Home  |  Sitemap  |  Contact



Cele mai noi articole CINCI ALIMENTE RECOMANDATE ATUNCI CAND AI DIABET
Ce trebuie sa stii despre vizitele tale la stomatolog
Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Silviu Marin
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Sondaj de opinie
  Cum iti alegi medicul? *
La intamplare
De pe Internet
La recomandarea unui cunoscut
La recomandarea medicului de familile
 


Articole din aceeasi categorie
Vezi arhiva de sondaje


Lucru în România
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Ro Club Maraton
Nutritie Sportiva
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole DEMONTAREA MITURILOR ANTRENAMENTULUI DE FORTA PENTRU FEMEI
OBEZITATEA SI SARCINA
4 GRESELI PRIVIND METABOLISMUL
SPORTURI NOI LA OLIMPIADA LONDRA 2012
CIORBA DE VACUTA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Mituri despre obezitate Fierbinte
Obezitatea este un fenomen in crestere, iar asta nu mai e o surpriza pentru nimeni. Copii si adulti deopotriva...
Citeste mai mult


calculator
Iti recomandam 6 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE AFLI DESPRE GLUTEN
LA CE MESAJE SUTEM RECEPTIVI CAND VINE VORBA DE SANATATEA NOASTRA?
Emisiunea Topsport - Prevenirea accidentarii genunchilor
SURSE DE RADICALI LIBERI (RL)
FACTORI CARE INFLUENTEAZA COMPORTAMENTUL ALIMENTAR
slabire cu nutritionist online gratis

Sunteti aici :: Sanatate » SISTEME ANTIOXIDANTE CU ROL PROTECTOR » ANTIOXIDANTI CU UTILIZARE TERAPEUTICA

ANTIOXIDANTI CU UTILIZARE TERAPEUTICA


POLIENOLII, FENOLII si FLAVONOIZII formeaza o grupa foarte mare de substante ce poseda atat proprietati antioxidante cat si prooxidante. Dintre acestia flavonoizii se utilizeaza deja sub forma de medicamente (Troxevasin, Glivenol, Rutozid), desi potentialul lor terapeutic este doar in mica parte cunoscut.

Flavonoizii, produsi de diverse plante, constituie o grupa heterogena ca proprietati, adesea contradictorii, din care mentionam :

  • capacitate antioxidanta
  • potenteaza si protejeaza acidul ascorbic
  • stimuleaza si protejeaza colagenul de oxidare degradativa
  • inhiba activarea hidrocarburilor cancerigene si altor hepatotoxice
  • inhiba fagocitoza limfocitelor si exercita efecte antiinflamatorii
  • inhiba fosfodiesterazele dependente de nucleotide ciclice
  • stimuleaza biosinteza Pg G2
  • efecte antilipemiante si de scadere a colesterolului sangvin
  • stimuleaza epurarea amoniacului la pacientii uremici

PROPOLISUL, unprodus secretat de albine, contine mari cantitati de flavonoizi si fenoli. Marea complexitate a compozitiei impiedica standardizarea unor preparate, desi sub forma de extracte partial purificate propolisul este utilizat mai ales pentru uz extern. Propolisul are pe langa un puternic efect antioxidant si proprietati bactericide, bacteriostatice, cicatrizante si antiinflamatorii.

Lista medicamentelor cu proprietati AO, aparent neinrudite este destul de mare. Astfel, medicamnetele antiinflamatoare de tipul aspirinei, diclofenacului, indometacinului, fenilbutazonei exercita un efect AO evident. Capacitatea lor de a inhiba producerea de RLO in cursul fagocitozei leucocitelor PMN este direct legata de proprietatea lor antioxidanta si de "scavanger" de RL. Aceleasi efecte AO si de micsorare a eliberarii RLO le exercita si medicamente de tipul tamoxifenului, piroxicamului, primaquinei.

O alta clasa de medicamente AO o constituie donorii de grupari SH, cum sunt PENIClLAMINA, N-ACETILCLSTEINA, cu utilizare terapeutica mai restransa, dar cu actiune detoxifianta.

Desferioxamina, ca si acidul salicilic complexeaza ionii de Fe, proprietate utilizata in tratamentul artritei reumatoide .

ALOPURINOLUL este cel mai cunoscul si mai folosit AO (este un inhibitor specific al xantinoxidazei) atat in tretamentul gutei, dar si in asociatie cu citostatice, pentru a micsora aparitia hiperuricemiei produsa prin distrugeri tisulare, necroze. Producerea unei depresii medulare si a nefrotoxicitatii a limitat utilizarea larga a acestui medicament.

In concluzie AO actioneaza continuu, in primul rand prevenind efectele nocive ale RL. De aceea, AO exogeni, medicamente, extracte de plante sau cei sintetici trebuie administrati continuu, in doze mici. Administrarea lor in doze mari poate determina efecte secundare nocive, deoarece si ei pot fi metabolizati prin ficat, determinand o inductie enzimatica, ce poate interfera cu metabolizarea altor substante.

Un regim alimentar echilibrat nu impune administrarea unor cantitati suplimentare de AO exogeni, organismul dispunand de rezerve. Adrninistrarea AO este utila insa in stari subnutritive, diete alimentare dezechilibrate, expunere la noxe sau primavara cand organismul iese din iarna cu deficite de factori alimentari naturali. In stari patologice, depasirea nivelului AO poate avea loc in cursul debutului bolii sau pe parcurs, constituind un factor de agravare; in aceste cazuri, tin��nd seama de specificul bolii, administrarea AO poate avea un efect benefic.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 8335 ori.



Mituri despre obezitate

10 Octombrie 2021

Obezitatea este un fenomen in crestere, iar asta nu mai e o surpriza pentru nimeni. Copii si adulti deopotriva se confrunta cu un numar ingrijorator de kilograme in plus, care se rasfrange din pacate asupra sanatatii, pe langa incredere si viata sociala.

Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste obezitatea ca fiind o acumulare excesiva sau anormala de grasime care prezinta un risc pentru sanatate. La un indice de masa corporala peste 25, o persoana este considerata supraponderala, iar la peste 30 este obeza. 

In acest video vreau sa iti vorbesc despre cele mai frecvente mituri despre obezitate!


FIBRELE ALIMENTARE – consumă-le ca să previi boli grave!

5 Octombrie 2021

Fibrele alimentare reprezinta un tip de carbohidrati care nu pot fi digerati, spre deosebire de zaharuri si amidon. Sunt valoroase pentru organism, in special pentru sistemul digestiv, si de aceea e bine sa iti asiguri zilnic cantitatea optima de fibre.

Sunt convins ca ai auzit de fibre si despre cat de importante sunt ele pentru sanatate, dar esti convins ca ai suficiente fibre in alimentatia de zi cu zi?


Laptele - benefic sau nociv?

29 Septembrie 2021

Laptele ce apare in recomandarile nutritionale in ghidurile din aproape fiecare tara din lume. Asta pentru ca in mod clar, are o multime de proprietati benefice sanatatii, dar in acelasi timp, cel putin in ultimii ani a primit si destul de multa publicitate negativa.

In acest video vei afla de la nutritionistul Serban Damian care sunt beneficiile consumului de lapte, care sunt posibilele probleme si care sunt miturile ce insotesc utilizarea laptelui in alimentatia umana!



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

ANTIOXIDANTI NEENZIMATICI ANTIOXIDANTI NEENZIMATICI
Antioxidantii neenzimatici sunt reprezentati de o grupa foarte mare de ...






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii