Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CALCULATOR - METs SI CONSUM DE OXIGEN
Cum rezolvam problema surplusului ponderal
DIETA SCARSDALE
Impins de la piept cu haltera (priza ingusta)
Chirurgia in tratamentul obezitatii


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole EXERCITIILE PENTRU ABDOMEN - DE EVITAT DIMINEATA
Stretching - spate - teorie
DE CE MINTIM?
PASTE CU PIEPT DE PUI
Victor Vlad (maratonist)
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Alimente care te scapa de raceala Fierbinte
Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!rnDe doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Ghiduri de sanatate » Ghidul scaderii in greutate » Regimurile de infometare
Ghidul scaderii in greutate

Regimurile de infometare


Nu numai sportivii care trebuie sa se incadreze intr-o anumita categorie de greutate pentru competitie recurg la masuri drastice pentru scaderea in greutate, ci si multi dintre oamenii care se chinuie sa se incadreze in niste tipare impuse de moda actuala. O mare parte dintre dietele pe care le gasim prin reviste sau pe net presupun de fapt infometarea si privarea organsimului de nutrienti absolut necesari pentru o buna functionare.
Despre asa-zisele "regimuri de infometare", in care indivizii consuma uneori chiar mai putin de 500 kcal/zi a fost dovedit de catre oamenii de stiinta ca induc scaderea in greutate, mai mult de 60% prin pierderea de masa musculara si 40% din depozitele adipoase.

Evident, o mare parte din pierdere este datorata apei eliminate, insa se pierde si o cantitate importanta de proteine. Dietele de infometare se bazeaza de obicei pe un aport foarte redus de carbohidrati, care este insuficient pentru asigurarea necesarului organismului si pentru refacerea depozitelor.
Pentru fiecare gram de glicogen utilizat de organism, sunt consumate in procesul metabolic cate 3 grame de apa. Continutul total de glicogen al organismului este de aproximativ 800 g, deci daca este metabolizat in intregime, se vor pierde si apoximativ 2400 g apa. In plus, atunci cand nu mai exista glicogen, organismul utilizeaza acizii grasi liberi ca sursa de energie si astfel apar corpii cetonici, produsi rezultati din metabolismul acizilor grasi liberi, care se acumuleaza in sange dand nastere la instalarea cetozei, o stare ce atrage dupa sine pierderea de apa.

Intr-un regim de infometare de 30 de zile, in primele 3 zile se golesc depozitele de carbohidrati. Apa se pierde masiv in prima sapatamana, dupa care pierderea scade bursc, fiindca altfel ar pune in pericol chiar existenta individului. Proteinele structurale scad constant pe toata durata regimului. La fel si stratul adipos.
Matematic si fiziologic este imposibil ca o persoana sa piarda mai mult de 1,8 kg de grasime pe saptamana, chiar in conditiile unui post total. Pentru a pierde 1 kg de grasime e nevoie de un deficit de 7000 kcal. Presupunand ca un individ are rata metabolismului bazal de 2500 kcal si intra intr-o perioada de post total, el va realiza un deficit de 2500 kcal pe zi. Asta inseamna ca ar putea sa piarda teoretic aproximativ 300 g de grasime pe zi, insa cercetatorii au aratat ca in perioadele de post rata metabolismului bazal se reduce cu 20-25%. Prespunand o scadere de numai 20%, inseamna o pierdere de 260 g pe zi, deci intr-o saptamana se vor elimina aproximativ 1,8 kg grasime.

Daca ar creste nivelul de efort, pierderea ar fi mai mare, dar e greu de presupus ca o persoana, chiar un sportiv mai poate face efort sustinut in perioade de post total sau chiar cu un aport minim de energie. De obicei, pierderile prin astfel de regimuri sunt rapid recastigate atunci cand individul incepe sa manance normal.


Motive pentru care nu ar trebui sa regurgeti la diete hipocalorice extreme (regimuri de infometare)


Se reduce rata metabolica
In termeni simplii - daca mananci mai putin, "arzi" mai putin. Restrictia calorica severa induce o reducere a ratei metabolice cu 20-30%, putand ajunge in unele cazuri si pana la 45%. Iata de ce, dupa un regim hipocaloric drastic, mentinut timp prelungit, puteti sa mancati foarte putin si tot nu veti mai slabi. Se stie ca ultimele 4-5 kg sunt cel mai greu de dat jos.

Scade masa musculara
Este cel mai nefericit efect secundar. Dupa regimuri drastice se poate pierde pana la 40% din masa slaba (incluzand aici muschii si organele interne). In special dietele care impun reducerea cantitatii de carbohidrati, induc eliminarea depozitelor de glicogen si a apei. La acestea se adauga pierderea masei musculare si in mai mica masura eliminarea depoiztelor adipoase. Este cea mai proasta combinatie posibila.

Creste activitatea enezimelor cu rol in depozitarea grasimii si reducerea activitatii enzimelor lipolitice
Practic organismul se protejeaza, favotizand activitatea acelor enzime cu rol de stimulare a formarii de depozite adipoase.

Se reduce secretia de hormoni tiroidieni
Acesti hormoni sunt responsabili de reglarea ratei metabolismului bazal. O cantitate mai redusa de hormoni tiroidieni induce o reducere a RMB si astfel vor fi consumate mai putine calorii.

Creste riscul de a castiga mai multe kilograme dupa oprirea curei de slabire
La putin timp dupa ce organismul incepe sa functioneze mai "economic" veti atinge o faza de platou, deci nu veti mai slabi. In aceasta faza multi oameni renunta la regimul de slabire, fiindca sunt nevoiti sa reduca si mai mult cantitatea de calorii ingerate, ceea ce produce o puternica senzatie de foame si frustrare. In momentul cand renunta la regim si incep sa manance "normal", kilogramele se acumuleaza ajungand la greutatea initiala, dar acum avand mai putina masa musculara si un RMB mai scazut. Din acest motiv, ceea ce inainte era un regim alimentar de intretinere, acum poate fi considerat surplus, deci exista sanse sa se ingrase mai mult decat inainte. Acesta este efectul "yo-yo", care poate continua ani de zile.

Creste pofta de mancare
Regimurile de infometare stimuleaza apetitul, in incercarea de a determina individul sa manance mai mult. Senzatia acuta de foame este uneori atat de puternica incat oricata vointa ar avea cineva, instinctul de hranire devine dominant si cura este abandonata.

Scade capacitatea de efort fizic
Aceste regimuri drastice reduc capacitatea de a sustine o activitate fizica intensa, cum ar fi antrenamentul sau munca fizica grea. Capacitatea de antrenament este foarte importanta si nu trebuie sacrificata.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 33135 ori.



Alimente care te scapa de raceala

22 Mai 2023

Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!

De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.


Dieta pentru cei care slabesc greu

15 Mai 2023

Pot fi multe motive pentru care nu reusesti sa slabesti asa cum ti-ai dori, insa realitatea este ca in cele mai multe situatii oamenii nu fac exact lucrurile simple si eficiente, despre care o sa iti vorbesc in acest video.

In acest clip vreau sa iti spun cateva lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie oricine isi doreste sa slabeasca. Daca la final o sa spui ca deja stiai aceste “secrete”, atunci intreba-te ce faci gresit si apoi corecteaza, ca sa te bucuri de rezultatele dorite!


Cum cresti consumul de proteine

7 Mai 2023

Proteinele sunt responsabile pentru numeroase procese esentiale din corp, te ajuta sa te saturi cand mananci, sa pui masa musculara, sa-ti dezvolti forta si pot chiar contribui la slabire. De aceea nu este de mirare ca tot mai multi oameni sunt interesati sa aiba in alimentatie o cantitate consistenta de proteine.

Iata ce trebuie sa faci ca sa mananci mai multe proteine!


Articole din aceeasi categorie

Supraponderal sau obez? Supraponderal sau obez?
Doctorii de obicei definesc "supraponderalitatea" ca o conditie in care ...
Riscuri asociate cu excesul ponderal Riscuri asociate cu excesul ponderal
Problemele de sanatate asociate cu obezitatea sunt numeroase. Obezitatea nu ...


Compozitia corpului Compozitia corpului
Dimensiunea si compozitia corpului unei persoane joaca un rol determinant ...
Energia si activitatea fizica Energia si activitatea fizica
Pe vremea cand oamenii nu aveau la dispozitie hrana suficienta, ...


Alte articole despre Ghidul scaderii in greutate






1 2 »
Pagina 1 din 2






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii