Cafeina este un alcaloid care se gaseste in cafea, ceai, unele bauturi racoritoare si preparate farmaceutice. Desi a fost mult timp considerata a fi utila ca supliment numai in acitivitati sportive de rezistenta, recent s-a constatat ca este de ajutor si in sporturile de forta.
Utilizarea ei se bazeaza pe proprietatile sale stimulatoare: creste nivelul de energie imbunatatind performantele atletice si creste rata metabolismului. In plus reduce congestia nazala si bronsica.
Timpul de injumatatire al cafeinei este de 4-6 ore, ceea ce inseamna ca un consum repetat la intervale scurte poate duce la un efect cumulativ. Efectele secundare sunt reprezentate de aparitia starii de anxietate si neliniste, nervozitate, insomnie, tulburari gastrointestinale, tahicardie, palpitatii si agitatie psihomotorie.
Mecanismul de actiune al cafeinei este explicat in primul rand de capacitatea ei de stimulare a secretiei de catecolamine (adrenalina) care accelereaza "arderea" grasimilor si protejeaza depozitele de glicogen.
Efectul benefic in antrenamentul de forta nu este pe deplin inteles, insa se banuieste ca ar fi vorba de activarea maximala a fibrelor musculare si de eliberarea calciului in celulele musculare, ceea ce creaza un mediu propice unor contractii mai puternice. O alta teorie afirma ca administrarea cafeinei care este stimulator al sistemului nervos central, afecteaza la nivel psihic sportivii, dandu-le senzatia ca pot sa se antreneze mai mult si mai puternic.
De asemenea, s-a constatat ca acest supliment da rezultate mai bune la sportivi cu experienta de antrenament, decat la incepatori.
Doza recomandata este de 3-6 mg/kgcorp/zi, administrata cu 30-60 de minute inainte de antrenament (adica 150-400 mg/zi - aproximativ cat 2-4 cesti de cafea).
Fenomenul de intoxicare cu cafeina poate sa apara la mai mult de 250-300 mg, in functie de greutatea corporala a individului si gradul de toleranta la substanta.
Cei ce sufera de ulcer, boli de inima, hipertensiune arteriala si anemie trebuie sa evite utilizarea cafeinei. Consumul indelungat de cafeina poate sa dea un oarecare grad de dependenta, iar la intreruperea brusca a administrarii apare sindromul de sevraj, manifestat prin iritabilitate si dureri de cap.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 19167 ori.
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023
Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023
Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Dieta pentru cei care slabesc greu
15 Mai 2023
Pot fi multe motive pentru care nu reusesti sa slabesti asa cum ti-ai dori, insa realitatea este ca in cele mai multe situatii oamenii nu fac exact lucrurile simple si eficiente, despre care o sa iti vorbesc in acest video.
In acest clip vreau sa iti spun cateva lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie oricine isi doreste sa slabeasca. Daca la final o sa spui ca deja stiai aceste “secrete”, atunci intreba-te ce faci gresit si apoi corecteaza, ca sa te bucuri de rezultatele dorite!
Articole din aceeasi categorie
Ce sunt suplimentele nutritive?
Conform definitiei Ministerului Sanatatii, suplimentele nutritive sunt preparate conditionate sub ...