Sunteti aici :: Antrenament » CUM TE MENTII IN FORMA CAND PLECI IN VACANTA
CUM TE MENTII IN FORMA CAND PLECI IN VACANTA
Toti asteptam cu multa nerabdare vacanta sau concediul, in care de obicei plecam din localitate cu gandul de a ne odihni si de a ne incarca bateriile pentru inca un an de munca sau scoala. Totusi pentru cei care sunt "dependenti" de sala, perioada aceasta poate fi una destul de complicata fiind ridica problema acuta a intreruperii antrenamentelor, lucru cu care unii nu se pot impaca.
Unele hoteluri au in dotare o asa-zisa sala de forta, insa de multe ori poti avea surpriza ca aceasta sala sa fie o mica incapere dotata cu 3 perechi de gantere de 5 kg, o bicicleta stationara ieftina si in cel mai bun caz un aparat multifunctional de forta, de acum 15 ani. Cam greu sa faci un antrenament serios in astfel de conditii, in special daca esti genul care trage serios de fiare. Pe langa lipsa dotarilor, o sa te lovesti de problema lipsei de motivatie. Din acest motiv, unii decid sa intrerupa pe perioada vacantei, ceea ce nu este totdeauna cel mai bun gand.
O pauza de cateva saptamani te poate da inapoi cu mult, fiindca asa cum ne spun cercetatorii procesul de dezantrenare se petrece mult mai rapid decat cel de adaptare la efort. Vestea buna totusi, in special pentru cei care se antreneaza de mult timp este ca revenirea in forma se face in mai putin timp decat i-ar lua unui inceptor sa ajunga in acel punct pornind de la zero.
Desi poate ati auzit spunandu-se ca nu merita sa te deranjezi pentru 20 de minute de exercitii de 2-3 ori pe saptamana, adevarul este ca iti trebuie destul de putin efort pentru a sta in forma, decat pentru a ajunge la acea forma. Un studiu a urmarit un grup de 12 indivizi care au participat la un program de antrenament aerobic. Acest program presupunea pedalarea si alergarea timp de 40 de minute pe zi, 6 zile pe saptamana. Capacitatea aeroba a crescut in 10 saptamani in medie cu 20-25%. Apoi grupul a fost impartit in 2 grupuri egale; unul dintre acestea a continuat sa se antreneze la aceeasi intensitate de 4 ori pe saptamana inca 5 saptamani, in timp ce al doilea grup s-a antrenat numai de 2 ori pe saptamana. Cercetatorii au constatat ca valoarea capacitatii aerobe a fost aceeasi in ambele grupuri; in concluzie, pentru a mentine progresele obtinute e nevoie de mai putin efort decat pentru a le imbunatati.
Acelasi lucru s-a constatat in ceea ce priveste mentinerea dezvoltarii musculare. Cercetatorii din Australia au urmarit 27 de barbati care aveau cel putin 4 ani de experienta de antrenament si i-au impartit in 3 grupe. Fiecare grupa s-a antrenat folosind serii putine (3 pentru o grupa musculara), medii (sase pentru o grupa musculara) sau multe (12 pentru o grupa) â?" deci a variat volumul antrenamentelor.
Constatarea finala a fost ca grupele care au folosit putine serii sau numar mediu de serii si-au mentinut masa musculara, in timp ceilalti au inregistrat progrese.
Daca mergeti la mare si nu aveti unde sa va antrenati, faceti cel putin flotari, genuflexiuni si alergari pe plaja, acestea fiind utile atat ca antrenament cardio, cat si ca solicitare a musculaturii trenului inferior, deoarece alergarea pe nisip este mai solicitanta decat cea pe teren plat.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 47491 ori.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Gustari de luat la drum
28 August 2023Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.
Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.
Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii