Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam METABOLISMUL MEU ESTE INCETINIT
CUM TE MENTII IN FORMA CAND PLECI IN VACANTA
CUM SA NU REUSESTI SA TII O CURA DE SLABIRE
DE CE NU RENUNTI LA FUMAT?
OBSERVATII DESPRE DIETA VEGETARIANA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole REMEDII IMPOTRIVA DURERILOR DE CAP
Flexia picioarelor la aparat
Raluca Cristea
CONCURSUL DA JOS BURTA, EDITIA 2010
CSID - Alte surse de grasimi bune
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Ghiduri de sanatate » Ghidul suplimentelor nutritive » Aminoacizii liberi
Ghidul suplimentelor nutritive

Aminoacizii liberi


Aminoacizii reprezinta "caramizile" din care sunt construiti muschii, fiind partile componente ale proteinelor. Toate procesele fiziologice care au legatura cu sportul si cu viata in general - reactii energetice, refacere, castiguri in forta si masa musculara, scadere in greutate, activitate cerebrala - implica existenta si functia aminoacizilor. Nu este de mirare ca in randul suplimentelor nutritive, produsele pe baza de aminoacizi ocupa un loc important.

Conform clasificarilor exista 8 aminoacizi esentiali sau indispensabili (izoleucina, leucina, valina,�� lizina, metionina, fenilalanina, treonina si triptofanul), pe care organismul nu ii poate sintetiza si deci trebuie adusi in organism prin alimentatie, si 15 aminoacizi neesentiali, in sensul ca organismul ii poate sintetiza din ceilalti aminoacizi (arginina, cisteina, tirozina, alanina, acidul aspartic, cistina, acidul glutamic, glutamina, glicina, ornitina, prolina, serina, taurina si hisitidina, aceasta din urma fiind considerata esentiala doar in perioada de crestere).

Raportul dintre aceste doua tipuri de aminoacizi, in alimente, este esential pentru buna functionare a organismului uman si pentru dezvoltarea masei musculare. Calitatea proteinelor este determinata de acest raport; desi cantitatea de aminoacizi esentiali este deosebit de importanta, conteaza totusi si cantitatea de aminoacizi neesentiali, fiindca desi sinteza lor este posibila, rapiditatea cu care se petrece nu este suficient de mare pentru a asigura suportul dezvoltarii masei musculare.

Tesutul muscular creste doar daca o serie de cerinte sunt indeplinite - antrenament, profil hormonal si prezenta nutrientilor necesari. Aveti acum la indemana produse care contin aminoacizi liberi, care administrati imediat dupa antrenament, in timpul asa-zisei "ferestre anabolice", dar si in alte momente ale zilei, ajung la nivel muscular unde sunt utilizati in scopul sustinerii formarii de noi structuri musculare. Spre deosebire de consumarea de alimente sau concentrate proteice imediat dupa antrenament, administrarea unui supliment pe baza de aminoacizi liberi are efecte superioare, pentru ca acestia ajung foarte rapid din fluxul sanguin gastrointestinal la nivel muscular (nu este nevoie sa treaca printr-un proces de digerare). De altfel, denumirea de aminoacizi liberi nu inseamna altceva decat faptul ca acestia nu sunt legati prin legaturi chimice de alti compusi, de care ar trebui scindati pentru a fi utilizati la nivel celular.

Un alt rol al aminoacizilor este cel energetic. In timpul antrenamentului de forta, o parte din energia necesara contractiei musculare este generata prin utilizarea ATP (adenozintrifosfat) si CP (creatinfosfat) in primele secunde ale efortului. Creatina este compusa din trei aminoacizi - arginina, metionina si glicina, deci pentru a mentine nivelele de CP si ATP este nevoie ca acesti aminoacizi sa fie permanent disponibili. Utilizarea suplimentelor nutritive care contin aminoacizi liberi si creatina ofera organismului resurse energetice necesare sustinerii efortului de mare intensitate. In timpul acestui tip de efort, organismul este uneori fortat sa utilizeze aminoacizii structurali din compozitia tesutului muscular, ca sursa de energie. Procesul se numeste gluconeogeneza, ceea ce inseamna producerea de glucoza din compusi neglucidici. Oferind corpului aminoacizi prin intermediul suplimentelor nutritive, acesta nu mai este nevoit sa utilizeze aminoacizii structurali.


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 26831 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.


Articole din aceeasi categorie

Ce sunt suplimentele nutritive? Ce sunt suplimentele nutritive?
Conform definitiei Ministerului Sanatatii, suplimentele nutritive sunt preparate conditionate sub ...
De ce ar trebui sa folosim suplimente nutritive? De ce ar trebui sa folosim suplimente nutritive?
In primul rand, va atrag atentia ca suplimentele nutritive nu ...


Suplimente nutritive pentru masa musculara Suplimente nutritive pentru masa musculara
Sunt sigur ca toti cei care se antreneaza si urmaresc ...
Concentratele proteice Concentratele proteice
Aceste concentrate proteice reprezinta o cale convenabila de a consuma ...


Alte articole despre Ghidul suplimentelor nutritive






1 2 »
Pagina 1 din 2






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii