Sunteti aici :: Antrenament » BOXUL, MAI MULT DECAT UN SPORT
BOXUL, MAI MULT DECAT UN SPORT
Aruncand un ochi peste originile sale mai mult decat impresionante care se pierd undeva in Grecia Antica, in timpul celebrelor Olimpiade sau in arenele faimosilor gladiatori romani, boxul a suferit din ce in ce mai multe transformari de-a lungul vremii, pana cand a reusit sa ajunga la "forma" pe care o cunoastem cu totii in zilele noastre. Boxul sau pugilismul a incetat de mult sa fie o simpla lupta in care doi adversari isi demonstreaza forta si s-a metamorfozat intr-o autentica arta care implica o conditie fizica de invidiat, care conduce automat la o pregatire fizica impresionanta, rapiditate in executia miscarilor specifice, dar si foarte mult curaj, determinare si inteligenta tactica.
Cunoscut ca si arta de a lovi un adversar, fara ca tu sa primesti loviturite acestuia, boxul poate deveni sportul tau preferat, chiar daca nu intentionezi sa iti faci o cariera din asta. Cu alte cuvinte, e posibil sa practici box si in afara ringului, fara a te confrunta cu un adversar. Date fiind minunatele sale avantaje de ordin fizic si fiind considerat unul dintre cele mai complete si complexe sporturi, nu e de mirare ca boxul este foarte indragit si imbratisat de un numar impresionant de oameni. Daca te-ar tenta macar sa afli cu ce se mananca un antrenament care sa te pregateasca, teoretic, sa intri in ring alaturi de un adversar, iata o serie de informatii utile.
ECHIPAMENT SPECIFIC. Chiar daca nu o sa iti infrunti cu adevarat un adversar, daca decizi sa te inscrii la un curs de box e bine de stiut ca vei avea nevoie de un echipament special. In primul rand, manusile, care sunt de doua feluri: manusi specifice sesiunilor de antrenament, si manusi pentru competitie. Pe langa acestea, vei avea nevoie de o casca speciala pentru a-ti proteja capul, o proteza dentara de protectie, o pereche de ghete speciale, pantaloni scurti, un maieu, dar si bandaje si o centura de protectie. Acesta ar fi un exemplu de echipament pe care ar trebui sa-l porti la un antrenament obisnuit.
In ceea ce priveste sala de box pentru antrenamente, aceasta va trebui sa includa un ring, un sac de nisip, mingi speciale de genul mingi-para, haltere, corzi de sarit si oglinzi necesare corectarii pozitiei.
Antrenament de baza
Saritura la coarda si urcatul scarilor in fuga sunt unele dintre cele mai reprezentative forme de antrenament pe care toti boxerii sunt obligati sa le practice, indiferent de nivelul lor de pregatire. (aminteste-ti de filmele cu celebrul Rocky Balboa).
Alergatul. Alergatul este una din pietrele de temelie ale oricarui antrenament de box. Dat fiind faptul ca boxul solicita foarte mult picioarele, e lesne de inteles de ce e nevoie sa alergi foarte mult pentru a-ti imbunatati atat miscarile ofensive, cat si pe cele defensive. Asadar, sunt recomandate niste sesiuni de jogging de cateva ori pe saptamana.
EXERCITII PENTRU PARTEA SUPERIOARA A CORPULUI
Pe langa niste picioare rezistente si aflate intr-o forma de invidiat, contrar a ceea ce ai putea crede, boxul nu necesita muschi foarte dezvoltati si fermi; exercitiile de ridicare a greutatilor nu sunt un punct fierbinte al antrenamentului de box, deoarece boxerii au nevoie de muschi "fluizi". Explicatia e simpla: loviturile cu pumnul implica foarte multa fluiditate si explozivitate, si nu sunt legate direct de forta bruta. De aceea flotarile si exerictiile de intarire a muschilor gatului sunt preferate si recomandate in cadrul oricarei sedinte de antrenament specifice boxului.
EXERCITII PENTRU ABDOMINALI. Deoarece abdomenul nu e o zona protejata de oase, devine si una de interes maxim pentru aplicarea loviturilor. Bineinteles, e nevoie de intarirea muschilor abdominali, asa ca 5 seturi a cate 100 de abdomene ar trebui sa devina o rutina chiar si pentru cei care nu doresc sa practice box la nivel profesionist.
Boxul in oglinda. Aceasta este o forma indragita de antrenament care presupune executarea miscarilor specifice boxului in fata unei oglinzi, folosind miscari lente. Astfel vei putea sa ai o privire de ansamblu asupra tuturor miscarilor si tehnicilor de lupta pe care le-ai invatat si vei putea sa corectezi eventualele deficiente. In plus, antrenamentul in oglinda e recomandat inaintea celui propriu-zis la sacul de nisip.
LOVIREA SACULUI DE NISIP. Aceasta este o alta parte favorita a boxerilor care au sansa sa exerseze tehnicile invatate folosind o tinta solida. In plus, acest exercitiu este foarte util pentru imbunatatirea conditiei fizice necesare in cadrul luptelor. Minimul ar consta in patru astfel de runde de lovituri ale sacului de nisip, si intre sase si doisprezece runde pentru o sesiune "normala" de lucru. Exista mai multe tipuri de saci care pot fi folositi, fie ca vorbim de sacul de dimensiuni reduse care ajuta la imbunatatirea vitezei si care trebuie lovit foarte rapid folosind ambii pumni, pentru imbunatatirea coordinarii mana-ochi, sau de sacul de dimensiuni mari care ajuta la imbunatatirea acuratetei si a miscarilor defensive.
SARITURA CU COARDA. Acesta este un alt exercitiu nelipsit din orice antrenament de box. Nu numai ca e un foarte bun exercitiu cardio, dar este foarte util pentru coordonarea miscarilor de picioare atat de necesare in box.
LUPTA IN RING. Antrenamentul in ring in care tu, insotit de un partener sau de un antrenor va miscati in ring si simulati niste miscari reale mult mai ample decat cele exersate la sacul de box. Astfel, partenerul de lupta sau antrenorul va purta o protectie corporala si iti va acorda sansa de a-ti exersa loviturile cu pumnii intr-un mod care se apropie foarte mult de rundele de box reale.
Alte forme de antrenament includ urcatul scarilor, saritura in cruce sau intinderile. Pentru final, iata si cateva exemple de lovituri des intalnite in box:
-Knock-Down (K.D.): situatie in care unul dintre combatanti cade din cauza loviturilor primite;
-Knock-Out (K.O.): situatia unui boxer care cade la podea si nu se poate ridica in timp ce arbitrul numara trecerea a 10 secunde, ca urmare a unei lovituri puternice;
-Knock-Out tehnic: decizie luata de arbitru intr-un meci de box, cand acesta considera ca unul dintre boxeri, desi nu a cazut, nu mai poate continua sa boxeze ca urmare a loviturilor primite.
-Sving: lovitura data prin lateral, cu bratul usor indoit;
-Upercut: lovitura care consta din lovirea adversarului prin ducerea rapida a bratului de jos in sus, in dreptul barbiei.
Alexandra Igna

Acest articol a fost vizualizat de 86997 ori.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Ce mananci pentru rinichi sanatosi
27 Februarie 2023Tu stii care este rolul rinichilor in organism si ce poti sa faci ca sa ii mentii sanatosi pe toata durata vietii? Rinichii filtreaza sangele si fac parte din sistemul complex responsabil de indepartarea toxinelor, eliminand prin urina substantele care nu sunt necesare organismului De asemenea, ei echilibreaza nivelul unor minerale din corp, ca de exemplu calciu si potasiu
Contribuie la reglarea tensiunii arteriale si ajuta la eliminarea excesului de lichide Controleaza producerea de globule rosii si sunt responsabili de mentinerea nivelului de electroliti. Acestea sunt doar cateva dintre functii. Afla restul din acest clip!

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii