Sunteti aici :: Sanatate » SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN
SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN
Vreau sa va reţin atentia asupra unei probleme de care s-au lovit unii sportivi si care este neplacuta atat prin durerile ce apar, cat si prin caracterul relativ invalidant.Se intampla ca unii culturisti, mai ales aceia care se antreneaza in adevaratul sens al cuvantului sa experimenteze amorteli si tremuraturi la nivelul mainii, mai ales noaptea, si o usoara incapacitate de coordonare, sau daca doriti sa o numim neindemanare, la manuirea unor obiecte, precum un pahar sau o ceasca. De asemenea se remarca prezenta unei senzati dureroase la nivelul incheieturii mainii, cu tendinta la iradiere in intregul membru superior, catre umar. Simptomele descrise se datoreaza in multe cazuri sindromului de tunel carpian.
"Tunel carpian" - ce o fi asta? Suna destul de ciudat, parca te si astepti sa vezi trenul iesind printr-un capat, dar de fapt este o formatiune anatomica la nivelul pumnului, prin care trece un nerv foarte important, si anume nervul median. Cand acest tunel este comprimat asupra nervului median se exercita in mod gradat presiune. Compresia nervului median produce simptome ca amorteala, tremuratura si slabiciunea musculaturii care este inervata de acest nerv. Este vorba de muschi importanti de la nivelul mainii, iar rezultatul este reprezentat de incapacitatea de efectuare a unor activitati motorii diverse, de diverse grade, in functie de severitatea compresiei.
Care este prognosticul acestei afectiuni? Daca nu este tratata, degradarea continua a functiei nervului median poate duce catre un punct unde nu se mai poate face nimic, deoarece afectarea devine permanenta si ireversibila. Rezultatul poate fi o slabiciune accentuata a mainii, pana la un nivel la care obiectele nu mai pot fi apucate ferm, iar activitatiile care presupun abilitati de munca cu detalii fine devin imposibile. Ocazional, atunci cand cauza ce sta la baza sindromului de tunel carpian este un accident acut, ca de exemplu o lovitura puternica la nivelul mainii, se poate aplica un tratament relativ simplu si care inlatura pericolul complicatiilor sau evolutiei nefavorabile. In mod obisnuit, mai ales daca simptomele au aparut de mai mult timp, iar cauza este necunoscuta se recomanda interventia chirurgicala.
Desi destul de frecvent nu se poate afla cauza sindromului de tunel carpian, putem enumera printre cauze sarcina, poliartrita reumatoida, orice afectiune inflamatorie si mai ales traumatismele repetate la nivelul mainii, ca de exemplu activitatile manuale grele, diversele meserii manufacturiere si nu in ultimul rand sportul, dintre acestea remarcandu-se culturismul.
Cum stabilim diagnosticul de sindrom de tunel carpian? Cele mai frecvente simptome si semne sunt:
Amorteli si tremuraturi fine ale mainii
- Scaderea progresiva a sensibilitatii tactile a degetului mare, aratatorului si degetului mijlociu
- Inregistrarea unor senzatii de "curent electric" ce traverseaza mana atunci cand medicul loveste usor traseul nervului median la nivelul incheieturii pumnului
- Aparitia simptomelor enumerate mai sus atunci cand se mentine pumnul in pozitia de flexie pentru un minut
Tratamentul
Exista doua mari categorii de tratament: chirurgical si nechirurgical.
Tratamentul nechirurgical se recomanda in cazuri usoare si consta in utilizarea unor atele (arata ca niste placute din diverse materiale si se fixeaza de membrul afectat cu fase) sau aparate de contentie flexibile (sub forma unor manusi, ce fixeaza articulatia pumnului). Acestea se poarta in timpul noptii si previn indoirea pumnului. Punand in repaus articulatia pumnului (care este formata prin alaturarea capetelor distale ale ulnei si radiusului si o parte din oasele carpiene) inflamatia si edematierea membranei sinoviale sunt reduse, ceea ce micsoreaza presiunea exercitata asupra nervului. De asemenea, utilizarea medicatiei antiinflamatorie este benefica in scopul amintit anterior. In cazurile mai severe tratamentul presupune injectarea de cortizon in tunelul carpian. Cortizonul se va raspandi de-a lungul tunelului carpian si va reduce inflamatia membranei sinoviale (aceasta formatiune anatomica captuseste interiorul articulatiilor si secreta un lichid care lubrifiaza capetele articulare, facilitand frecarea dintre ele). Doza uzuala de cortizon este mica, nu are efecte secundare si prin reducerea inflamatiei diminueaza presiunea ce afecteaza nervul. Tratamentul nechirurgical este eficient daca diagnosticul este stabilit la scurta durata dupa debutul bolii.
Tratamentul chirurgical se aplica la pacientii la care alte metode terapeutice nu au reusit sa amelioreze durerea si celelalte simptome. Interventia chirurgicala este numita "eliberatoare", deoarece se sectioneaza ligamentul care formeaza "tavanul" tunelului carpian (ligamentul carpian volar), astfel eliminandu-se presiunea ce actioneaza asupra nervului median. Operatia se efectueaza sub anestezie locala, prin injectarea solutiei anestezice in mana sau in antebrat. Ligamentul se sectioneaza printr-o mica incizie, care are rolul de a scadea presiunea la nivelul nervului si de a facilita recuperarea. Ocazional poate fi necesara anestezia generala, in cazurile mai complicate. O tehnica moderna, numita artroscopie, permite o perioada de recuperare mai scurta, iar incizia este mult mai mica. Cel mai frecvent pacientul nu necesita spitalizare.
Rezultatele pe termen indelungat ale chirurgiei sunt de obicei excelente. Trebuie amintit ca durata de timp necesara recuperarii nervului depinde de lungimea perioadei cat acesta a fost comprimat anterior. Daca exista o afectare extensiva datorata unei perioade de compresie de cateva luni, vor fi necesare alte cateva luni pana ca nervul sa-si reia complet functia. In aceasta perioada mana va deveni progresiv mai puternica si se va recapata capacitatea senzitiva. Daca nu s-au produs leziuni permanente la nivelul nervului este posibil ca functiile acestuia sa revina la normal in proportie de 100%. Numai ocazional s-au inregistrat afectari atat de severe incat recuperarea functionala sa fie partiala sau chiar sa nu se produca.
Riscurile interventiei chirurgicale sunt infectia, lezarea nervului, vaselor de sange sau tendoanelor, persistenta simptomelor, probleme privind anestezia, dar sunt rare, iar rezultatele favorabile sunt in procent mult mai mare decat complicatiile sau recidivele.
Prognosticul este cu atat mai favorabil cu cat tratamentul este aplicat mai curand. Pentru ca exista cauze multiple si uneori intricate, sindromul de tunel carpian este dificil de prevenit. Stari patologice asociate cu aparitia acestui sindrom sunt artrita, diabetul zaharat, fracturi sau luxatii ale oaselor articulatiei pumnului, dezechilibre hotmonale (tiroidiene, de menopauza), sarcina. Totusi, in ceea ce priveste practicantii culturismului, cauzale majore ce stau la originea aparitiei sindromului de tunel carpian sunt miscarile repetitive de apucare (a unei haltere, de exemplu), mai ales cu o priza puternica si flexia constanta a articulatiei pumnului.
Pentru a preveni aparitia sidromului de tunel carpian se recomanda urmarea unui program de antrenament inteligent, care sa nu solicite excesiv incheietura mainii, alegerea judicioasa a exercitiilor si acordarea unui timp de refacere suficient. In cazul aparitiei simptomelor descrise este de preferat intreruperea temporara a exercitiilor ce implica miscari in aceasta articulatie (mai ales exercitiile pentru musculatura antebratului) si eventual aplicarea locala a unui antiinflamator usor. Daca nici dupa aceste masuri durerile nu inceteaza si simptomatologia se agraveaza se recomanda prezentarea la medic, singurul in masura sa puna un diagnostic precis si sa stabileasca conduita terapeutica.
Culturistii sunt oameni puternici, rezistenti si obisnuiti sa suporte durerea, insa e bine sa aiba in vedere si astfel de lucruri aparent minore, care lasate in voia sortii pot conduce la complicatii dificil, sau poate chiar imposibil de tratat, si care pot distruge o cariera promitatoare.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 161572 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Adauga un comentariu Acest articol are 32 comentarii.
am suferit si eu o interventie chirurgicala pentru sindromul de tunel carpian in urma cu 5 luni si am dureri foarte mari pe degetul mare.Nu-mi mai amorteste mana noaptea, dar durerea mainii si a degetului mare este profunda, nu am forta in mana si nici stabilitate!
Am fost operata de sindrom de tunel carpian anul trecut pe 1 septembrie,dar am si acum aceleasi dureri. Singurul lucru care s-a imbunatatit este faptul ca noaptea nu imi mai amorteste mana, dar in rest am aceleasi simptome.... Daca a mai trecut cineva prin aceasta situatie, va rog din suflet sa-mi spuneti ce tratament ati urmat! Multumesc mult!
Gresit, nu sunt doar 2 tratamente mari si late.
Buna seara, am 42 de ani, sunt profesor de matematica si de cateva luni(7-8) am inceput sa am dureri la nivelul incheieturii mainii drepte, dureri care s-au accentuat. Am fost la medicul reumatolog, am facut investigatii si am urmat un tratament cu fizioterapie dar fara rezultate, am luat antiinflamatoare, am purtat orteza 2 saptamani...rezultate relative si momentane. Ajunsesem sa nu mai pot scrie la tabla. Ideea este ca sa nu prelungesc ca problema a fost la diagnostic: aveam sindrom de canal carpian, si nu artrita, artroza, tendinita, fasceita...si alte diagnostice pe care le-am primit pana sa vorbesc cu dr. Andrei Ioan Bogdan. Dumnealui mi-a indicat un EMG si diagnosticul a fost clar. M-am operat si dupa 2 zile durerile mi-au trecut complet. Am tinut sa impartasesc aceste idei pentru ca lipsa unui diagnostic clar si corect poate da multe probleme si tratamente inutile!
Am fost operata in luna august 2014 de sindrom de tunel carpian la mana stanga.nici pana acum nu mi sau dezmortit doua degete. intrebarea mea este; daca este normal sa se intample asa. cat poate sa dureze recuperarea? sau operatia nu a fost reusita?
As dori sa stiu cat m-ar costa operatie de tunel carpian la mana dreapta la Spitalul Floreasca si ce implica operatia, cat dureaza spitalizarea???Va multumesc! Rog raspuns
Am fost dignosticata cu sindrom de tunel carpian bilateral iar dupa o luna de tratament (care nu a dat rezultate ) m-am operat la mana stanga .A trecut o luna de la operatie si simptomele sunt aceleasi , ba mai am niste dureri in plus. Sunt programata pt. operatia la mana dreapta in data de 14 ian.2013 dar niu stiu ce sa fac.
Acum am incepout un tratament naturist de la provita se numeste Tunel carpal. Dupa operatie am luat celebrex,lyryca , milgama , dar fara rezultate. Poate ma ajuta cineva cu un sfat. MULTUMESC.
buna ziua m o problema la care as dori un raspuns.....in urma cu 2 zile am avut acident la munca...mam lovit la cot exact pe nerv....de atunci am mana amortita si daca ma atig cu o pana in locul lovit imi ia mana foc....cel putin asa simt...la acel loc sensibil dela cotul stang am probleme de mic de cand ma'm lovit o data cu un lemn...intodeauna a fost mai sensibil ca la cealalta mana si cum ma atingeam mai tare parca imi lua mana foc...simteam o arsura puternica de'a lungul maini pana la degete..cunoaste cineva ena remediu?pentru intarirea acelei zone si disparitia amorteli?la doctor nam ce cauta ca sunt plecat in grecia iar aici sunt vai de mama lo.....prosti bata iti iau banii si cand e vorba de o simpla raceala asti te trateaza de durere unghia piciorului...habar nau de ei....multumesc anticipat....daca este posibil trimiteti'mi un email la ***
Salut, as dori sa stiu in cazul maseurilor daca este periculos sa se dezvolte sindromul de tunel carpian. Dar in cazul unui programator IT care sta tota ziua cu mana pe mouse. Multumesc
buna ziua, si eu sufar de sindrom de tunel carpian de 2 ani, am si diabet de tip 1 de 14 ani, asa ca o operatie in cazul meu e mai dificila, asadar dupa indelungi cercetari am gasit un fel da manusa speciala pentru asa ceva, doar ca se comanda pe internet din USA. am dat pe ea 299 USD si inca aprox 60 UDS la vama. carpal tunel. succes

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii