Sunt sigur ca toti cei care se antreneaza si urmaresc dezvoltarea masei musculare si-au pus la un moment dat intrebarea: in afara de antrenament intens, alimentatie adecvata si odihna, exista si altceva ce ar putea ajuta astfel incat progresul sa fie mai rapid si efortul depus sa fie mai eficient?
Sigur. Exista cateva posibilitati pentru a sustine dezvoltarea masei musculare. Din pacate nu toate sunt legale sau sanatoase, si ma refer aici la utilizarea steroizilor anabolizanti, despre care vom vorbi in alt capitol. Exista insa alte produse cu rol anabolizant (adica au capacitatea de a participa la construirea de noi tesuturi), care pot fi utilizate ca alternativa, fiind legale si fara efecte secundare.
Concomitent cu cresterea numarului de utilizatori de steroizi anabolizanti, s-a remarcat un trend ascendent in privinta aparitiei unor suplimente nutritive ca alternativa la activarea mecanismelor anabolice ale organismului. Anumite modificari in dieta sportivilor se presupune ca au capacitatea de a crea un mediu hormonal care faciliteaza sinteaza proteinelor in muschii scheletici. Toate firmele producatoare sau importatoare de suplimente ofera sportivilor suplimente cu aminoacizi, mergand pe presupunerea ca acestia maresc productia in organism de hormoni anabolizanti, cum ar fi testosteronul, hormonul de crestere, insulina, IGF1 (factor de crestere asemanator insulinei), ceea ce conduce la dezvoltarea masei musculare si reducerea tesutului adipos. Logica utilizarii produselor cu aminoacizi a pornit de la folosirea perfuziilor cu aminoacizi in cazul pacientilor cu deficiente proteice, pentru a regla sinteza de hormoni anabolizanti.
Hipertrofia musculara apare datorita modificarii echilibrului dinamic dintre sinteza proteinelor si distrugerea tisulara, evident in sensul accelerarii sintezei proteice. Mediul hormonal in perioada postefort stimuleaza procesele anabolice la nivelul fibrelor musculare, inhiband degradarea proteinelor musculare.
Modificarile dietetice specifice care amplifica transportul aminoacizilor in muschi, cresc disponibilul de energie si maresc secretia de hormoni anabolizanti, augumeteaza teoretic efectele antrenamentului, crescand rata anabolica si/sau reducand catabolismul. Astfel balanta azotului va fi pozitiva, ceea ce constituie baza dezvoltarii musculare si a fortei.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)
Acest articol a fost vizualizat de 37284 ori.
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023
Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!
Articole din aceeasi categorie
Ce sunt suplimentele nutritive?
Conform definitiei Ministerului Sanatatii, suplimentele nutritive sunt preparate conditionate sub ...