Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CSID - Nu poti duce la bun sfarsit o cura de slabire?
CSID - Mentine-te sanatos in timpul iernii
NEVOIA DE DULCE - MOFT SAU NORMALITATE?
GRASIMI CARE TE AJUTA SA SLABESTI
CUM SA SLABESTI FARA SA ITI FIE FOAME


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CSID - Renuntati la vicii
Adductia picioarelor la cablu
Stretching - fese - exercitii set 3
DIETE DIFERITE, REZULTATE DIFERITE
SPORT IN PARC
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum eviti platoul in dieta Fierbinte
Ai facut primii pasi si ai inceput sa slabesti. Hainele iti sunt mai largi, te simti bine in pielea ta si primesti...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Antrenament » CRESTETI TIMPUL IN CARE MUSCHIUL ESTE MENTINUT SUB TENSIUNE

CRESTETI TIMPUL IN CARE MUSCHIUL ESTE MENTINUT SUB TENSIUNE


Ati fost vreodata atenti la viteza cu care faceti repetarile din cadrul fiecarui exercitiu? Probabil ca multi dintre voi veti raspunde cu "nu" la aceasta intrebare. Tocmai din acest motiv, va rog ca data viitoare cand mergeti la antrenament sa aveti in vedere si acest lucru. Analizati-va pe voi si uitati-va si la cei din jur. Incercati sa faceti comparatia intre incepatorii din sala si cei avansati. Iar daca exista si sportivi de performanta, cu atat mai bine - uiltati-va la ei cu atentie si trageti concluziile care se cuvin.

Exista cativa parametrii pe care specialistii in fiziologie sportiva i-au analizat si in urma studiilor au constatat ca daca sunt mentinuti in limitele optime, antrenamentul va fi eficient - iar asta se traduce prin dezvoltarea masei musculare.

Unul dintre acesti parametrii este timpul total in care muschii sunt mentinuti sub tensiune. Practic, acest parametru se refera la perioada de timp in care muschiul este contractat pe parcursul unui serii.

Cei care se afla la inceputul antrenamentelor cu greutati, si care nu beneficiaza de indrumare specializata, au tendinta sa faca seriile de repetari cu mare viteza, aruncand pur si simplu greutatea. Aici exista mai multe probleme: chiar daca greutatea aleasa ar fi cea optima, faptul ca se folosesc de inertie (acel "momentum" din terminologia americana) va reduce greutatea (sau rezistenta) care este aplicata asupra muschilor; in al doilea rand, executia in viteza micsoreaza drastic timpul cat muschii stau in contractie, ceea ce inseamna eficienta redusa; in al treilea rand, acest gen de antrenament prezinta un oarecare grad de risc de accidentare, in special la incepatori.

Sigur, unii vor spune ca exista si exercitii in care greutatea este manuita rapid - aceasta tehnica se foloseste in special in pregatirea celor care sunt implicati in sporturi in care puterea (care este un parametru deosebit de forta) are importanta mai mare (cum ar fi baseball). Insa in ceea ce priveste dezvoltarea masei musculare, studiile converg catre concluzia ca un tempo mai lent al repetarilor conduce la cele mai bune rezultate.

Asa cum ne spun cercetatorii care se ocupa cu fiziologia sportiva, este de preferat ca muschii sa nu se relaxeze deloc pe durata unei serii. Timpul recomandat pentru executia unei repetari, deci timpul in care muschiul este mentinut sub tensiune este in medie de 5-7 secunde. Cei mai multi practicanti amatori de culturism nu respecta aceasta regula si nu sunt constienti de viteza lor de executie a repetarilor, care se plaseaza in jurul valorii de 1,5-2 secunde, ceea ce face ca recrutarea fibrelor musculare sa fie partial ineficienta.

O serie normala de 10-12 repetari ar trebuie executata in 50-84 secunde. Exista situatii in care ne putem pacali avand senzatia ca avansam, dar este o falsa impresie. Spre exemplu, daca azi putem face o serie de 8 repetari in 48-50 secunde, inseamna ca o repetare este efectuata in 6 secunde ceea ce plaseaza in intervalul de eficienta amintit anterior. Peste un timp reusim sa facem cu aceeasi greutatea 10 repetari in 30 de secunde. Aparent am depasit situatia anterioara, executand cu 2 repetari mai mult. Insa timpul alocat fiecarei repetari este acum de 3 secunde, ceea ce este insuficient din punct de vedere al principiului suprasolicitarii. De obicei "avantajul" este dat de folosirea inertiei in executie, aspect contraproductiv fiindca o parte din greutate este astfel "pierduta pe drum". Sa fim realisti, nimeni nu sta cu ochii pe ceas sa cronometreze fiecare repetare, decat poate antrenorii sportivilor de performanta. Este totusi important sa incercam sa mentinem constanta viteza de executie a repetarilor la nivel optim, fiindca doar in acest mod putem sa respectam principiul suprasolicitarii atunci cand crestem numarul de repetari.

In exemplul dat anterior, cele 10 repetari ar fi trebuit executate in 60 de secunde.

Sportivii cu experienta pot confirma faptul ca dupa multe antrenamente intra in obisnuinta ritmul si viteza de executie a repetarilor, dar cel putin la inceput este bine sa acordati atentie si acestui aspect important al antrenamentului de forta.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 50854 ori.



Cum eviti platoul in dieta

19 Februarie 2024

Ai facut primii pasi si ai inceput sa slabesti. Hainele iti sunt mai largi, te simti bine in pielea ta si primesti felicitari de la toata lumea.

Insa dupa o perioada, numarul de pe cantar a intepenit si nu vrea si pace sa coboare. Inainte sa arunci cantarul sau sa renunti definitiv la dieta, sunt cateva lucruri pe care sa le iei in calcul. Stagnarea sau perioada de platou este o etapa foarte des intalnita in procesul de slabire.

Dar de ce apare? Afla raspunsul in acest clip si mai ales ce trebuie sa faci ca sa eviti acest nesuferit PLATOU!


Dieta cu alimente moi

12 Februarie 2024

Dieta cu alimente moi sau "dieta fara mestecat" este o dieta in care o persoana trebuie sa manance numai alimente moi si care necesita o mestecare minima, evitand toate alimentele care nu corespund acestor cerinte.

Cui se recomanda o astfel de dieta?

Principalii beneficiari sunt persoanele in varsta, dar ei nu sunt singurii care ar putea avea nevoie sa gaseasca alimente nutritive pe care sa le manance fara a mesteca.


Este Dieta Atkins o alegere buna pentru slabire?

5 Februarie 2024

Dieta Atkins este o dieta „cu vechime”, care a trecut prin cateva mici transformari si care este inca activa pe piata regimurilor de slabire. Ea a fost popularizata in anii `70 de catre medicul cardiolog Robert Atkins din Statele Unite si este o dieta low carb - adica presupune un consum redus de carbohidrati, cu accent pe proteine si grasimi.

Are mai multe etape, iar in fiecare dintre ele exista o anumita restrictie cu privire la cantitatea de carbohidrati care poate fi consumata zilnic.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

CARDIO WAVE - UN PAS INAINTE IN ANTRENAMENTUL CARDIO CARDIO WAVE - UN PAS INAINTE IN ANTRENAMENTUL CARDIO
Incepand cu anul 1965 si pana in zilele noastrem fiecare ...
CAT DE REPEDE IESI DIN FORMA DUPA CE NU TE MAI ANTRENEZI?
Deconditionarea sau iesirea din forma, apare atunci cand nu te ...


CUM COMBINAM ANTRENAMENTELE CARDIO SI CELE DE FORTA?
Sa presupunem ca esti unul dintre cei multi care merg ...
SPECIFICITATEA ANTRENAMENTULUI AEROB
In mintea celor mai multi dintre noi, termenul "fitness" se ...


Alte articole despre Antrenament






Pagina 11 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii