Cafeina este o substanta cu efect stimulant asupra sistemului nervos, care s-a dovedit a avea si proprietatea de a sustine efortul de scadere in greutate. Se pare ca aportul de cafeina este benefic in ceea ce priveste scaderea tesutului adipos, in special atunci cand se combina cu efectul termogenic al efedrinei. Acum mai bine de 15 ani a fost studiat efectul cafeinei asupra stratului adipos corporal, utilizand un model animal. Astfel s-a descoperit ca la soareci, consumul de cafeina poate accelera eliminarea tesutului adipos prin exercitii aerobice, atunci cand este administrata inaintea antrenamentelor. Imi si inchipui un soarece band vreo doua cani de cafea si apoi plecand la sala pentru o ora de "burning"... :) Administrarea cafeinei inainte de sedinta de exercitii aerobice a condus la o reducere a greutatii corpului cu 22% mai mult decat la soarecii care nu au primit cafeina, in timp ce dimensiunea celulelor adipoase s-a redus cu 25%.
Un alt studiu pe animale a arata ca soarecii care au consumat Coca-Cola, si au avut posibilitatea sa manance atat cat au dorit, au inregistrat o amplificare a aportului energetic cu 50%, insa fara a creste in greutate. In acest studiu, cafeina a redus semnificativ rata cresterii in greutate, greutatea tesutului care depoziteaza lipidele si dimensiunea celulelor adipoase. In plus, cafeina a inhibat dezvoltarea de noi celule adipoase. Aceste efecte sunt similare celor obtinute in urma antrenamentelor si restrictiei nutritive (cura de slabire). Astfel, un aport moderat de cafeina pare sa fie util in efortul de limitare a dezvoltarii excesive a tesutului care depoziteaza grasimile, deci previne acumularea unui exces de adipozitate.
Studii pe oameni au sustinut premiza conform careia cafeina este benefica pentru scaderea in greutate. Atat in cazul indivizilor fara probleme poderale, cat si in cazul celor supraponderali o doza de 100 mg de cafeina s-a dovedit ca produce o crestere a ratei metabolismului bazal cu 3-4%. De asemenea, cafeina amelioreaza termogeneza, care este deficienta la pacientii obezi ce tin regim de slabire. Administarea repetata la interval de 2 ore, timp de 12 ore a unor doze de cafeina a marit consumul energetic cu 8-11% la ambele grupuri luate in observatie. Astfel cercetatorii au ajuns la o concluzie, conform careia cafeina adminstrata in doze obisnuite are o influenta semnificativa asupra echilibrului energetic si poate initia termogeneza.
Rata metabolismului bazal reprezinta valoarea metabolismului masurata la 12 ore dupa ultima masa, dupa un somn odihnitor, fara efort fizic sau orice alta activitate inainte de testare, fara stimulare emotionala si intr-un mediu ambiant cu o temperatura confortabila. Un studiu recent a investigat daca exista vreo variatie a metabolismului bazal si a raspunsului termogenetic la un grup de femei obeze care au primit cafeina, si daca aceste variatii pot interveni in sensul scaderii in greutate. Aceste femei supraponderale urmau un regim hipocaloric si un program de exercitii fizice. Dupa doua luni, s-a inregistrat o reducere semnificativa a greutatii si adipozitatii. Cea mai importanta scadere a greutatii s-a observat la femeile cu cea mai scazuta rata a metabolismului bazal. In consecinta, cafeina poate initia scaderea in greutate si reducerea stratului adipos la femeile obeze si se coreleaza cu rata metabolismului bazal si raspunsul termogenic.
Deoarece o cura de slabire severa poate avea ca rezultat inducerea unei scaderi anormale a metabolismului bazal (ceea ce atrage dupa sine inutilitatea regimului), cafeina poate fi utila prin mentinerea la normal a ratei metabolismului bazal. De asemenea, cafeina poate amplifica rata metabolismului la persoanele cu greutate normala si la supraponderali. La normoponderalii s-a remarcat si o cresterea a oxidarii lipidelor. In timpul acestui studiu, cercetatorii au observat prezenta unui efect termogenic mai puternic la persoanele care dupa o masa au consumat o cafea normala, in comparatie cu cei care au baut o cafea decofeinizata.
Pe masura ce imbatranim, rata metabolismului scade, iar raspunsul termogenic, mai ales cel la glucoza se reduce. Pentru a examina efectele imbatranirii asupra termogenezei si metabolismului, cercetatorii au studiat efectul cafeinei asupra a doua grupuri de barbati si femei normoponderali. Un grup avea varstele cuprinse intre 18 si 29 de ani, iar celalalt intre 66 si 80 de ani. Acestor indivizi li s-au adminisitrat oral solutii de glucoza sau fructoza, cu sau fara cafeina. Nu s-a inregistrat nici o diferanta intre cele doua grupuri, in ceea ce priveste numarul caloriilor consumate, iar cei care au primit cafeina au avut un consum energetic mai mare, in ambele grupuri.
Consumarea a 3-6 mg cafeina/kgcorp cu o ora inainte de antrenament s-a dovedit a ameliora performantele in ceea ce priveste rezistenta, iar valorile produsilor de metabolism in urina este sub cel indicat de Comitetul Olimpic International. Acesta cantitate se gaseste in 2-4 cani de cafea tare. Efectele termogenice sunt induse de doze mai mici de cafeina si trebuie avut in vedere ca un consum crescut de cafeina se poate insoti de efecte secundare.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 60414 ori.
Secretul oaselor puternice
7 Octombrie 2024
Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale:
Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D - Calciul întărește oasele, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă acest mineral. Include în dietă lactate, pește gras, migdale și legume verzi.
Fă mișcare regulată – Exercițiile fizice de impact, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau ridicarea greutăților, stimulează întărirea oaselor.
Evită fumatul și consumul excesiv de alcool – Ambele obiceiuri slăbesc densitatea osoasă și cresc riscul de osteoporoză.
Menține un stil de viață echilibrat – Somnul suficient și evitarea stresului contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a oaselor.
Prin combinarea unei alimentații corecte, a exercițiilor fizice și a obiceiurilor sănătoase, poți menține oase puternice și rezistente.
Am o surpriza pentru tine: cu codul "DRDamian15" ai reducere 15% la comanda produsului D3 + K2 MK7 Duo Lipozomal, pe site - https://www.cosmopharm.eu
Beneficiile vinului rosu
1 Octombrie 2024
Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.
De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024
Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.