 1-10; autori: S.K. Goyal si R.K. Samsher

"Toxicologia rebaudiosidei A -" Recenzie" (2008); autori: S. Kobylewski si C.D. Eckhert



Silviu Marin


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 133411 ori.



Secretul oaselor puternice

7 Octombrie 2024

Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale:

Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D - Calciul întărește oasele, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă acest mineral. Include în dietă lactate, pește gras, migdale și legume verzi.

Fă mișcare regulată – Exercițiile fizice de impact, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau ridicarea greutăților, stimulează întărirea oaselor.

Evită fumatul și consumul excesiv de alcool – Ambele obiceiuri slăbesc densitatea osoasă și cresc riscul de osteoporoză.

Menține un stil de viață echilibrat – Somnul suficient și evitarea stresului contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a oaselor.

Prin combinarea unei alimentații corecte, a exercițiilor fizice și a obiceiurilor sănătoase, poți menține oase puternice și rezistente.

Am o surpriza pentru tine: cu codul "DRDamian15" ai reducere 15% la comanda produsului D3 + K2 MK7 Duo Lipozomal, pe site - https://www.cosmopharm.eu


Beneficiile vinului rosu

1 Octombrie 2024

Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.

De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.


Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?

9 Septembrie 2024

Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.

De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii