Sunteti aici :: Nutritie » DIETA BERNSTEIN, RECOMANDATA DIABETICILOR
DIETA BERNSTEIN, RECOMANDATA DIABETICILOR
Dieta a fost dezvoltata de endocrinologul Richard K. Bernstein in perioada in care se lupta cu diabetul zaharat de tip 1. Bernstein nu recomanda un raport specific al celor trei grupe de alimente principale: proteine, grasimi si carbohidrati, ci opteaza pentru consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. De asemenea, diabeticii care urmeaza acest program alimentar trebuie sa isi testeze glicemia de 5-8 ori pe zi si in functie de rezultatele testelor, trebuie sa consume anumite alimente care au rolul de a regla nivelul zaharului din sange.
In principiu, dieta Bernstein are trei reguli de baza:
- Eliminarea din dieta a alimentelor care contin zahar in stare pura, care interactioneaza repede cu carbohidratii. Din categoria acestor alimente fac parte cuburile de zahar si produsele care contin amidon precum painea, pastele, cerealele si cartofii.
- Reducerea consumului de carbohidrati, la o cantitate care nu influenteaza nivelul de insulina, injectata sau produsa natural de catre organism. Acest lucru va evita cresterea nivelului de zahar din sange dupa servirea unei mese.
- Specialistii ii sfatuiesc pe diabetici sa tina cont de faptul ca ei nu trebuie sa se ridice de la masa daca inca le mai este foame, dar nici nu ar trebui sa mai manance cand s-a instalat senzatia de satietate.
Bernstein le recomanda persoanelor care sufera de diabet sa evite alimentele "periculoase", mai ales acelea pe a caror eticheta scrie ca nu contin zahar. Astfel de produse contin niste substante care in combinatie pot duce la cresterea rapida a nivelului de zahar din sange. Asadar, etichetele produselor alimentare trebuie sa fie verificate pentru a se evita consumul de substante precum: miere, zaharoza, sirop de porumb, lactoza, sorbitol, maltodextrina, sirop de maleasa, fructoza, dulcitol, maltoza, zahar din trestie de zahar, glucoza, dextrina, manitol, xilitol. De asemenea, endocrinologul atrage atentia si asupra anumitor alimente care trebuiesc evitate: cereale, cipsuri, dulciuri, popcorn, covrigei, batoane proteice, produse fast-food, lapte (cu exceptia celui de soia), branza de vaci, fructe si sucuri din fructe, legume precum sfecla, morcovi, porumb, cartofi, fasole si rosii, conserve, supe.
Alimente permise in dieta sunt: pestele si fructele de mare, carne de pasare, oua, tofu, branza, unt, margarina, iaurt, smantana, lapte din soia, produse din faina de soia, biscuiti, salate cu un continut scazut de carbohidrati, nuci, budinca fara zahar, ceaiuri din plante medicinal, siropuri fara calorii.
Beneficiile dietei Bernstein
Dieta vine in ajutorul celor care sufera de diabet zaharat, ajutandu-i sa isi mentina in limite normale cantitatea de zahar din sange pe parcursul intregii zile. Astfel, diabeticii au un risc mai scazut de a face complicatii care duc la pierderea totala a vederii, aparitia bolilor cardiovasculare, disfunctii erectile, gluacom, ulceratii la nivelul picioarelor, amputatie, hipertensiune arteriala si hipercolesterolemie. Potrivit unui studiu realizat de catre Institutul pentru Prevenirea si Controlul Diabetului , persoanele care reusesc sa isi controleze nivelul glicemiei, prezinta un risc cu 75% mai mic de a suferi de diferite afectiuni oftalmologice, cu 60% mai mic de a suferi de afectiuni neurologice si cu 50% mai mic de afectiuni renale. Mai mult de atat, avand in vedere ca dieta este asemanatoare dietei Atkins, in sensul ca pune accentul pe alimentele sarace in carbohidrati, supraponderalii sau obezii care vor sa scape de kilogramele in plus pot apela la acest program alimentar dezvoltat de Bernstein.
Sfaturi de care trebuie sa tii cont daca vrei sa urmezi dieta Bernstein
In ceea ce priveste inceperea dietei, pentru diabetici se recomanda un control amanuntit efectuat de medicul endocrinolog. Avand in vedere ca dieta se bazeaza pe consumul redus de carbohidrati, dar ridicat de grasimi, persoanele care sufera de diabet trebuie sa consume doar grasimi monosaturate sau polinesaturate. Atat pentru persoanele diabetice, cat si pentru cele non-diabetice, care sufera de supraponderabilitate sau obezitate, testarea glucozei de cel putin 5 ori pe zi reprezinta un pas important in dieta Bernstein. Fara monitorizarea nivelului de zahar din sange nu vei sti ce alimente sa elimini sau sa adaugi la dieta. Apoi, un lucru la fel de important este cat de multi carbohidrati contine fiecare produs pe care il consumi. Este necesar sa te informezi cu privire la acest lucru pentru a obtine rezultatele dorite. Regula lui Bernstein se rezuma la raportul "6-12-12", ceea ce inseamna ca dimineata poti manca 6 grame de carbohidrati, 12 grame la masa de pranz, la fel si seara. In ceea ce priveste consumul de proteine si grasimi, fiecare persoana in parte trebuie sa isi dea seama cat le-ar fi de ajuns pana la urmatoarea masa, cantitate care trebuie consumata in fiecare zi. Prima saptama de dieta este destul de dificila pentru ca organismul incearca sa se adapteze la noul program. De aceea, suportul moral din partea familiei este extrem de important.
Elena Diaconu

Acest articol a fost vizualizat de 51180 ori.
Alimente care scad tensiunea arteriala
5 Iunie 2023Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.
In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.

Ridichea este de mai multe feluri, insa cea mai cunoscuta ...

Daca ai cumparat recent o punga de popcorn, s-ar putea ...

Cu ajutorul alimentatiei inteligente poti lupta impotriva stresului, a migrenelor, ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii