Pentru multi oameni, este greu sa piarda mai mult decat cateva kilograme, si putini reusesc sa ramana la greutatea normala. Cand te gandesti sa te alaturi unui program de slabire, alege cu intelepciune.
Majoritatea programelor de slabire pot functiona, dar numai daca te motiveaza suficient sa scazi cantitatea de calorii pe care le consumi sau sa maresti cantitatea de calorii pe care le arzi prin activitatea fizica zilnica(sau ambele).
Ce trebuie sa caut intr-un program de slabire?
Asigura-te ca este sigur. Daca iti creezi propriul tau program sau folosesti unul comercial, asigura-te ca este sigur. O dieta sigura trebuie sa includa alimente din toate grupele alimentare. Regimul de slabire trebuie sa fie mai sarac numai in calorii (energie), nu si in vitaminele si mineralele esentiale. In general, cele mai multe femei au nevoie de un regim de 1000-1600 kcal, in timp ce barbatii au nevoie de 1200-1800 kcal; in orice caz, vorbiti mai intai cu doctorul.
Slabire lenta si constanta. Programul trebuie directionat spre o slabire lenta si constanta in afara de cazul cand doctorul tau isi da seama ca ai avea beneficii mai mari printr-o pierdere in greutate mai rapida. Asteapta-te sa pierzi in jur de jumatate de kg pe saptamana dupa prima saptamana sau a doua. In cazul dietelor cu restrictie calorica mare, exista o scadere in greutate initiala rapida in primele 2 saptamani, dar aceasta slabire este in mare masura datorata eliminarii apei. Pierderea initiala a apei se castiga din nou cand te intorci la regimul alimentar "normal". De aceea, se astepta la un obiectiv rezonabil de pierdere in greutate. Ritmul de slabire trebuie sa fie intre 0,5-1kg pe saptamana.
Cand te interesezi de un program de slabire, incearca sa afli urmatoarele:
- Cel care ti-l propune este o persoana cu calificare in domeniu - medic, nutritionist?
- Sortimentele de mancare sunt adaptate necesitatilor si preferintelor tale?
- Obiectivele sunt stabilite de catre client sau/si specialist?
- Care e procentajul oamenilor care termina programul?
- Care este media slabirii printre oamenii care au terminat programul?
Daca planifici sa pierzi mai mult de 8-10 kg, si ai vreo problema de sanatate, sau iei medicamente regulat, trebuie sa te consulte doctorul inainte de a incepe programul. Un doctor poate evalua starea ta de sanatate care poate fi afectata prin dieta si slabire.
De asemenea, un doctor trebuie sa fie capabil sa recomande programele potrivite si sa te ajute sa progresezi pentru a atinge obiectivul de slabire.
Ce trebuie sa caut la un program de slabire?
Programul tau trebuie sa includa planuri de mentinere a greutatii dupa ce s-a terminat faza de slabire. Daca scazi in greutate pe durata regimului si apoi te ingrasi la loc, nu ai facut nimic.
Mentinerea greutatii este cea mai dificila parte in controlul greutatii si nu este implementata consistent in programele de slabire. Programul pe care il alegi trebuie sa-ti imbunatateasca obiceiurile alimentare, sa-ti creasca nivelul de activitate fizica, si sa te ajute sa-ti schimbi stilul de viata care poate a contribuit in trecut la ingrasare.
A fi supraponderal este adesea vazut ca o problema temporara care poate fi tratata in cateva luni cu o dieta dificila. Totusi, dupa cum majoritatea oamenilor supraponderali stiu, controlul greutatii trebuie considerat un efort pe toata viata. Pentru a fi sigur si eficace, orice program de slabire trebuie sa fie pe termen lung, altfel programul este o mare pierdere de timp si efort.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 38968 ori.
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată
25 Noiembrie 2024
Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.
Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.
Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.
Mic ghid de inlocuiri alimentare
18 Noiembrie 2024
Alegerile alimentare sănătoase joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a stării de bine. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, oferă nutrienții necesari pentru energie și funcționare optimă a organismului.
Consumarea unei varietăți de alimente ajută la prevenirea deficiențelor nutriționale, iar limitarea zahărului, a grăsimilor trans și a alimentelor procesate poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Alegerea porțiilor adecvate și hidratarea corectă completează un stil de viață sănătos, contribuind la un corp și o minte în formă optimă.
Cum previi degradarea creierului?
4 Noiembrie 2024
Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.
O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.
Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.
Articole din aceeasi categorie
Supraponderal sau obez?
Doctorii de obicei definesc "supraponderalitatea" ca o conditie in care ...