Sunteti aici :: Nutritie » SUPERALIMENTE SAU PERICOLE PENTRU SANATATE?
SUPERALIMENTE SAU PERICOLE PENTRU SANATATE?
Pentru a avea o dieta echilibrata si o silueta armonioasa este important sa consumi zilnic alimente care contin vitamine si minerale esentiale pentru un organism puternic. Nutritionistii considera ca un meniu inteligent poate inlocui suplimentele alimentare si elimina starile de oboseala, stresul si problemele dermatologice.
Exista, insa, cateva alimente controversate care au multiple beneficii, dar si efecte adverse:
1.Ciocolata
Desi este un desert delicios, ciocolata trebuie alesa cu atentie pentru a obtine efecte pozitive dincolo de placerea gustului. Evita sortimentele cu diverse creme, precum si ciocolata alba pentru ca au foarte mult zahar si grasimi. Expertii in nutritie au demonstrat ca numai ciocolata amaruie (cu un continut de cacao de minim 70%) protejeaza inima deoarece normalizeaza tensiunea arteriala si contine potasiu si magneziu. De asemenea, antioxidantii si flavonoidele din componenta ciocolatei previn aparitia ridurilor. Ciocolata imbunatateste si starea de spirit, putand fi utilizata ca remediu pentru depresia usoara, dar numai pe termen scurt.
In ciuda acestor beneficii, ciocolata poate provoca migrene, precum si arsuri la stomac. Datorita continutului ridicat de oxalati, ciocolata creste riscul formarii calculilor renali. Pentru a-ti proteja rinichii, trebuie sa bei minim 2 litri de apa zilnic.
Chiar daca exista si aspecte negative, nu inseamna ca trebuie sa renunti la desertul tau preferat! Nutritionistii considera ca un consum moderat de ciocolata (30g pe zi) este benefic pentru organism, nu da dependenta si te mentine in forma.
2.Carnea rosie
De cele mai multe ori este inclusa pe "lista neagra" in planurile de alimentatie sanatoasa, dar daca stii cum sa o alegi si sa o prepari, poate fi consumata fara probleme in cantitati moderate.
Carnea rosie previne anemia si stimuleaza imunitatea, fiind o sursa importanta de fier si zinc. De asemenea, contine vitamina D si proteine.
Conform studiilor recente, carnea rosie creste riscul apartiei afectiunilor cardiovasculare pentru ca are foarte multe grasimi saturate. Consumul excesiv de carne rosie poate favoriza apariţia diabetului de tip 2 si a artritei.
Pentru a evita efectele nocive, alege carnea slaba, dar nu o praji! Nici carnea preparata la gratar nu este recomandata pentru ca in timpul prepararii sunt produse hidrocarburi policiclice aromatice, compusi cancerigeni. Poti savura o friptura la cuptor, cu diferite sosuri si condimente aromate.
3.Nucile
Bogate in vitamina E, magneziu, seleniu, calciu, cupru, fosfor si fier, nucile sunt o gustare crocanta, care te energizeaza. De asemenea, sunt o sursa importanta de proteine, fibre si acizi grasi Omega 3. Astfel, nucile iti protejeaza inima si reduc nivelul colesterolului "rau".
In cadrul unui studiu recent s-a constatat ca persoanele care consuma 30g de nuci crude in fiecare zi pot diminua cu pana la 35% riscul unui atac de cord. Un consum moderat de nuci are efecte benefice si in cazul diabetului de tip 2. Nucile pot fi incluse in dieta persoanelor care sufera de diabet deoarece mentin nivelul glicemiei in limite normale. Cercetatorii de la Universitatea Harvard au constatat ca nucile pot preveni diabetul, daca sunt consumate dimineata, pe stomacul gol, sau la sfarsitul fiecarei mese, cate 3 nuci.
De obicei, nucile sunt ocolite de cei care sunt la dieta pentru ca au multe calorii (aproximativ 600 calorii la 100g). Cu toate acestea, un studiu recent realizat in Spania a demonstrat ca persoanele care mananca nuci de cel putin patru ori pe saptamana pot slabi cu pana la 5 kg in doua luni, comparativ cu cele care nu consuma deloc nuci.
Desi exista multiple informatii care confirma ca nucile ar trebui sa devina o "vedeta" in meniul tau, trebuie sa stii ca exista si aspecte negative. In primul rand, evita sa cumperi nuci prajite pentru ca au mult zahar, grasimi saturate, sodiu si conservanti. Numai nucile crude sunt benefice pentru organism. De asemenea, nucile contin cantitati ridicate de oxalati, care pot cristaliza, cauzand formarea calculilor renali.
In concluzie, nutritionstii iti recomanda sa consumi 30g de nuci crude pe zi, in cadrul unei diete variate care sa includa fructe, legume, produse lactate degresate si carne slaba. Astfel, vei avea un organism puternic fara sa acumulezi kilograme in plus.
4.Ouale
Ouale sunt un aliment esential pentru functionarea optima a organismului, continand vitaminele A, D, E, B1, B2, B6, B12, precum si fier, zinc, iod, calciu, seleniu si proteine. In plus, sunt o sursa excelenta de luteina si zeaxantina, doi carotinoizi care protejeaza ochii si previn cataracta. Ouale imbunatatesc memoria si abilitatile cognitive pentru ca stimuleaza activitatea creierului si dezvoltarea functiilor neurologice.
In ciuda acestor beneficii, de-a lungul timpului au fost semnalate si aspecte negative legate de acest aliment. Un ou are aproximativ 200 mg de colesterol, continut de albus. Din acest motiv ouale au fost de multe ori excluse din dieta persoanelor cu un nivel ridicat al colesterolului. Studiile recente au clarificat aceasta problema, demonstrand ca nivelul colesterolului din sange nu este influentat in mod decisiv de consumul anumitor alimente, ci ca grasimile saturate si modul de preparare a alimentelor sunt factorii determinanti. Astfel, daca nu mananci mai mult de un ou pe zi si il fierbi, in loc sa-l prajesti, vei evita problemele legate de colesterol. Persoanele care sufera de diabet trebuie, de asemenea, sa nu consume mai mult de sapte oua pe saptamana pentru a preveni afectiunile cardiovasculare.
Ouale pot fi integrate foarte usor in cadrul unei diete variate, care iti furnizeaza nutrientii esentiali pentru a face fata efortului fizic si intelectual. Poti consuma ouale fierte cu putina sare si suc de lamaie sau le poti adauga la salate.
Amalia Scurt
Acest articol a fost vizualizat de 55889 ori.
Beneficiile vinului rosu
1 Octombrie 2024Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.
De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.
Dieta Rina, regimul de 90 de zile
26 August 2024Dieta Rina este un regim de slăbire popular, cunoscut pentru abordarea sa de 90 de zile, în care alimentele sunt împărțite în funcție de grupe alimentare și consumate ciclic.
Dieta se bazează pe un principiu de disociere, unde fiecare zi este dedicată unui anumit tip de aliment: proteine, amidon, carbohidrați și vitamine. Aceasta nu doar ajută la pierderea în greutate, ci și la îmbunătățirea metabolismului și la adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase. Flexibilitatea și varietatea alimentelor fac ca dieta Rina să fie ușor de urmat pe termen lung.
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...