Sunteti aici :: Nutritie » UNTUL, UNUL DINTRE CELE MAI HRANITOARE ALIMENTE
UNTUL, UNUL DINTRE CELE MAI HRANITOARE ALIMENTE
Niciun mic dejun fara unt - cat de tare crezi in acest indemn? Poate ca esti in tabara celor care sunt de parere ca margarinele de generatie noua ar trebui sa ia locul untului, sau poate ca inca strambi din nas cand te gandesti la compozitia acestor tipuri noi de margarine si nu doresti sa te desparti inca de gustosul unt care iti insufleteste aproape fiecare mic-dejun. Cat de hranitor, sanatos sau folositor este untul pentru organism de fapt? Hai sa aflam impreuna.
UNTUL CONTINE MULTE VITAMINE SI MINERALE
Principala vitamina care se regaseste in unt este vitamina A, o vitamina care se asimleaza extrem de usor deoarece este solubila in grasimi si care este cunoscuta pentru influenta sa puternica asupra imbunatatirii acuitatii vizuale pe timp de noapte. De asemena, vitamina A contribuie la formarea purpurei ochiului, fiind benefica astfel si in tratarea altor boli de vedere. Aceasta vitamina te poate ajuta si sa iti intaresti sistemul imunitar si iti mentii sanatoase straturile superficiale ale organelor interne si tesuturilor. Copiii e bine sa consume cantitati suficiente de vitamina A pentru ca procesul lor de crestere sa fie unul normal si armonios. Sanatatea dintilor, gingiilor, parului si a pielii sunt toate pozitiv influentate de vitamina A. Dar aceasta vitamina mai este apreciata si pentru ajutorul pe care il da celor care se confrunta cu acneea si alte afectiuni ale pielii. Circa 25 de grame de unt acopera 20% din necesarul de vitamina A al unui adult.
Pe langa vitamina A, untul mai contine si vitamina E, care este cunoscuta ca si un antioxidant puternic ce are rolul de a proteja celulele organismului de radicalii liberi. Vitamina E protejeaza si mentine sanatatea celulelor sangelui, muschilor scheletici, celulelor sistemului nervos si retinei.
Pe langa vitaminele A si E, untul mai contine si vitaminele D si K, care ajuta la asimilarea calciului in oase si prevenirea sau tratarea unor boli cum ar fi astmul, depresia, diabetul sau unele boli de inima, dar si la sintetizarea bacteriilor din organismul uman, in cazul vitaminei K.
Seleniul este unul dintre cele mai importante minerale continute de unt si este un antioxidant puternic. Daca e sa comparam cantitatea de seleniu continuta de unt cu cea care se regaseste in cereale sau usturoi, o sa vedem ca gustosul unt contine mai mult seleniu. Glanda tiroida primeste de asemenea iodul de care are nevoie pentru a functiona in conditii propice.
CUM STAM CU ACIZII GRASI?
Untul contine acid butiric, un acid folosit de colon ca o sursa de energie si de asemenea cunoscut pentru rolul sau anti-carcinogen. Acidul lauric se gaseste de asemenea in unt si este considerat un puternic antimicrobian si antifungic. Circa 15% din acizii grasi continuti de unt nu se depoziteaza de regula sub forma de grasime in corp, ci sunt folositi pentru furnizarea energiei de catre organele vitale.
Cand spui "unt", te gandesti automat la "colesterol"... Totusi, o dieta care nu este foarte bogata in grasimi saturate nu e sanatoasa pentru toata lumea. In plus, bolile de inima care au fost asociate cu un nivel ridicat ridicat al colesterolului au fost exagerate de-a lungul a decenii intregi. Potrivit unui studiu realizat in anul 1991 de catre Medical Research Council din SUA, indivizii care au mancat unt pe parcusul studiului desfasurarii au inregistrat un risc injumatatit de a dezvolta boli de inima in comparatie cu persoanele care au consumat margarina in loc de unt. Asadar, chiar daca atunci cand auzi cuvantul "colesterol" gandul iti zboara automat la ceva cu o conotatie negativa si deloc benefica pentru sanatate, colesterolul "bun" e necesar pentru a-ti mentine sanatatea sistemului digestiv, dar si pentru dezvoltarea creierului si a sistemului nervos la copii.
Cand e cazul sa faci piata, cauta sa cumperi unt natural, de casa, care nu a fost supus prelucrarii termice.
Potrivit unor specialisti, untul topit este unul dintre cele mai potrivite metode de preparare si consum pe care le-ai putea alege. Astfel, untul se va pastra mult mai bine, iti va stimula apetitul si va da un gust grozav alimentelor. Untul topit ajuta de asemenea la mentinerea unei digestii normale deoarece declanseaza secretia sucurilor digestive.
E recomandat sa consumi unt cu cel putin 80% grasime. Daca alegi untul cu un continut de 65% grasime (ceva mai convenabil la pret) preparatul final poate sa mai contina apa, de aceea e bine sa il lasi la racit, pana cand untul se poate separa complet de apa.
Alexandra Igna

Acest articol a fost vizualizat de 76157 ori.
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
Am intoleranta la lactoza, dar as vrea sa consum unt. Exista unt cu mai putina lactoza sau deloc?

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii