Sunteti aici :: Psihologie » LITERATURA BATE VIATA
LITERATURA BATE VIATA
Cine n-a vorbit despre iubire? Cine n-a comentat iubirile celor din jur, relatiile celor pe care-i cunosti sau despre care ai auzit ca, pasamite, se iubesc? Cine nu a narat despre propriile iubiri, cine nu a facut comparatii intre iubiri mai vechi si mai noi? Cine nu a facut masuratori in termeni de timp sau de intensitate a trairii?
Durata, sinonima cu iubirea
Fiecare are propria definitie a iubirii. Cei care comenteaza au o alta perceptie asupra iubirii decat cei pe care ii comenteaza, fie cu intelegere si indulgenta, fie cu invidie, fie cu rautate sau fie cu indiferenta mondena. Dar cand la cuvantul "iubire" se adauga un altul, devenind o "mare iubire", parca lucrurile se schimba. O nuanta de diferenta apare si intre "o mare iubire" si "o iubire mare". "Mare" pus inainte de "iubire" atarna mai greu decat atunci cand este asezat dupa "iubire".
Unii cred ca orice iubire este mare - in fond, iubirea exista pur si simplu - altii cred ca iubirea incepe prin a parea mare, dar, intr-un final, nu se dovedeste a fi asa. Altii cred ca iubirea se consuma si, prin acest consum, ea devine doar o iubire, ceva micsorat de timp, diferit de starea initiala. Si, in sfarsit, unii cred ca iubirea este mare sau este perceputa ca mare atunci cand ea nu se consuma, cand ramane un vis, o dorinta nerealizata, ceva intangibil. Ca in Romeo si Julieta.
Pentru multi, iubirea este un sentiment privit cantitativ in timp si nicidecum in intensitatea emotiei. O iubire mare este, deci, ceva de lunga durata, durata fiind sinonima cu iubirea.
Pe fondul iubirilor, in multitudinea de iubiri de care auzim, raman doua lucruri pe care noi toti le percepem consensual. Le admitem. Dar, pentru a ma referi la ele, ar trebui mai intai sa stabilesc cateva lucruri adevarate, ca niste afirmatii pe care le acceptam:
- unii nu au avut parte de o mare iubire; unii au stat intr-o relatie in care unul iubea nespus, iar celalalt mai putin sau chiar deloc;
- unii au avut o singura iubire si, pentru ca a fost singura, unica, cel care iubeste o confunda cu marea iubire;
- unii au avut multe iubiri si, inerent, le compara; pe una o considera mai mare, altii le considera pe toate doar iubiri.
Citeste restul articolului AICI

Acest articol a fost vizualizat de 7263 ori.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii