Sunteti aici :: Sanatate » EFECTUL ALERGARII IN MAI MULTE REPRIZE ASUPRA PROFILULUI LIPIDIC SI TENSIUNII ARTERIALE
EFECTUL ALERGARII IN MAI MULTE REPRIZE ASUPRA PROFILULUI LIPIDIC SI TENSIUNII ARTERIALE
Este de mult timp dovedit faptul ca alergarea (efortul aerob in general) are o influenta benefica asupra sanatatii si in special asupra nivelului de lipide din sange si tensiunii arteriale. Cele mai multe studii au analizat acesti parametrii dupa o runda de alergare de 45-60 de minute. Din pacate, in societatea moderna nu toata lumea isi poate permite o ora pe zi, sau macar 30 de minute pe care sa le dedice antrenamentului, desi este de preferat sa se intample asa. In 1995, American College of Sport Medicine introducea un nou concept, acela de "activitate fizica cumulata"; astfel ei afirmau ca "fiecare adult (american) ar trebui sa cumuleze 30 de minute sau mai mult de activitate fizica cu intensitate moderata, in majoritatea zilelor saptamanii (de preferat toate)." Evident aceasta recomandare este valabila pentru orice individ, deci si pentru romani. Acest nou concept pune in prim plan consumul energetic ca principal factor si statueaza faptul ca nu conteaza cat de lungi sunt reprizele de efort fizic, atat timp cat este consumata suficienta energie. Cu alte cuvinte, nu e obligatoriu sa alergi 30 de minute la rand, ci poti sa faci efort de-a lungul unei zile in mai multe reprize, dar care puse cap la cap sa cumuleze un consum energetic echivalent cu o repriza de alergare de minim 30 de minute.
In numarul din aprilie 2006 al Journal of Physical Activity and Health, a fost publicat un studiu realizat de catre cercetatorii de la Loughborough University, Leicestershire, UK, in care acestia au urmarit efectele alergarii in mai multe reprize asupra profilului lipidic si tensiunii arteriale. Lipemia postprandiala, deci nivelul de grasimi din sange dupa o masa, este considerata un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Autorii studiului au pornit de la ipoteza ca mai multe reprize scurte de activitate fizica cu intensitate moderata, pot sa reduca concentratia postprandiala de trigliceride si sa scada tensiunea arteriala.
Au fost inclusi in studiu 19 barbati tineri, fara boli cardiovasculare sau de alta natura, cu greutate normala si rezistenta buna la efort fizic. Fiecare subiect a fost supus la 2 teste, in zile consecutive (cate 7 ore pe zi). In prima zi, dupa ce au primit hrana standardizata, au fost instruiti sa alerge in reprize de 6 minute, cu pauze de 30 de minute intre ele, cu o intensitate de 70% din maxim. In functie de fiecare, au facut intre 9 si 15 reprize, pentru a totaliza un consum de 1000 kcal. In a doua zi a testarii, subiectii au fost chemati in laborator, au primit hrana standardizata ca si in prima zi, dar nu au facut deloc efort. Le-a fost recoltat sange dupa 7 ore. Aceasta zi a fost considerata de control.
Interpretand rezultatele studiului, s-a putut demonstra stiintific faptul ca acumuland mai multe reprize de efort de-a lungul zilei, se obtine o reducere a concentratiei de trigliceride in ziua urmatoare. Mai mult decat atat, tensiunea arteriala sistolica si diastolica de repaus au fost mai mici in pauzele dintre reprizele de efort, decat la masuratorile din ziua de control.
Au fost propuse doua mecanisme care sa explice reducerea concentratiei postprandiale de trigliceride, dupa efort fizic. Unul se refera la stimularea activitatii lipoproteinlipazei musculare, principala enzima care induce eliminarea trigliceridelor din circulatia sanguina. Al doilea mecanism este reducerea secretiei hepatice de VLDL.
Obiectivul acestui studiu a fost sa incerce sa reproduca in laborator o situatie cu aplicabilitate practica - ceva ce se poate realiza in viata de zi cu zi, intr-un program de viata obisuit.
Poate va intrebati de ce consumul caloric a fost unul important - 1000 kcal, adica aproape de 5 ori mai mare decat in cazul unui efort obisnuit de 30 de minute pe zi, asa cum se recomanda clasic. S-a optat pentru acest volum de efort pentru ca in alte studii se observase ca de la acest nivel in sus (dar efectuat intr-o singura repriza) se obtine o modificare a lipemiei postprandiale. Cercetatorii nu au dorit ca alegand un nivel mai redus de efort sa influenteze rezultatele finale ale studiului. Pe de alta parte, v-ati putea intreba de ce au ales barbati tineri si sanatosi, in locul unor oameni cu probleme medicale. Dintr-un motiv foarte simplu: daca in cazul acestor indivizi se obtine un rezultat pozitiv, atunci se poate specula ca o persoana cu hipertrigliceriemie si/sau hipertensiune beneficiaza de efectele pozitive ale efortului in reprize scurte. Evident, pentru cineva cu o conditie fizica precara si procent de grasime important va fi foarte dificil sau chiar imposibil sa faca efort pentru un consum de 1000 kcal - in consecinta, nici modificarile trigliceridemiei si tensiunii arteriale nu vor fi spectaculoase.
Acest studiu este util in special celor cu putin timp la dispozitie, dar cu probleme medicale, pe care trebuie sa si le rezolve (si) prin cresterea nivelului de activitate fizica - toti acestia trebuie sa retina faptul ca nu este obligatoriu sa isi rezerve 30-60 minute pe zi pentru efort, ci pot sa cumuleze acest efort prin mai multe reprize scurte si intense.
Dr. Serban Damian
Acest articol a fost vizualizat de 61149 ori.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.
Dieta Rina, regimul de 90 de zile
26 August 2024Dieta Rina este un regim de slăbire popular, cunoscut pentru abordarea sa de 90 de zile, în care alimentele sunt împărțite în funcție de grupe alimentare și consumate ciclic.
Dieta se bazează pe un principiu de disociere, unde fiecare zi este dedicată unui anumit tip de aliment: proteine, amidon, carbohidrați și vitamine. Aceasta nu doar ajută la pierderea în greutate, ci și la îmbunătățirea metabolismului și la adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase. Flexibilitatea și varietatea alimentelor fac ca dieta Rina să fie ușor de urmat pe termen lung.
Cum alegi cel mai eficient COLAGEN?
19 August 2024Colagenul este o proteină esențială în organism, reprezentând aproximativ 30% din totalul proteinelor corporale. Este componenta principală a pielii, oaselor, tendoanelor, ligamentelor și cartilajului, oferind structura și elasticitatea necesare acestor țesuturi.
Colagenul ajută la menținerea fermității și elasticității pielii, contribuie la regenerarea celulară și joacă un rol crucial în vindecarea rănilor. De asemenea, susține sănătatea articulațiilor și oaselor, prevenind uzura și deteriorarea acestora odată cu înaintarea în vârstă.
Pe măsură ce organismul îmbătrânește, producția de colagen scade, ceea ce poate duce la apariția ridurilor, durerilor articulare și slăbirea țesuturilor. Astfel, menținerea nivelurilor optime de colagen este esențială pentru o sănătate generală bună și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.
Cand am o suferinta eu ma astept ca doctorul sa ...