Sunteti aici :: Antrenament » GIMNASTICA ACVATICA
GIMNASTICA ACVATICA
Toti stim ca inotul este foarte bun atat pentru sanatate cat si pentru conditie fizica, el putand fi practicat in orice anotimp al anului.
De gimnastica acvatica ai auzit?
Daca nu, iti spun ca acest sport castiga pe zi ce trece tot mai multi adepti. Tot ce iti trebuie este doar un bazin de inot. Nici macar nu trebuie sa stii sa inoti. Principalul avantaj este acela ca lucreaza toti muschii, dar fara a solicita foarte mult articulatiile.
Jogging-ul, gimnastica aerobica sau orice alt sport practicat pe uscat sunt excelente pentru organism, insa au un dezavantaj: solicita foarte mult articulatiile, in special gleznele si genunchii din cauza impactului cu suprafata dura.
In cazul gimnasticii acvatice, apa sustine o parte din greutatea corporala, ceea ce inseamna ca articulatiile au mai putina greutate de suportat.
Un alt avantaj este acela ca efortul resimtit este mai mic, temperatura corpului nu creste foarte mult, deci te vei simti mai confortabil decat in timpul exercitiilor practicate pe uscat.
Ce se intampla daca nu stii sa inoti?
Nicio problema. Marea majoritate a exercitiilor se fac in apa care ajunge pana la talie sau pana la piept.
O sedinta de gimnastica acvatica dureaza, in general, intre 45-60 de minute, timp in care se realizeaza incalzirea, streching-ul si exercitiile propriu-zise. De cele mai multe ori, exercitiile sunt acompaniate de muzica. Iti recomand sa executi miscarile cat mai incet, lent.
Acest tip de exercitii poate fi practicat de toata lumea, indiferent de varsta, sex, forma fizica, greutate.
Cele mai mari beneficii se vor observa in randul celor care:
-sufera de artrita
-au probleme cu articulatiile
-au dureri de spate
-au boli cardiovasculare
-obezii si supraponderalii
-gravidele
Beneficiile aerobicului acvatic asupra corpului tau:
· Flexibilitate: corpul devine in timp mult mai flexibil deoarece exercitiile acvatice tonifiaza muschii, lucrand in acelasi timp si la nivelul articulatiilor.
· Refacere/ odihna: s-a demonstrat ca exercitiile acvatice ajuta la recapatarea mobilitatii si la eliminarea acidului lactic din organism.
· Efort scazut: in apa, accelerarea respiratiei este insesizabila, efortul fiind mai greu resimtit.
· Rezistenta/ forta muschilor: in apa, rezistenta este de 4 pana la 42 de ori mai mare decat in aer.
· Zero accidentari: in apa, corpul tau nu este predispus la accidentari. Apa suporta 90% din greutatea corpului tau, ceea ce duce la reducerea riscurilor de accidentare.
· Arderea grasimilor: exercitiile acvatice actioneaza la fel de eficient in arderea grasimilor ca si exercitiile efectuate pe uscat.
· Echilibru: exercitiile acvatice imbunatatesc coordonarea, construind in acelasi timp si o simetrie musculara.
· Functionalitate: pozitia verticala in apa reprezinta o pregatire eficienta pentru activitatile zilnice care te solicita mai mult.
· Mentinerea unei pozitii corecte a corpului: apa intareste muschii spatelui si pe cei abdominali, acest lucru ajutand la mentinerea unei pozitii bune.
· Eliberarea de stres: scufundarea in apa duce la schimbari biologice instantanee, printre care o crestere a fluxului sangvin si o trezire a simturilor, toate acestea ducand la un nivel de stres mai redus.
· Apa are si un efect de masaj pentru ca atinge toti muschii corpului.
Iti propun acum cateva exercitii simple pe care le poti face in apa:
Exercitii acvatice pentru picioare:
Exercitiul I: scufunda-te in apa vertical. Incepi prin mers usor, accelerand pe parcurs pana ajungi sa efectuezi o alergare usoara.
Exercitiul II: corpul este in pozitie verticala. Fa o miscare de foarfeca cu picioarele inainte si inapoi. Coordoneaza-ti apoi mainile si picioarele ca la o miscare de ski.
Exercitiul III: stai in pozitie verticala, cu degetele de la picioare indreptate catre varful piscinei. Intinde bratele si picioarele pe lateral, revenind dupa la pozitia initiala.
Exercitiul IV: corpul este in pozitie verticala. Adu-ti fiecare picior la suprafata apei si revino la pozitia initiala. Acelasi lucru il faci cu fiecare picior, incercand sa prinzi degetele de la picioare cu bratul opus. Aceasta miscare nu este recomandata persoanelor cu probleme de spate.
Exercitii acvatice pentru abdomen:
Exercitiul I: stai in apa pana la nivelul coapselor, cu picioarele usor indoite. Indoaie genunchii impingand sezutul usor in spate, ca si cum te-ai aseza pe un scaun. Ramai asa timp de 30 de secunde, revenind apoi la pozitia initiala.
Exercitiul II: stai in apa ca si cand ai sta pe un scaun. Mainile le tii lateral, departate de corp si picioarele indoite si apropiate. Apleaca picioarele atat spre stanga cat si spre dreapta.
Exercitiul III: stai in fund in apa cu picioarele intinse si varfurile la suprafata apei. Cu bratele intinse in fata, apleaca-te inainte si incearca sa atingi genunchii cu pieptul.
Exercitiul IV: stai in apa in pozitie verticala cu bratele departate si drepte pe lateral. Avand genunchii usor indoiti pe lateral si talpile lipite, trage picioarele in sus si revino.
Exercitii acvatice pentru brate ( necesita greutati):
Exercitiul I: bratele le tii flexate pe lateral. Trage greutatile inspre piept si indeparteaza-le.
Exercitiul II: avand o pozitie verticala a corpului in apa, indoaie coatele, alternand bratele. Nu indeparta mainile de pe langa corp.
Exercitiul III: adu bratele in fata, atingandu-le, fara a indoi coatele si apoi adu-le in spate.
Iuliana Moraru
Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
Data fiind situatia in care va aflati din punct de vedere al sanatatii, va recomand aerobicul acvatic; principalul avantaj este acela ca lucreaza toti muschii, dar fara a solicita foarte mult articulatiile. Apa sustine o parte din greutatea corporala, ceea ce inseamna ca articulatiile au mai putina greutate de suportat. Astfel de sedinte se tin in cadrul a numeroase bazine asa ca aveti de unde alege. Bafta!
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii