Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam ADEVARAT SAU FALS DESPRE SLABIRE SI DIETE
CSID - Combate osteoporoza prin dieta
FITNESS IN FUNCTIE DE VARSTA
ADEVARUL DESPRE APARATELE CARDIO
DERMATITA SEBOREICA


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole EFICIENTA NEUROMUSCULARA
DA JOS BURTA! editia 2010
Stretching - brate - exercitii set 2
SLABIREA, OBIECTIV EUROPEAN
POFTITI LA SLABIT! ELENA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Ce mananci ca sa previi osteoporoza Fierbinte
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Ghiduri de sanatate » Ghidul suplimentelor nutritive » Cafeina
Ghidul suplimentelor nutritive

Cafeina


Cafeina este un alcaloid care se gaseste in cafea, ceai, unele bauturi racoritoare si preparate farmaceutice. Desi a fost mult timp considerata a fi utila ca supliment numai in acitivitati sportive de rezistenta, recent s-a constatat ca este de ajutor si in sporturile de forta.
Utilizarea ei se bazeaza pe proprietatile sale stimulatoare: creste nivelul de energie imbunatatind performantele atletice si creste rata metabolismului. In plus reduce congestia nazala si bronsica.

Timpul de injumatatire al cafeinei este de 4-6 ore, ceea ce inseamna ca un consum repetat la intervale scurte poate duce la un efect cumulativ. Efectele secundare sunt reprezentate de aparitia starii de anxietate si neliniste, nervozitate, insomnie, tulburari gastrointestinale, tahicardie, palpitatii si agitatie psihomotorie.
Mecanismul de actiune al cafeinei este explicat in primul rand de capacitatea ei de stimulare a secretiei de catecolamine (adrenalina) care accelereaza "arderea" grasimilor si protejeaza depozitele de glicogen.

Efectul benefic in antrenamentul de forta nu este pe deplin inteles, insa se banuieste ca ar fi vorba de activarea maximala a fibrelor musculare si de eliberarea calciului in celulele musculare, ceea ce creaza un mediu propice unor contractii mai puternice. O alta teorie afirma ca administrarea cafeinei care este stimulator al sistemului nervos central, afecteaza la nivel psihic sportivii, dandu-le senzatia ca pot sa se antreneze mai mult si mai puternic.

De asemenea, s-a constatat ca acest supliment da rezultate mai bune la sportivi cu experienta de antrenament, decat la incepatori.

Doza recomandata este de 3-6 mg/kgcorp/zi, administrata cu 30-60 de minute inainte de antrenament (adica 150-400 mg/zi - aproximativ cat 2-4 cesti de cafea).
Fenomenul de intoxicare cu cafeina poate sa apara la mai mult de 250-300 mg, in functie de greutatea corporala a individului si gradul de toleranta la substanta.

Cei ce sufera de ulcer, boli de inima, hipertensiune arteriala si anemie trebuie sa evite utilizarea cafeinei. Consumul indelungat de cafeina poate sa dea un oarecare grad de dependenta, iar la intreruperea brusca a administrarii apare sindromul de sevraj, manifestat prin iritabilitate si dureri de cap.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 19526 ori.



Ce mananci ca sa previi osteoporoza

26 Septembrie 2023

Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore. 


Totul despre DIETA NORDICA

19 Septembrie 2023

Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.

De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.


Beneficiile pentru sanatate ale cireselor

11 Septembrie 2023

Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.


Articole din aceeasi categorie

Ce sunt suplimentele nutritive? Ce sunt suplimentele nutritive?
Conform definitiei Ministerului Sanatatii, suplimentele nutritive sunt preparate conditionate sub ...
De ce ar trebui sa folosim suplimente nutritive? De ce ar trebui sa folosim suplimente nutritive?
In primul rand, va atrag atentia ca suplimentele nutritive nu ...


Suplimente nutritive pentru masa musculara Suplimente nutritive pentru masa musculara
Sunt sigur ca toti cei care se antreneaza si urmaresc ...
Concentratele proteice Concentratele proteice
Aceste concentrate proteice reprezinta o cale convenabila de a consuma ...


Alte articole despre Ghidul suplimentelor nutritive






1 2 »
Pagina 1 din 2






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii