Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam METABOLISMUL MEU ESTE INCETINIT
MITURI DESPRE SANATATE SI OBEZITATE
EXERCITIILE FIZICE NEUTRALIZEAZA STRESUL
CRITERII DE CALITATE PENTRU PROTEINE
Video - Gatim sau nu la cuptorul cu microunde?


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole CSID - Pastele si nutritionistii
EXERCITII PENTRU UN POSTERIOR PERFECT
CAI MAI USOARE DE A PIERDE DIN GREUTATE
DE CE NU AU SUCCES CELE MAI MULTE DINTRE CURELE DE SLABIRE
Ramat din aplecat cu haltera
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Dieta PALEO - adevar sau mit? Fierbinte
Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica,...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Nutritie » ADEVARUL DESPRE STEVIA

ADEVARUL DESPRE STEVIA


ADEVARUL_DESPRE_STEV_75166.jpgCe este si de unde provine Stevia, mai exact?

Stevia (n.red., a nu se confunda cu Stevie!), din familia Chrysantemum, este o planta sud-americana care creste sub forma de arbust, si care este folosita drept indulcitor natural, ea fiind de pana la 300 de ori mai concentrata decat zaharul.
Este originara din Paraguay, iar, la ora actuala, se regaseste si in tari precum: Brazilia, Coreea, Japonia si, nu in ultimul rand, in China. Or, desi in Paraguay planta creste armonios si rezista timp indelungat, in celelalte tari, prin versiunile sale, aceasta prezinta o rata de supravietuire satisfacatoare si acolo.


Problema izului amarui

In forma sa initiala, Stevia a fost comercializata ca pulbere. Si, desi este foarte dulce (n.red., cu pana la 300 de ori mai dulce!), ea lasa totusi un iz amarui, respectiv din cauza compusului numit "steviosida", fapt care i-a limitat acceptarea in randurile cumparatorilor. Dar, producatorii si-au dat seama cum sa retina gustul acela dulce - si toate beneficiile plantei - fara izul amarui de dupa. Or, sunt peste 100 de specii de Stevia, insa doar una iese in evidente datorita proprietatilor sale excelente ca indulcitor, si anume: Stevia rebaudiana. Aceasta contine compusul rebaudiosia A. Practic, cel mai dulce aromat compus al frunzei de Stevia. Mai mult, acest compus nu lasa un iz (n.red., amarui) consumatorului. Si, desigur, cum nu se poate un produs doar cu un compus, marii producatori au decis ca atat steviosida, cat si rebaudiosida A sa intre in variantele de indulcitori artificiali pe baza de Stevia, astfel incat sa existe un echilibru.


Acceptare oarba a plantei Stevia?

Desi a fost deja acceptata aproape unanim in lume, planta a fost interzisa la un moment dat in SUA (n.red., in 1991, de catre Administratia pentru Alimente si Medicamente / FDA, en.), respectiv in temeiul unui studiu preliminar care incrimina indulcitorul ca fiind cauzator de cancer sau, cel putin, ca factor ridicat de risc in aceasta privinta. Dar, in 1995, restrictia privind comercializarea lui in magazinele din SUA a fost ridicata, respectiv in urma unui alt studiu, care a recomandat ca planta in sine sa nu mai fie categorisita drept indulcitor natural, ci precum unul artificial si sigur (en., Generally Recognized as Safe / GRAS). Apoi, in decembrie 2008, FDA a acceptat Stevia ca fiind "GRAS", iar, de atunci, ea se poate gasi ca indulcitor artificial in aproape toate magazinele alimentare din SUA.
Cat ii priveste pe marii producatori americani, acestora le-a luat cativa ani buni ca sa gaseasca formulele corecte pentru a implementa indulcitorul unor produse de larg consum, iar acum, el se regaseste in: bauturi racoritoare, gume de mestecat, vinuri, iaurturi, bomboane si multe altele. De asemeni, mai poate fi folosit si pentru gatit si/sau copt, dar in proportii mai reduse din pricina concentratiei sale.


Studii ample despre riscurile si beneficiile Steviei

Cateva studii de specialitate pe termen lung au fost efectuate, care au confirmat faptul ca planta numita Stevia poate avea repercursiuni asupra sanatatii consumatorului larg, in speta privind gradul de risc cancerigen. Studiul a fost efectuat de catre un grup de toxicologi ai Universitatii din California, Los Angeles, respectiv la solicitarea expresa a nutritionistilor Centrului de Stiinte in Interesul Public. Mai mult, autorii au notat faptul ca, in cadrul experimentelor, steviosida, si nu rebaudiosida A, poate produce mutatii genetice, avarii cromozomiale si ruperi adeneice. Or, aceste schimbari ar putea, in opinia cercetatorilor, sa contribuie la malignizarea unor afectiuni precum ar fi cazul cancerului desi nimeni nu a studiat exact daca acesti compusi pot cauza sau nu cancer in modelele animale.

Notabil ar mai fi faptul ca Stevia in sine nu cauzeaza infertilitate, si nici nu inrautateste diabetul, dupa cum reiese si din alte studii de specialitate. De fapt, se poate spune ca toleranta la glucoza se imbunatateste considerabil folosind Stevia ca indulcitor alimentar. Prin urmare, ar putea servi drept adjuvant in cazurile de diabet de tip 2, respectiv prin inducerea unei stari de necesitate pancreasului de a elibera insulina.
In alte state, precum ar fi cazul Japoniei, unde indulcitorii artificiali au fost interzisi in urma cu mai mult de 40 de ani, s-a trecut la Stevia, dar numai dupa mai mult de 40.000 de studii clinice. Si, cu toate acestea, nu exista suficient de multe studii privind efectele de lunga durata ale "indulcitorului-minune", acesta fiind in continuare suspectat de a fi cauzator de complicatii, mai ales daca este folosit in cantitati mari de catre consumatorul casnic.


Sub orice alt nume...

Stevia este comercializata sub atatea denumiri incat v-ar veni greu sa o identificati, insa ceea ce trebuie sa stiti momentan este anume faptul ca bauturi racoritoare faimoase in lumea intreaga, precum: "Coca-Cola", "Pepsi" si "Pepsi-Cola", "Sprite" si altele asemenea folosesc deja aceasta planta sub acoperirea de: "Truvia", "PureVia" si "SweetLeaf". Asadar, daca aveti curiozitatea sa cititi compozitiile acestor produse atat de populare, dar nu recunoasteti denumirile, aflati ca vorbim despre aceeasi Stevia, in esenta. Cu mici diferente in rapoartele de rebaudiosida si steviosida, dar este Stevia. Sfatul nostru este sa va uitati pe etichete data viitoare, dar sa nu va si alarmati. In orice caz, daca este sa comandati vreo bautura racoritoare saraca in calorii, cu siguranta ca veti gasi si Stevia prelucrata in ea.

Referinte:

"Stevia (Stevia rebaudiana), un bio-indulcitor "Recenzie", aparuta in cadrul "Jurnalului international al stiintelor alimentare si nutritionale" (2010), 61, 1, 1-10; autori: S.K. Goyal si R.K. Samsher

"Toxicologia rebaudiosidei A -" Recenzie" (2008); autori: S. Kobylewski si C.D. Eckhert



Silviu Marin

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 126973 ori.



Dieta PALEO - adevar sau mit?

28 Martie 2023

Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.

Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.


Cum sa mananci cu adevarat sanatos

20 Martie 2023

"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.

Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!


Alimente care reduc inflamatia

13 Martie 2023

Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.

Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.

Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.



Adauga un comentariu Acest articol are 4 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(3 Ianuarie 2019 22:24) Ani Marin a spus

Eu am cumpărat frunze uscate de la www.sanatatedinplante.ro și sunt foarte mulțumită de ele. Comparativ cu tot ce se găsește în comerț acele picături care uneori nu au nici măcar 5% stevie am zis ca frunza uscata este mai naturala și chiar îndulcește foarte bine. Recomand cu încredere.

(5 Martie 2017 00:55) Raul D a spus

UnCetatean... Papa zaharel acolo si taci :) e mai bun zaharelul :)

(21 Februarie 2017 15:13) naturisti.ro a spus

Stevia o puteți achiziționa aici: https://goo.gl/k4x9eZ

(25 Mai 2015 22:18) UnCetatean a spus

articolul de aici zice altceva de infertilitate, si mai repede cred ce zice aici decat ce scrie in articolul vostru.
http://www.davidicke.com/headlines/sweetener-stevia-was-once-hailed-as-an-anti-fertility-agent-for-population-reduction/


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii