Sunteti aici :: Sanatate » SISTEME ANTIOXIDANTE CU ROL PROTECTOR » ANTIOXIDANTI CU UTILIZARE TERAPEUTICA
ANTIOXIDANTI CU UTILIZARE TERAPEUTICA
POLIENOLII, FENOLII si FLAVONOIZII formeaza o grupa foarte mare de substante ce poseda atat proprietati antioxidante cat si prooxidante. Dintre acestia flavonoizii se utilizeaza deja sub forma de medicamente (Troxevasin, Glivenol, Rutozid), desi potentialul lor terapeutic este doar in mica parte cunoscut.
Flavonoizii, produsi de diverse plante, constituie o grupa heterogena ca proprietati, adesea contradictorii, din care mentionam :
-
capacitate antioxidanta
-
potenteaza si protejeaza acidul ascorbic
-
stimuleaza si protejeaza colagenul de oxidare degradativa
-
inhiba activarea hidrocarburilor cancerigene si altor hepatotoxice
-
inhiba fagocitoza limfocitelor si exercita efecte antiinflamatorii
-
inhiba fosfodiesterazele dependente de nucleotide ciclice
-
stimuleaza biosinteza Pg G2
-
efecte antilipemiante si de scadere a colesterolului sangvin
-
stimuleaza epurarea amoniacului la pacientii uremici
PROPOLISUL, unprodus secretat de albine, contine mari cantitati de flavonoizi si fenoli. Marea complexitate a compozitiei impiedica standardizarea unor preparate, desi sub forma de extracte partial purificate propolisul este utilizat mai ales pentru uz extern. Propolisul are pe langa un puternic efect antioxidant si proprietati bactericide, bacteriostatice, cicatrizante si antiinflamatorii.
Lista medicamentelor cu proprietati AO, aparent neinrudite este destul de mare. Astfel, medicamnetele antiinflamatoare de tipul aspirinei, diclofenacului, indometacinului, fenilbutazonei exercita un efect AO evident. Capacitatea lor de a inhiba producerea de RLO in cursul fagocitozei leucocitelor PMN este direct legata de proprietatea lor antioxidanta si de "scavanger" de RL. Aceleasi efecte AO si de micsorare a eliberarii RLO le exercita si medicamente de tipul tamoxifenului, piroxicamului, primaquinei.
O alta clasa de medicamente AO o constituie donorii de grupari SH, cum sunt PENIClLAMINA, N-ACETILCLSTEINA, cu utilizare terapeutica mai restransa, dar cu actiune detoxifianta.
Desferioxamina, ca si acidul salicilic complexeaza ionii de Fe, proprietate utilizata in tratamentul artritei reumatoide .
ALOPURINOLUL este cel mai cunoscul si mai folosit AO (este un inhibitor specific al xantinoxidazei) atat in tretamentul gutei, dar si in asociatie cu citostatice, pentru a micsora aparitia hiperuricemiei produsa prin distrugeri tisulare, necroze. Producerea unei depresii medulare si a nefrotoxicitatii a limitat utilizarea larga a acestui medicament.
In concluzie AO actioneaza continuu, in primul rand prevenind efectele nocive ale RL. De aceea, AO exogeni, medicamente, extracte de plante sau cei sintetici trebuie administrati continuu, in doze mici. Administrarea lor in doze mari poate determina efecte secundare nocive, deoarece si ei pot fi metabolizati prin ficat, determinand o inductie enzimatica, ce poate interfera cu metabolizarea altor substante.
Un regim alimentar echilibrat nu impune administrarea unor cantitati suplimentare de AO exogeni, organismul dispunand de rezerve. Adrninistrarea AO este utila insa in stari subnutritive, diete alimentare dezechilibrate, expunere la noxe sau primavara cand organismul iese din iarna cu deficite de factori alimentari naturali. In stari patologice, depasirea nivelului AO poate avea loc in cursul debutului bolii sau pe parcurs, constituind un factor de agravare; in aceste cazuri, tin��nd seama de specificul bolii, administrarea AO poate avea un efect benefic.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 8719 ori.
Cum sa ai un ABDOMEN PLAT!
26 Iunie 2022Faci sute de abdomene, te infometezi, te impachezi ca sa transpiri sau dai mii de lei pe tratamente la clinici de infrumusetare, totul in incercarea de a topi grasimea incapatanata de pe abdomen. Si cu toate aceste eforturi, rezultatele intarzie sa apara. De ce este atat de greu sa elimini grasimea din zona abdominala? Ce e de facut ca sa ai un abdomen plat si sa poti purta cu incredere haine pe talie?
Urmareste acest video pentru detalii!
Micul dejun - e important sau nu?
20 Iunie 2022Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei! Dar... oare chiar este?
Aceasta este una dintre afirmatiile pe care le auzi frecvent cand vine vorba de regulile alimentare pentru o viata sanatoasa, inclusiv daca vrei sa slabesti.
In acest video vei afla daca masa de dimineata este cu adevarat importanta sau putem sa sarim peste ea!
Cum scapi de balonare?
13 Iunie 2022Vrei sa stii ce trebuie sa faci ca sa scapi de BALONARE? Pana la urma, cine nu a fost balonat macar o data in viata lui?
Realitatea este ca balonarea e o problema digestiva frecvent intalnita, care produce disconfort. Senzatia de stomac plin si abdomenul umflat nu sunt deloc placute. Pentru a reduce balonarea sau a scapa de ea, este important mai intai sa stii ce o provoaca.
In acest clip iti voi vorbi despre principalele cauze ale balonarii, dar si despre ce trebuie sa faci ca sa previi sau sa scapi de balonare!

Antioxidantii neenzimatici sunt reprezentati de o grupa foarte mare de ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii