Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Flexia picioarelor la aparat
CE ESTE FOTOSENSIBILITATEA?
Raluca Elena Ionescu
INFECTIA CU VIRUSUL WEST NILE
CRITERII DE CALITATE PENTRU PROTEINE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole PLANUL DE ATAC PENTRU SARBATORI FARA STRES
FRIPTURA DE PORC LA TAVA
ALEGE ALERGAREA!
Reducerea grasimii din dieta
RECE SAU CALD ?
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii? Fierbinte
Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » MANANCI SANATOS, MANANCI INTELIGENT

MANANCI SANATOS, MANANCI INTELIGENT


MANANCI_SANATOS_MANA_64832.jpgStim ca ceea ce mancam ne afecteaza corpul. Dar poate ca nu e de neglijat si influenta alimentatiei asupra functiilor creierului. Motivatia, memoria, viteza de reactie si performantele psihice sunt modulate puternic de dieta pe care o urmam. Pana la urma, toate organele corpului nostru, de la inima pana la muschi, de la neuroni pana la variatii hormoni pe care glandele noastre ii secreta, toate au nevoie de hrana ca sa functioneze. Asadar, ce sa ii dam organismului ca sa functioneze eficient? Ce alimente ii fac bine creierului nostru si in ce masura?


Din nou despre colesterol...

Consumul excesiv de grasimi saturate, insotit de valori necontrolate ale colesterolului sanguin are o dubla actiune nociva. In primul rand este un promotor al aterogenezei: celulele din peretele vascular se incarca cu moleculele de colesterol si printr-o cascada de reactii inflamatorii vor determina aparitia placilor de aterom. Acestea nu ocolesc vasele creierului. Ateroscleroza cerebrala, intalnita la aproape toti varstnicii datorita unor mecanisme degenerative, poate aparea si la varste mai tinere, fiind in stransa legatura cu profilul lipidic sanguin al pacientului. Manifestarile ei sunt foarte variate, de la cele putin suparatoare, ca cefalee sau ameteli, pana la unele ingrijoratoare, cum ar fi stari de confuzie, scaderea vitezei de ideatie si putand merge pana la complicatia cea mai grava care este accidentul vascular de tip ischemic.


Al doilea efect pe care consumul de grasimi il are asupra functiilor cerebrale este accentuarea starilor de depresie si iritabilitate. Explicatia rezida in cresterea vascozitatii sangelui, care impiedica transportul adecvat de oxigen si substante nutritive la neuroni. Asta nu inseamna ca orice tulburare psihica poate fi pusa pe seama dislipidemiei. Cu toate acestea, s-a observat la o serie de pacienti cu niveluri crescute de trigliceride si colesterol ca aportul redus de grasimi saturate, insotit de suplimentarea dietei cu acizi grasi esentiali de tipul Omega 3 (intalnit in peste, nuci si soia) a dus la diminuarea anxietatii si a starilor depresive.


Zaharul, prieten sau dusman?

Singura sursa de energie folosita de celulele noastre cenusii este glucoza. Daca aportul de carbohidrati din dieta este insuficient, apar manifestarile hipoglicemiei, de la oboseala, senzatie de foame, paloare si transpiratii pana la tulburari de comportament si constienta. Daca hipoglicemia e prelungita se instaleaza coma hipoglicemica si ulterior decesul. In vreme ce complicatiile severe ale privarii de glucoza apar in deficite hormonale, in diabetul zaharat insulino-dependent sau in urma ingestiei anumitor medicamente, manifestari "inofensive" ca anxietatea, senzatia de lesin sau palpitatiile le putem trai oricare dintre noi daca facem un efort fizic sustinut dupa o perioada de post alimentar. Toate aceste simptome dispar dupa ingestia unor alimente bogate in carbohidrati. Se spune ca o bucata de ciocolata iti ofera mai multa energie. Fara doar si poate glucoza este indispensabila pentru supravietuire. Carbohidratii sunt principala sursa de energie pentru organism si in lipsa unui aport adecvat fiecare organ este privat, rand pe rand, de glucoza pentru a fi asigurat necesarul sistemului nervos. Iar in cele din urma va suferi si creierul. Cate zaharuri sa mancam, deci? Asigurati-va ca 55% din aportul zilnic de calorii e asigurat de carbohidrati pentru ca organismul sa-si desfasoare normal toate functiile. Iar daca simtiti ca va scade capacitatea de concentrare, atentia sau memoria, incercati bucata de ciocolata - e un tonic foarte eficient pentru micutii neuroni.


"B" de la benefic

Ceea ce steroizii sunt pentru muschi, vitaminele B sunt pentru creier. Ele sunt necesare reactiilor biochimice dintre componentele sistemului nervos si reprezinta constituenti alimentari care trebuie adusi in organism prin dieta, deoarece nu sunt sintetizati sau sunt sintetizati in cantitate insuficienta in corpul uman. Rezervele de vitamine B variaza: spre exemplu, vitamina B12 are depozite tisulare suficiente pentru aproape un an, in vreme ce vitamina B1 (tiamina) se epuizeaza din organism in cateva saptamani in lipsa aportului exogen. Exista afectiuni care determina malabsorbtia vitaminelor B din dieta, sau medicamente care le grabeste epurarea, dar de cele mai multe ori deficitul acestor vitamine apare in conditiile unei diete dezechilibrate.


Deficitul de vitamina B1 are si o alta cauza des intalnita: alcoolismul cronic. Daca initial depletia de tiamina se manifesta nespecific, prin iritabilitate si tulburari ale memoriei de scurta durata, ulterior poate progresa spre forma mai grava- boala Beri-Beri, care se insoteste de neuropatie periferica: furnicaturi, dureri in picioare, nesiguranta la mers. Alcoolicii cu deficit de vitamina B1 dezvolta encefalopatia Wenicke, ce cuprinde tulburari ale proceselor cognitive, pierderea memoriei, halucinatii. Din pacate, desi manifestarile clinice sunt tipice, depletia de tiamina este des subdiagnosticata. De unde luam aceasta vitamina esentiala pentru creierul nostru? Incercati sa mancati la fiecare masa cereale sau paine integrala si cel putin o data pe saptamana leguminoase uscate de tipul fasolei, mazarei sau lintei.


Poate cea mai cunoscuta vitamina din grupul B este niacina (vitamina B3 sau vitamina PP). Importanta ei rezida in furnizarea de molecule esentiale in procesele de oxido-reducere celulare si in reactiile de reparare a ADN-ului. Deficitul ei cauzeaza pelagra, care se manifesta prin astenie, varsaturi masive, diaree, iritabilitate si in final dementa. Bogate in niacina sunt ficatul si preparatele din peste, dar si ouale si lactatele. Dintre cereale, porumbul e pelagrogen, asadar nu exagerati cu mamaliga; in schimb puteti consuma alte derivate cerealiere.


Deficitul de vitamina B6 (piridoxina) afecteaza, la randul sau, sistemul nervos, ducand la stari confuzionale, depresie, tulburari de personalitate si neuropatie. Daca suferiti de crampe musculare si parestezii in picioare, medicul o sa va prescrie cu siguranta niste injectii cu vitamina B6. Din fericire, aceasta vitamina se gaseste intr-o mare varietate de alimente, de la carne la legume, astfel incat depletia organismului de piridoxina se intalneste mai rar.


Desigur, si celelalte vitamine din grupul B sunt importante pentru sistemul nervos, dar acestea sunt cele mai intalnite depletii vitaminice care pot fi usor modulate si prevenite printr-o dieta echilibrata. Mentineti o alimentatie cat mai diversificata, evitand excesele de orice fel si va veti imbunatati activitatea tuturor sistemelor din organism, inclusiv a celui nervos. Iar cand creierul vostru se va simti mai sanatos, voi va veti simti mai inteligenti.



Aura Apostolescu

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii