Sunteti aici :: Antrenament » PENTRU PARINTI SI FRATI MAI MARI
PENTRU PARINTI SI FRATI MAI MARI
Este antrenamentul de forta o alegere buna pentru copii? Ar trebui ei sa frecventeze o sala de forta? De la ce varsta se poate incepe culturismul
Iata cateva intrebari care ajung sa framante parintii, atunci cand copilul lor incepe sa devina interesat de culturism, fie dupa ce a rasfoit o revista, fie dupa ce a vazut o emisiune la televizor, sau poate incercand sa imite un frate mai mare sau un prieten care merge la sala.
Trebuie spus de la bun inceput ca antrenamentul de forta poate fi un element important in cadrul programului sportiv al unui copil. Cand spun copil ma gandesc la cei cu varsta scolara, aflati la pubertate. Deja de la varsta adolescentei, tanarul sanatos poate urma fara restrictii un program de antrenament de forta.
In ceea ce priveste oportunitatea participarii copiilor la antrenamente de forta, este bine sa dezvoltam aceasta problema pentru a intelege clar cum este bine sa procedam.
Un program de antrenament bine condus nu poate avea decat efecte pozitive asupra dezvoltarii motrice, emotionale si sociale a copilului. El va dezvolta o mai buna coordonare musculara si isi va dezvolta forta, elemente care ii vor fi de folos atat in viata curenta, cat si pentru orice alt sport ar practica mai tarziu. Copilul va capata mai multa incredere in el si va deveni mai sociabil. Cei supraponderali vor scadea in greutate, iar oasele celor ce fac exercitii de forta vor fi mai rezistente.
Ce ar trebui sa urmareasca un parinte atunci cand copilul sau participa la antrenamente de forta?
Cel mai important element este siguranta. In toate cazurile, copiii trebuie sa se bucure de o permanenta supraveghere din partea unui adult, de preferinta un instructor care sa aiba experienta cu cei de varsta mica. Acesta trebuie sa cunoasca masurile de siguranta si nivelul la care trebuie sa se antreneze un copil. Antrenamentul fara supraveghere intr-o sala de forta este o greseala, fiindca cei mici sunt tentati sa experimenteze sau sa braveze, ceea ce poate conduce la accidentari foarte grave.
Cum isi poate da seama un parinte daca programul de antrenament al copilului sau este cel potrivit?
Intr-un program bine echilibrat, antrenamentele se vor compune la inceput din exercitii simple, care presupun miscari doar la nivelul unei singure articulatii. Miscarile complexe, care presupun coordonare si implica mai multe grupe musculare (cum ar fi genuflexiunile) vor fi introduse mai tarziu. In primele luni de antrenament, copiii vor fi indrumati sa faca exercitii numai cu greutatea corpului lor sau folosind corzi elastice, mingii medicinale. Accentul se va pune pe tonifierea musculaturii spatelui si abdomenului, dar si a umerilor si coapselor. Pentru inceput nu se va incuraja lucrul cu greutati libere sau aparate, desi exista tentatia si curiozitatea de a incerca. Inainte de fiecare antrenament se va face incalzire, implicand fiecare grupa musculara si fiecare articulatie.
Exercitiile cu greutati se vor incepe cu bara goala. De o importanta cruciala este invatarea formei corecte a exercitiilor, inainte de a se trece la incarcarea progresiva a greutatii. Sub supravegherea instructorului (sau a unui parinte experimentat) se va mentine intensitatea de antrenament crescand progresiv greutatea, numarul de serii sau repetari pe serie. Copii se plictisesc repede, deci este de preferat ca exercitiile sa fie schimbate periodic, ceea ce reprezinta un factor important in antrenarea tuturor grupelor musculare.
Un antrenament presupune 6-8 exercitii diferite, cate 2-3 seturi a 10-15 repetari cu greutate mica. Daca nu pot fi executate macar 10 repetari, atunci greutatea este prea mare si trebuie redusa. Cand 3 seturi de 15 repetari pot fi efectuate cu usurinta, este momentul sa cresteti greutatea.
Unii parinti se tem ca antrenamentele de forta vor dezvolta excesiv masa musculara a copiilor lor. Acestia ar trebui sa fie linistiti, deoarece este putin probabil ca un copil la pubertate sa dezvolte masa musculara ca un adolescent, in principal datorita faptului ca nu exista o secretie hormonala suficient de puternica incat sa stimuleze acest proces. Pe de alta parte, un program de antrenament bine condus va evita utilizarea unor greutati suficient de mari care sa reprezinte un stimul de crestere optim. Principalele beneficii vor fi la nivelul coordonarii si fortei, iar accentul se va pune pe stapanirea formei corecte de executie a exercitiilor si nu pe utilizarea a cat mai multa greutate.
Este de preferat ca intre antrenamente sa existe cel putin o zi de pauza, pentru refacerea corpului dupa efort. Pe langa deprinderile sportive, copiii vor fi incurajati sa adere la un stil de viata sanatos, sa prefere alimentele considerate hranitoare si sa invete sa fie organizati
Dr. Serban Damian
Acest articol a fost vizualizat de 58366 ori.
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată
25 Noiembrie 2024Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.
Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.
Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.
Mic ghid de inlocuiri alimentare
18 Noiembrie 2024Alegerile alimentare sănătoase joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a stării de bine. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, oferă nutrienții necesari pentru energie și funcționare optimă a organismului.
Consumarea unei varietăți de alimente ajută la prevenirea deficiențelor nutriționale, iar limitarea zahărului, a grăsimilor trans și a alimentelor procesate poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Alegerea porțiilor adecvate și hidratarea corectă completează un stil de viață sănătos, contribuind la un corp și o minte în formă optimă.
Cum previi degradarea creierului?
4 Noiembrie 2024Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.
O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.
Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.
Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...
Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...
Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...