O nutritie adecvata nu inseamna numai CE mancam, dar si CAND. Exista o abordare moderna a alimentatiei sportivilor pentru a beneficia de maxim de efectele antrenamentului de forta si pentru a facilita dezvoltarea musculara si a fortei.
Obiectivul principal este contracararea statusului catabolic (eliberarea in circulatie a glucagonului, adrenalinei, noradrenalinei, cortizolului) si activarea hormonilor anabolizanti (testosteron, GH, IGF1, insulina) pentru a facilita refacerea dupa efort si dezvoltarea musculara.
De la inceput trebuie spus ca fiecare eveniment sportiv, sedinta de antrenament si fiecare atlet are necesitati nutritionale unice, care atunci cand sunt satisfacute se obtine performanta maxima.
Inainte de antrenament (faza energetica)
Aceasta faza are rolul de a proteja glicogenul muscular si proteinele structurale, de a creste rezistenta musculara la efort, de a limita supresia sistemului imunitar, de a reduce distrugerea musculaturii si a facilita recuperarea in perioada post-efort.
Consumand un supliment cu carbohidrati si proteine inainte si eventual in timpul antrenamentului veti mari rezistenta musculara la efort; proteinele ingerate stimuleaza metabolismul proteic, reducand cererea de aminoacizi care ar putea fi preluati din tesutul muscular. Carbohidratii consumati in timpul efortului inhiba eliberarea de cortizol, limitand efectul supresiv al antrenamentului asupra sistemului imun.
Profilul suplimentului adecvat fazei energetice ar trebui sa contina urmatorii nutrienti: 20-25 g carbohidrati cu indice glicemic mare, 5-6 g proteine din zer (rapid digerabile, de calitate superioara) si in plus 100 mg vitamina C, 50 UI vitamina E, 100-250 mg sodiu.
In timpul antrenamentului
Antrenamentul de forta nu impune necesitati speciale in privinta suplimentarii, in schimb eforturile aerobe, cu durata lunga pot fi sustinute prin consumarea unor bauturi cu carbohidrati, destinate sportivilor.
Atat timp cat intensitatea efortului este mentinut la nivel redus, principala sursa de energie este reprezentata de grasimi, insa daca intensitatea creste, organismul cauta un combustibil mai eficient si incepe sa consume carbohidrati. La un moment dat, rezervele de glicogen se vor termina si sportivul nu mai poate face fata solicitarii. Daca sportivul nu a avut grija sa isi umple depozitele de glicogen consumand carbohidrati cu indice glicemic mic cu cateva ore inainte de efort (de exemplu: orez, mere, piersici) 1 g/kgcorp si sa bea suficienta apa, acum in timpul efortului este absolut necesar sa consume o bautura cu carbohidrati (care este de preferat sa contina 50% carbohidrati cu indice glicemic mic si 50% carbohidrati cu indice glicemic mare). Concentratia solutiei trebuie sa fie de 7-10%, altfel eliminarea continutul stomacului este prea lenta. De asemenea, aceste bauturi de rehidratare trebuie sa contina nivele adecvate de sodiu, calciu, potasiu si clor pentru a inlocui pierderile de electroliti prin transpiratie.
Dupa antrenament
Intervalul 0-45 minute - faza anabolica (sau "fereastra" anabolica) - este o perioada in care creste sensibilitatea la insulina si astfel depozitele de glicogen sunt refacute mai rapid, iar sinteza tesutului muscular mai accelerata.
In aceasta perioada este indicat a se consuma un supliment bogat in carbohidrati cu indice glicemic mare, care serveste ca activator al secretiei de insulina. De asemenea, e bine sa contina si proteine din zer, care sub influenta insulinei vor participa la sinteza tesutului muscular.
Formula recomandata: 40-50 g carbohidrati, 13-15 g proteine din zer, 1-2 g glutamina, 100 mg vitamina C, 200 mg vitamina E.
Faza de crestere - incepe de la sfarsitul fazei anabolice si se intinde pana la inceputul urmatorului antrenament. In aceasta perioada este important a se mentine un nivel crescut de sensibilitate la insulina si un status anabolic care sa sustina castigurile de masa musculara si forta.
In primele ore se va face reumplerea depozitelor de glicogen, concomitent cu eliminarea produsilor de metabolism prin cresterea fluxului de sange si stimularea repararii tesutului muscular.
In urmatoarele 16-18 ore se va avea in vedere mentinerea unei balante pozitive de azot. Acest deziderat se obtine prin administrarea a 2-2,5 g/kgcorp/zi de proteine.
Profilul recomandat al suplimentarii: 14 g proteine din zer, 2 g caseina, 1 g glutamina si 2-4 g carbohidrati cu indice glicemic mare.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 18297 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023
Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023
"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023
Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Articole din aceeasi categorie
Ce sunt suplimentele nutritive?
Conform definitiei Ministerului Sanatatii, suplimentele nutritive sunt preparate conditionate sub ...