Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Exercitii muschii fesieri 2
ESTI UN GANDITOR ORIGINAL?
Fluturari laterale cu gantere pe plan orizontal
IRITATIILE OCULARE
SEMINAR - CE SE INTAMPLA DOCTORE? (2008)


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole REGIMURILE DE SLABIRE CLASIFICATE DE CATRE CEI CE TIN REGIM
COMBINATII SPECIFICE DE EXERCITII CE POT PREVENI FRACTURA DE SOLD
CAPOIERA
STATUL JOS CRESTE RISCUL PENTRU OBEZITATE SI BOLI DE INIMA
Stretching - fese - exercitii set 3
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile ginsengului Fierbinte
Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Ghiduri de sanatate » Ghidul scaderii in greutate » Regimurile de infometare
Ghidul scaderii in greutate

Regimurile de infometare


Nu numai sportivii care trebuie sa se incadreze intr-o anumita categorie de greutate pentru competitie recurg la masuri drastice pentru scaderea in greutate, ci si multi dintre oamenii care se chinuie sa se incadreze in niste tipare impuse de moda actuala. O mare parte dintre dietele pe care le gasim prin reviste sau pe net presupun de fapt infometarea si privarea organsimului de nutrienti absolut necesari pentru o buna functionare.
Despre asa-zisele "regimuri de infometare", in care indivizii consuma uneori chiar mai putin de 500 kcal/zi a fost dovedit de catre oamenii de stiinta ca induc scaderea in greutate, mai mult de 60% prin pierderea de masa musculara si 40% din depozitele adipoase.

Evident, o mare parte din pierdere este datorata apei eliminate, insa se pierde si o cantitate importanta de proteine. Dietele de infometare se bazeaza de obicei pe un aport foarte redus de carbohidrati, care este insuficient pentru asigurarea necesarului organismului si pentru refacerea depozitelor.
Pentru fiecare gram de glicogen utilizat de organism, sunt consumate in procesul metabolic cate 3 grame de apa. Continutul total de glicogen al organismului este de aproximativ 800 g, deci daca este metabolizat in intregime, se vor pierde si apoximativ 2400 g apa. In plus, atunci cand nu mai exista glicogen, organismul utilizeaza acizii grasi liberi ca sursa de energie si astfel apar corpii cetonici, produsi rezultati din metabolismul acizilor grasi liberi, care se acumuleaza in sange dand nastere la instalarea cetozei, o stare ce atrage dupa sine pierderea de apa.

Intr-un regim de infometare de 30 de zile, in primele 3 zile se golesc depozitele de carbohidrati. Apa se pierde masiv in prima sapatamana, dupa care pierderea scade bursc, fiindca altfel ar pune in pericol chiar existenta individului. Proteinele structurale scad constant pe toata durata regimului. La fel si stratul adipos.
Matematic si fiziologic este imposibil ca o persoana sa piarda mai mult de 1,8 kg de grasime pe saptamana, chiar in conditiile unui post total. Pentru a pierde 1 kg de grasime e nevoie de un deficit de 7000 kcal. Presupunand ca un individ are rata metabolismului bazal de 2500 kcal si intra intr-o perioada de post total, el va realiza un deficit de 2500 kcal pe zi. Asta inseamna ca ar putea sa piarda teoretic aproximativ 300 g de grasime pe zi, insa cercetatorii au aratat ca in perioadele de post rata metabolismului bazal se reduce cu 20-25%. Prespunand o scadere de numai 20%, inseamna o pierdere de 260 g pe zi, deci intr-o saptamana se vor elimina aproximativ 1,8 kg grasime.

Daca ar creste nivelul de efort, pierderea ar fi mai mare, dar e greu de presupus ca o persoana, chiar un sportiv mai poate face efort sustinut in perioade de post total sau chiar cu un aport minim de energie. De obicei, pierderile prin astfel de regimuri sunt rapid recastigate atunci cand individul incepe sa manance normal.


Motive pentru care nu ar trebui sa regurgeti la diete hipocalorice extreme (regimuri de infometare)


Se reduce rata metabolica
In termeni simplii - daca mananci mai putin, "arzi" mai putin. Restrictia calorica severa induce o reducere a ratei metabolice cu 20-30%, putand ajunge in unele cazuri si pana la 45%. Iata de ce, dupa un regim hipocaloric drastic, mentinut timp prelungit, puteti sa mancati foarte putin si tot nu veti mai slabi. Se stie ca ultimele 4-5 kg sunt cel mai greu de dat jos.

Scade masa musculara
Este cel mai nefericit efect secundar. Dupa regimuri drastice se poate pierde pana la 40% din masa slaba (incluzand aici muschii si organele interne). In special dietele care impun reducerea cantitatii de carbohidrati, induc eliminarea depozitelor de glicogen si a apei. La acestea se adauga pierderea masei musculare si in mai mica masura eliminarea depoiztelor adipoase. Este cea mai proasta combinatie posibila.

Creste activitatea enezimelor cu rol in depozitarea grasimii si reducerea activitatii enzimelor lipolitice
Practic organismul se protejeaza, favotizand activitatea acelor enzime cu rol de stimulare a formarii de depozite adipoase.

Se reduce secretia de hormoni tiroidieni
Acesti hormoni sunt responsabili de reglarea ratei metabolismului bazal. O cantitate mai redusa de hormoni tiroidieni induce o reducere a RMB si astfel vor fi consumate mai putine calorii.

Creste riscul de a castiga mai multe kilograme dupa oprirea curei de slabire
La putin timp dupa ce organismul incepe sa functioneze mai "economic" veti atinge o faza de platou, deci nu veti mai slabi. In aceasta faza multi oameni renunta la regimul de slabire, fiindca sunt nevoiti sa reduca si mai mult cantitatea de calorii ingerate, ceea ce produce o puternica senzatie de foame si frustrare. In momentul cand renunta la regim si incep sa manance "normal", kilogramele se acumuleaza ajungand la greutatea initiala, dar acum avand mai putina masa musculara si un RMB mai scazut. Din acest motiv, ceea ce inainte era un regim alimentar de intretinere, acum poate fi considerat surplus, deci exista sanse sa se ingrase mai mult decat inainte. Acesta este efectul "yo-yo", care poate continua ani de zile.

Creste pofta de mancare
Regimurile de infometare stimuleaza apetitul, in incercarea de a determina individul sa manance mai mult. Senzatia acuta de foame este uneori atat de puternica incat oricata vointa ar avea cineva, instinctul de hranire devine dominant si cura este abandonata.

Scade capacitatea de efort fizic
Aceste regimuri drastice reduc capacitatea de a sustine o activitate fizica intensa, cum ar fi antrenamentul sau munca fizica grea. Capacitatea de antrenament este foarte importanta si nu trebuie sacrificata.



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 34338 ori.



Beneficiile ginsengului

13 Mai 2024

Multe dintre produsele si alimentele acum la moda sunt, de fapt, vechi remedii naturale redescoperite si promovate ca la carte. Se pun reflectoarele pe beneficiile excelente pentru sanatate si capacitatea lor de a vindeca tot felul de boli.

Ginsengul face parte din aceste plante considerate miraculoase pentru sanatate, datorita rezultatelor sale in preventia si tratamentul mai multor afectiuni.



Slabirea si vointa

10 Mai 2024

“Vreau sa slabesc, dar nu am vointa. Ce pot face?”

Cand îti doresti sa slabesti, e nevoie de vointa ca sa faci primul pas. Depinde doar de tine sa iei decizia si apoi sa te apuci de dieta, de miscare si de celelalte obiceiuri sanatoase. Pana aici, pare ca lumea se descurca. Însa multi se pierd pe parcurs. Vointa se refera la capacitatea cuiva de a depune efort în mod constient pentru a atinge un scop stabilit. Este asociata cu hotararea si perseverenta, cu o anumita disciplina.



Cele mai hranitoare verdeturi de primavara

29 Aprilie 2024

In acest clip vorbim despre verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in meniul tau!

Poti sa spui ce anotimp e, doar privind raionul de fructe si legume dintr-un supermarket? Multe dintre produse sunt disponibile tot timpul anului, asa ca sezonalitatea nu mai este foarte vizibila, cu toate ca se recomanda sa mancam alimente de sezon, locale. In plus, unele verdeturi nu sunt mereu in supermarketuri, poate le mai gasesti doar in piete sau la micile magazine de fructe si legume.

Noi spunem ca merita totusi sa faci un drum la piata, mai ales ca primavara vei gasi o multime de verdeturi proaspete, pline de nutrienti si savoare!


Articole din aceeasi categorie

Supraponderal sau obez? Supraponderal sau obez?
Doctorii de obicei definesc "supraponderalitatea" ca o conditie in care ...
Riscuri asociate cu excesul ponderal Riscuri asociate cu excesul ponderal
Problemele de sanatate asociate cu obezitatea sunt numeroase. Obezitatea nu ...


Compozitia corpului Compozitia corpului
Dimensiunea si compozitia corpului unei persoane joaca un rol determinant ...
Energia si activitatea fizica Energia si activitatea fizica
Pe vremea cand oamenii nu aveau la dispozitie hrana suficienta, ...


Alte articole despre Ghidul scaderii in greutate






1 2 »
Pagina 1 din 2






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii