Sunteti aici :: Antrenament » ANTRENAMENTELE: DIMINEATA SAU SEARA?
ANTRENAMENTELE: DIMINEATA SAU SEARA?
Fara nici un dubiu, exerctiile fizice sunt benefice la orice ora din zi. Pentru a ne bucura de o viata sanatoasa este absolut necesar sa avem in fiecare zi acele 30 de minute de miscare despre care tot auzim la televizior, insa mai mult decat atat, trebuie sa facem si antrenamente mai consistente, cu durata de 45-60 minute, de cel putin 2-3 ori pe saptamana. Doar asa putem fi in forma buna.
Exista oare avantaje fiziologice daca iti faci antrenamentele intr-o anumita parte a zilei. Dimineata sau seara? Sau poate la pranz?
In numeroase studii, oamenii de stiinta au constatat ca subiectii inclina sa obtina o mai buna performanta fizica - incluzand aici rezistenta, capacitatea de efort, viteza de reactie si capacitatea aerobica, intre orele 4 si 7 p.m. Exista mai multe explicatii: temperatura corpului si hormonii sunt la capacitate maxima dupa amiaza tarziu, ceea ce face muschii mult mai flexibili si deasemenea in acest interval orar muschii produc cea mai ridicata cantitate de testosteron (hormonul ce stimuleaza dezvoltarea muschilor) si mai redusa de cortizol (hormonul stresului).
Dar aceste variatii nu au efecte majore, studiile au aratat ca corpul se poate adapta timpului din zi cand te antrenezi. In cateva studii pe termen lung, de exemplu, oamenii de stiinta i-au impartit pe cei care fac exercitii in doua grupuri: cei care fac exercitii numai dimineata, respectiv cei care fac exercitii numai seara devreme. La sfarsit, cei care au preferat dimineata au obtinut rezultate mai bune privind performanta fizica la inceput zilei, iar care au preferat seara au obtinut rezultate mai bune cand au fost testati seara.
La un nivel practic, acest studiu a dovedit ca daca planuiesti sa alergi la un maraton care se va desfasura dimineata, ar fi mai bine sa iti programezi antrenamentele de alergari la inceputul zilei. In felul acesta organismul tau se va adapta senzatiilor specifice efortului exact in perioada in care se va desfasura concursul si va reactiona mai bine in conditii de concurs.
In linii mari, cercetatorii sugereaza ca momentul ideal pentru exercitii fizice este dupa amiaza tarziu, dar fara a obtine insa avantaje majore.
Asadar, noi va recomandam sa va antrenati atunci cand simtiti ca aveti randamentul cel mai bun.

Acest articol a fost vizualizat de 64143 ori.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Ce mananci pentru rinichi sanatosi
27 Februarie 2023Tu stii care este rolul rinichilor in organism si ce poti sa faci ca sa ii mentii sanatosi pe toata durata vietii? Rinichii filtreaza sangele si fac parte din sistemul complex responsabil de indepartarea toxinelor, eliminand prin urina substantele care nu sunt necesare organismului De asemenea, ei echilibreaza nivelul unor minerale din corp, ca de exemplu calciu si potasiu
Contribuie la reglarea tensiunii arteriale si ajuta la eliminarea excesului de lichide Controleaza producerea de globule rosii si sunt responsabili de mentinerea nivelului de electroliti. Acestea sunt doar cateva dintre functii. Afla restul din acest clip!
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii