Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Crunch (flexia trunchiului pe bazin)
CUM SA CITIM CORECT ETICHETELE ALIMENTARE
IMAGINEA PROPRIULUI CORP - DILEME
REUMATISMUL SE TRATEAZA!
TRX SUSPENSION TRAINING, INOVATIE IN FITNESSUL ROMANESC


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole 5 SECRETE ALE SLABIRII PENTRU O VIATA INTREAGA
LUNA INTERNATIONALA A CONSTIENTIZARII CANCERULUI MAMAR
SCADEREA IN GREUTATE IMBUNATATESTE CALITATEA VIETII SEXUALE
Efedrina
ALIMENTE ANTIAGING
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii? Fierbinte
Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » NU NEGLIJA CARENTA DE CALCIU

NU NEGLIJA CARENTA DE CALCIU


NU_NEGLIJA_CARENTA_D_87553.jpgOrice persoana preocupata de sanatate ar trebui sa stie ca cel mai important mineral pentru buna functionare a organismului este calciul. El formeaza oasele si dintii, contribuie la coagularea sangelui, la contractia muschilor si organelor interne, dar si la vindecarea fracturilor osoase.

Pentru toate acestea si nu numai, trebuie sa ai grija ca acest mineral pretios sa nu lipseasca din alimentatia ta, altfel te vei confrunta cu efectele neplacute ale unei carente de calciu.

Care sunt functiile calciului in organism?

Principala functie a calciului, impreuna cu fosforul, este consolidarea si mentinerea unei bune functionari a scheletului si dintilor. Raportul optim dintre cantitatea de calciu si cea de fosfor este de 2:1. Mai mult decat atat, calciul nu poate fi absorbit decat in prezenta unei cantitati suficiente de vitamina D si magneziu.

Calciul are un rol important si in consolidarea echilibrului functional al sistemului nervos. De aceea, contractiile musculare sunt dependente de prezenta calciului, ionii de calciu favorizand legatura dintre impulsul nervos si contractia musculara.

Impreuna cu magneziul, calciul are grija de sistemul cardiovascular si asigura ritmul normal al inimii.

Nu in ultimul rand, calciul micsoreaza amploarea alergiilor. De aceea, se recomanda doze de calciu in cazul unor reactii alergice de tipul rinitelor, astmului bronsic sau urticariei.

Ce este hipocalcemia?

Hipocalcemia sau lipsa de calciu este cea mai frecventa tulburare minerala a organismului, cu manifestari diferite in functie de gravitatea sa. Hipocalcemia apare atunci cand concentratia de calciu din organism scade sub 8,8 mg/dl.

Hipocalcemia este similara ca frecventa la femei si barbati. La copii hipocalcemia este determinata mai ales de deficitele nutritionale, iar la adulti de insuficienta renala.

De ce apare lipsa de calciu?

Organismul isi ia calciul din apa si din alimentele care contin acest mineral in cantitati mari, insa nu retine decat o mica parte pentru nevoile sale, restul fiind eliminat prin fecale si urina.

Glanda paratiroida, situata in regiunea gatului, este cea care regleaza cantitatea de calciu pe care o primeste organismul, cu ajutorul parathormonului. Parathormonul sau hormonul paratiroidian este hormonul secretat de glanda paratiroida, care asigura repartitia calciului si fosforului in organism.

Atunci cand glanda paratiroida secreta prea mult parathormon, nivelul de calciu din sange creste si ca urmare, scade cantitatea de calciu care ar trebui sa ajunga in oase, dinti si muschi.

Factorii declansatori ai dezechilibrului de calciu in organism sunt urmatorii:

- prelucrarea indelungata a alimentelor, care duce la scaderea calitatii vitaminelor si mineralelor pe care le contin;
- excesul de carne si lapte, care determina un continut crescut de fosfor si implicit eliminarea calciului din organism;
- excesul de paine, fainoase, prajituri si produse de panificatie;
- consumul excesiv de sare, zahar, cafea si alcool;
- bauturile racoritoare, care au un continut ridicat de fosfor;
- abuzul de medicamente tip diuretice si anticonceptionale;
- stresul si lipsa de miscare in aer liber;
- expunerea redusa la soare, care duce la o cantitate insuficienta de vitamina D;|
- menopauza si mai ales menopauza prematura;
- diabetul si bolile cronice de rinichi si ficat;
- bolile de sange, asa cum sunt anemia si leucemia;
- dereglarile glandei tiroide.

"Caderile" de calciu

Atunci cand nivelul de calciu din organism scade sub limita normala, organismul trimite semnale de alarma si reactioneaza ca atare.

Simptomele unei "caderi" de calciu sunt: amorteala si furnicaturi ale mainilor si picioarelor, senzatie de sufocare, tiuit al urechilor, palpitatii, ameteala si insomnie.

Surse naturale de calciu

- laptele si produsele lactate;
- sardelele din conserve;
- galbenusul de ou;

- unele ape minerale;
- anumite legume: fasole, mazare, soia, conopida, telina, broccoli, dovlecel, morcov, spanac, patrunjel;
- anumite fructe: banane, capsune, kiwi, mere, lamai, portocale, mure, pepene galben, piersici, struguri si seminte de susan.

Calciul are nevoie de ajutor!

Pentru a asimila eficient calciul in organism, trebuie sa il ajuti cu un supliment natural sau artificial de vitamina A, D si C. Le gasesti in morcovi, macese, citrice si unele legume.

S-a constatat ca persoanele lactovegetariene care consuma multe fructe si legume crude asimileaza foarte bine calciul si nu au nevoie de suplimente nutritive.


Raluca Cristea


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 116759 ori.



Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?

9 Septembrie 2024

Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.

De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.


Dieta Rina, regimul de 90 de zile

26 August 2024

Dieta Rina este un regim de slăbire popular, cunoscut pentru abordarea sa de 90 de zile, în care alimentele sunt împărțite în funcție de grupe alimentare și consumate ciclic.

Dieta se bazează pe un principiu de disociere, unde fiecare zi este dedicată unui anumit tip de aliment: proteine, amidon, carbohidrați și vitamine. Aceasta nu doar ajută la pierderea în greutate, ci și la îmbunătățirea metabolismului și la adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase. Flexibilitatea și varietatea alimentelor fac ca dieta Rina să fie ușor de urmat pe termen lung.


Cum alegi cel mai eficient COLAGEN?

19 August 2024

Colagenul este o proteină esențială în organism, reprezentând aproximativ 30% din totalul proteinelor corporale. Este componenta principală a pielii, oaselor, tendoanelor, ligamentelor și cartilajului, oferind structura și elasticitatea necesare acestor țesuturi.

Colagenul ajută la menținerea fermității și elasticității pielii, contribuie la regenerarea celulară și joacă un rol crucial în vindecarea rănilor. De asemenea, susține sănătatea articulațiilor și oaselor, prevenind uzura și deteriorarea acestora odată cu înaintarea în vârstă.

Pe măsură ce organismul îmbătrânește, producția de colagen scade, ceea ce poate duce la apariția ridurilor, durerilor articulare și slăbirea țesuturilor. Astfel, menținerea nivelurilor optime de colagen este esențială pentru o sănătate generală bună și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.


Articole din aceeasi categorie

RIDICHIILE ROSII, NELIPSITE DIN ALIMENTTATIE PRIMAVARA RIDICHIILE ROSII, NELIPSITE DIN ALIMENTTATIE PRIMAVARA
Ridichea este de mai multe feluri, insa cea mai cunoscuta ...
POPCORNUL CONTINE MAI MULTI POLIFENOLI CA FRUCTELE SI LEGUMELE POPCORNUL CONTINE MAI MULTI POLIFENOLI CA FRUCTELE SI LEGUMELE
Daca ai cumparat recent o punga de popcorn, s-ar putea ...


FRUCTELE IN EXCES INGRASA FRUCTELE IN EXCES INGRASA
Trebuie sa mancam fructe zilnic pentru a ne mentine sanatosi ...
8 REMEDII DELICIOASE PENTRU SANATATEA TA 8 REMEDII DELICIOASE PENTRU SANATATEA TA
Cu ajutorul alimentatiei inteligente poti lupta impotriva stresului, a migrenelor, ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 3 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii