Sunteti aici :: Nutritie » Efectele aminoacizilor asupra eliberarii de hormon de crestere in timpul antrenamentelor
Efectele aminoacizilor asupra eliberarii de hormon de crestere in timpul antrenamentelor
Hormonul de crestere este produs de glanda pituitara aflata in cutia craniana, sub encefal si are rolul de a accelera sinteza proteinelor si formarea tesuturilor conective. Hormonul mobilizeaza depozitele de grasime si inhiba metabolismul carbohidratilor. Hormonul de crestere (GH = growth hormone) initiaza absorbtia aminoacizilor din intestinul subtire in sange si din sange in tesutul muscular pentru a fi utilizati in sinteza proteinelor. Acest scenariu este prin excelenta anabolic si conduce la dezvoltarea musculaturii.
Cativa factori modeleaza activitatea GH in timpul exercitiilor ; aici este inclusa varsta alaturi de nivelul intensitatii antrenamentului, sexul si perioada de odihna dintre seturi. Totusi GH-ul este asociat cu o crestere a sintezei de proteine in muschi care poate amplifica castigul de masa musculara dupa antrenament, si astfel ideea stimularii secretiei de GH este viabila.O metoda frecvent utilizata pentru a produce aceasta crestere a secretiei hormonale este administrarea unei anumite cantitati de aminoacizi. Unii aminoacizi sunt cunoscuti ca stimulatori ai secretiei de GH, arginina si ornitina (sintetizata in organism din arginina) sunt acei dintre ei care au cel mai potent efect in aceasta privinta. Aceasta idee se bazeaza in mare parte pe un studiu italian din 1981, in care a fost demonstrat ca doze de 1200 miligrame de arginina si lizina au provocat o crestere semnificativa a eliberarii de GH la un lot de studiu alcatuit din barbati tineri.
Dupa cativa ani, totusi alte studii care au incercat sa refaca studiul initial pentru a obtine aceleasi date, au esuat in tentativa lor. Cel mai recent studiu care a cercetat legatura aminoacid-GH a aparut in International Journal of Sport Nutrition in 1997. Noul studiu a implicat 16 barbati care ridicau greutati, ca activitate recreationala; cu alte cuvinte se antrenau doua - trei zile pe saptamana folosind unul sau doua exercitii pentru fiecare grupa musculara. Pe scurt, nu erau culturisti "duri". Subiectii au fost impartiti in patru loturi, care au testat efectul ingestiei de aminoacizi asupra antrenamentelor cu greutati. Astfel primului lot i-a fost administrat un placebo (vitamina C) inainte de antrenament; al doilea lot a luat 1500 miligrame de arginina si aceeasi doza de lizina inaintea antrenamentului; al treilea lot a primit aminoacizi fara sa se antreneze insa, iar al patrulea lot a primit un placebo , fara antrenament.
La cele doua grupuri care s-au antrenat, s-a observat o crestere a nivelului de GH in timpul antrenamentelor. Cercetatorii au remarcat de asemenea ca nivelul de GH la cei care au primit aminoacizi s-a mentinut crescut timp de 60 de minute, lucru care nu s-a intalnit la grupul placebo. Acest fapt i-a condus la concluzia ca acesti aminoacizi administrati inaintea antrenamentului nu ofera o crestere a secretie de GH mai mare decat in timpul unui antrenament simplu (adica fara administrare anterioara de aminoacizi), insa combinatia de aminoacizi utilizata poate stimula secretia in conditii de odihna.S-a incercat gasirea unei explicatii de ce aminoacizii nu stimuleaza secretia de GH in timpul antrenamentelor : se stie ca in timpul efortului fizic fluxul de sange este redirectionat preponderent catre musculatura si mai putin catre aparatul gastrointestinal (acolo unde are loc de fapt absorbtia aminoacizilor). O posibila cale de a contracara acest efect ar fi suplimentarea dozei de aminoacizi administrate. Aceasta tehnica este insotita de riscuri, pentru ca o concentratie prea mare de aminoacizi in intestin atrage apa in lumenul intestinal, conducand la greata si discomfort intestinal.
Alta posibila explicatie ar putea fi existenta unui sunt la nivelul vaselor de sange intestinale, care transporta aminoacizii direct la ficat si la muschi, ramanand o cantitate insuficient de mica in fluxul sanguin, care ajungand la creier nu mai are capacitatea de a stimula secretia de GH.O alta posibilitate ar fi existenta unor substante care inhiba eliberarea de GH in timpul exercitiilor. De exemplu, in timpul exercitiilor acizii grasi liberi, care inhiba eliberarea GH din glanda pituitara, sunt deversati in sange. Acelasi lucru se intampla si cand nivelul glucozei este crescut, de exemplu atunci cand este consumata o masa bogata in aminoacizi la scurt timp inaintea antrenamentului, mai ales daca alimentele ingerate contin carbohidrati cu un indice hiperglicemiant ridicat.
Chiar si proteinele pot interfera cu inducerea eliberarii de GH provocata de arginina in timpul antrenamentelor. De exemplu, consumul de aminoacizi cu catena ramificata inainte de antrenament pare sa scada secretia de GH. Oamenii de stiinta explica acest lucru prin faptul ca aminoacizii cu catena ramificata scad concentratia de serotonina, un neurotransmitator cerebral, care stimuleaza eliberarea de hormon de crestere. Pe de alta parte, arginina ar creste eliberarea de GH deoarece ea are capacitatea de a inhiba principalul inhibitor al GH-ului, si anume stomatostatina. Se stie ca inhibitia inhibitorului inseamna de fapt stimulare...
Consumand tot timpul o dieta bogata in proteine, asa cum fac cei mai multi dintre culturisti, nivelul GH-ului va fi mult crescut peste valoarea bazala. Un nivel atat de crescut inhiba orice efect pe care l-ar putea avea administrarea inainte de antrenament de aminoacizi stimulatori.Poate cel mai interesant aspect al acestui studiu a fost faptul ca nivelul de GH a crescut la administrarea combinatiei de aminoacizi abia la o ora dupa antrenament. Acest fapt se inscrie in datele gasite de alte cateva studii care arata ca administrarea de aminoacizi provoaca dupa antrenament un efect anabolic sustinut.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)
Acest articol a fost vizualizat de 85700 ori.
Secretul oaselor puternice
7 Octombrie 2024
Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale:
Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D - Calciul întărește oasele, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă acest mineral. Include în dietă lactate, pește gras, migdale și legume verzi.
Fă mișcare regulată – Exercițiile fizice de impact, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau ridicarea greutăților, stimulează întărirea oaselor.
Evită fumatul și consumul excesiv de alcool – Ambele obiceiuri slăbesc densitatea osoasă și cresc riscul de osteoporoză.
Menține un stil de viață echilibrat – Somnul suficient și evitarea stresului contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a oaselor.
Prin combinarea unei alimentații corecte, a exercițiilor fizice și a obiceiurilor sănătoase, poți menține oase puternice și rezistente.
Am o surpriza pentru tine: cu codul "DRDamian15" ai reducere 15% la comanda produsului D3 + K2 MK7 Duo Lipozomal, pe site - https://www.cosmopharm.eu
Beneficiile vinului rosu
1 Octombrie 2024
Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.
De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024
Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.