Dietele bogate in proteine si cu putini carbohidrati
Dietele bogate in proteine si cu carbohidrati putini au fost promovate peste tot in ultimii ani ca un concept eficace pentru scaderea in greutate. Aceste diete au in jur de 30% si 50% din totalul lor de calorii provenind din proteine. Prin comparatie, Asociatia Americana de boli de inima, Programul National de Studiu al Colesterolului, si Societatea Americana de Cancer, toate recomanda o dieta in care un procentaj mic de calorii provin din proteine (nutrientii esentiali de constructie, intretinere si reparare a tesuturilor din organism).
Cum functioneaza aceste diete?
Prin limitarea drastica a carbohidratilor la un procentaj scazut, intalnita mai ales in dieta Americana, organismul intra intr-o stare metabolica diferita numita cetoacidoza, in care se arde propria grasime pentru producerea de energie. In mod normal organismul arde carbohidrati pentru energie - acesta e principalul combustibil pentru creier, inima si multe alte organe. O persoana aflata in cetoacidoza isi ia energia din cetone, care reprezinta combustibilul creat prin metabolizarea depozitelor de grasime. Cand organismul este in cetoacidoza, tinzi sa ai mai putina pofta de mancare, si de aceea esti predispus sa mananci mai putin decat de obicei. Totusi, cetoacidoza poate de asemenea cauza probleme de sanatate, ca de exemplu imbolnavirea rinichilor (vezi mai jos).
In consecinta, organismul tau se transforma dintr-un motor de ardere a carbohidratilor intr-un motor de ardere a grasimii. Asa ca in loc sa te bazezi pe alimente bogate in carbohidrati pe care le consumi in mod normal pentru energie, si lasand depozitele de grasime exact unde erau inainte (solduri, stomac, pulpe), depozitele tale de grasime devin sursa principala de energie. Rezultatul final este slabirea.
Care sunt riscurile de sanatate asociate cu dieta bogata in proteine si cu carbohidrati putini?
Dietele bogate in proteine pot cauza unele probleme de sanatate, cum ar fi:
- Probleme cu rinichii: Consumarea multor proteine solicita rinichi, deoarece ei au rolul de a elimina catabolitii proteinelor.
- Colesterol crescut. Este bine cunoscut faptul ca dietele bogate in proteine (continand carne rosie, toate produsele lactate, si alte alimente grase) sunt asociate cu nivelul ridicat al colesterolului. Studiile au asociat nivelul ridicat al colesterolului cu riscul dezvoltarii bolilor de inima, atacurilor de cord si cancerul.
- Osteoporoza si pietrele la rinichi. De asemenea, s-a dovedit ca dietele bogate in proteine pot accelera eliminarea calciului prin urina, la o rata mai mare decat normal. Dupa o lunga perioada de timp, acest fapt poate provoca osteoporoza sau litiaza renala.
- Cancer. Unul dintre motivele pentru care dietele bogate in proteine cresc riscul de aparitie a anumitor boli este evitarea alimentelor care contin carbohidrati si vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. De aceea, este important sa obtii proteinele dintr-o dieta bogata in cereale, fructe si legume. Nu numai ca nevoia de proteine iti este satisfacuta, dar te si ajuta sa reduci riscul dezvoltarii cancerului.
- Status metabolic nefiziologic (cetoacidoza). Dietele cu carbohidrati putini pot conduce la intrarea organismului tau intr-o stare metabolica periculoasa numita cetoacidoza daca organismul tau arde grasimi in loc de glucoza pentru energie. In timpul acestei starii, organismul produce substante numite cetone, care pot cauza slabirea organelor rezultand guta, pietre la rinichi, sau alte probleme cu rinichii. Aceste cetone pot de asemenea scadea pofta de mancare a unei persoane, poate cauza greata sau halena. Cetoacidoza se poate preveni mancand cel putin 100 de grame de carbohidrati pe zi.
Este aceasta dieta potrivita pentru mine?
Aceste teorii de slabire raman nedovedite, si multi experti se ingrijoreaza ca dietele bogate in proteine si cu carbohidrati putini, pot cauza o multime de probleme, in mod special pentru un mare segment de populatie care risca o boala de inima. Mai mult, acest plan nu include consumul mare de fructe si legume, recomandat de majoritatea expertilor nutritionisti datorita numeroaselor beneficii ale acestor alimente.
Expertii spun ca pentru a ajunge la o slabire permanenta trebuie sa-ti schimbi stilul de viata. Aceasta inseamna urmarea unei diete cu calorii putine care contine cereale, legume, fructe combinate cu o activitate fizica regulata.
Inaintea inceperii acestei sau altei diete, vorbeste cu doctorul tau pentru a determina ce dieta este potrivita pentru tine.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 23414 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023
Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023
Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Articole din aceeasi categorie
Supraponderal sau obez?
Doctorii de obicei definesc "supraponderalitatea" ca o conditie in care ...