Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Dragos Luscan
CUM MANANCA INVINGATORII
CURS DE MASAJ SHIATSU LA UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA (2005)
REMEDII IMPOTRIVA DURERILOR DE CAP
BODY ROCK 2


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Exercitii pentru muschii cvadriceps 2
ANTRENAMENTELE SI ACNEEA - MIT SAU REALITATE?
CSID - Fructe de padure, prune uscate si mere autohtone pentru o imunitate de fier
CSID - Zaharul, inamicul numarul unu al siluetei
HMB
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii? Fierbinte
Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » LEACURI LA INDEMANA SPORTIVILOR

LEACURI LA INDEMANA SPORTIVILOR


"Sa lasi natura sa te vindece" este unul dintre principiile pe care Hipocrate, parintele medicinii, le lasa ca mostenire umanitatii acum 2500 de ani.

Inlocuind medicamentele cu remedii naturale , nu facem altceva decat sa punem in practica un alt principiu hipocratic, din pacate si acesta uitat de cel mai multi dintre noi, dar care nu si-a pierdut niciodata valabilitatea : "A dobandi vindecarea este mai presus de toate in stiinta medicala;daca exista mai multe cai care duc spre aceasta tinta, trebuie s-o alegem pe cea mai putin vatamatoare." Sa nu ne "napustim" ,deci, asupra unor suferinte cum sunt constipatia, gripa, insomnia, migrena ,ulcerul gastointestinal, viemii intestinali, diareea si altele mai grave, cu medicamente care mai de care mai sofisticate si mai frumos ambalate si prezentate, cand avem la indemana atatea remedii naturale, a caror eficacitate a fost verificata de-a lungul timpului.Performanta sportiva poate fi influentata de prezenta unor substante exogene in organism : se poate produce o ameliorare , insa medicamentele sunt pumnale cu doua taisuri - majoritatea au efecte secundare, mai mult sau mai putin cunoscute de cel ce isi administreaza substanta sau de medicul ce i-o recomanda. Cand exista atatea leacuri la indemana, cel putin pentru afectiunile mai putin grave, este de preferat sa renuntam la medicamentele de sinteza si sa consumam cat mai mult dintre cele oferite de natura.

Iata doar cateva dintre cele mai utile remedii naturale, recomandate sportivilor :

VARZA

Iata o leguma care, ea singura cantareste ca valoare cat un dulapior cu medicamente, atat de multe insusiri terapeutice are!

Senatorul Romei antice, Caton cel batran, pretindea in legatura cu varza ca numai gratie ei romanii s-au putut dispensa vreme de sase secole de serviciile medicilor, astfel el o recomanda in tratamentul ranilor, al ulcerelor pielii al durerilor articulare, al pruritului cutanat.Iata cum trebuie procedat: dupa ce se spala foile de varza la un curent de apa, se curata de nervurile care ies prea mult in relief si se intind cu ajutorul unui facalet sau prin rostogolirea unei sticle. Se lasa apoi la macerat timp de cateva ore in ceai de musetel . Astfel pregatite foile de varza sunt aplicate deasupra ranii sau ulcerului gambei si acoperite cu un pansament; aceste aplicatii se repeta dimineata si seara. Foile de varza mai pot fi folosite cu bune rezultate in aplicatii externe si in durerile reumatice, nevralgii, lumbago.Sucul de varza cruda, obtinut dupa ce varza a fost trecuta prin razatoare apoi strecurata printr-o panza subtire sau strecuratoare de ceai, are efecte impotriva limbricilor (ascaris) si viermilor mici (oxiuri). Ca vermifug sucul de varza se administreaza pe stomacul gol, in cantitate de 20-30 grame, 2-3 dimineti de-a randul.

Dar cea mai interesanta intrebuintare a sucului de varza este in tratamentul bolilor gastrointestinale : ulcer al stomacului si duodenului, dispepsii provocate de ficat sau vezica biliara, arsuri gastrice, greturi, colita ulcero-hemoragica. Cercetari mai amanuntite au dus la izolarea factorului antiulceros al verzei, sub forma unei substante denumite metilmetioninsulfonin, care se administreaza cu rezultate remarcabile in tratamentul bolilor gastrointestinale. Acest preparat comercializat in strainatate poate fi inlocuit printr-o lingura de suc de varza luata de 3 ori pe zi, dupa mesele principale.

CEAPA

Inca din antichitate, Dioscordie si Pliniu cel batran o recomanda ca pe cel mai bun remediu impotriva edemelor.Retentia de apa in organism nu este de bun augur pentru nimeni ,dar mai ales pentru un culturist inaintea unui concurs, cand el ar trebui sa fie cat mai definit cu putinta. Ceapa desfacuta in foi este supusa la presa intr-o strecuratoare de ceai sau lamaie. Se amesteca 300 ml. din zeama groasa astfel obtinuta cu 100 g. miere de albine si 600 ml. vin alb. Din acest amestec, care se pastreaza intr-un loc racoros, se beau 2-3 linguri pe zi, pentru indepartarea apei din organism, a toxinelor; de asemenea se foloseste in bolile cronice de rinichi sau de inima.

PATRUNJELUL

De la patrunjel se folosesc radacinile pentru preparatul unui ceai diuretic, excelent in edemele de orice natura, deci cu aplicabilitate directa pentru etapa precompetitionala a culturistilor. O lingurita plina cu radacini de patrunjel taiate marunt este acoperita cu un sfert de litru de apa in clocot. Se strecoara si se raceste. Cantitatea de ceai rezultata se administreaza in cursul unei zile.

FASOLEA

Pastaile de fasole verde (fara seminte) au proprietatea de a indeparta din organism o serie de substante toxice sau numai nefolositoare, care se elimina prin urina si de a calma inflamatiile vezicii urinare (cistita). In acest scop se iau 2 linguri de teci si se fierb intr-o jumatate de litru de apa, din care se beau indulcite 2-3 pahare pe zi. Se recomanda in litiaza urinara pentru indepartarea nisipului din caile urinare, in cistite si in formele usoare de diabet. In acest din urma caz, indulcirea se face cu zaharina.

USTUROIUL

Introdus in alimentatia zilnica, usturoiul s-a dovedit un neintrecut hipotensor, util in ateroscleroza si hipertensiune arteriala. El are actiune si impotriva ascarizilor (limbricilor). Se prepara sub forma de decoct, punandu-se la fiert o parte de usturoi la doua parti de apa, pana scade la jumatate. Se strecoara fierbinte, se indulceste si se bea calda.

BOSTANUL

Semintele de dovleac decojite sunt de mare eficacitate in tratamentul teniei. Administrarea acestor seminte are avantajul ca, nefiind nici toxica si nici iritanta pentru tubul digestiv, se poate repeta pana ce isi produce efectul. Pe de alta parte, nu este de nesocotit nici faptul ca aceste seminte pot fi incorporate in preparate agreabile pe care copiii le iau cu usurinta: 100 g. de seminte de dovleac curatate de coaja sunt zdrobite apoi amestecate cu miere, pana ce se obtine o pasta moale. Se administreaza dimineata pe nemancate, in 3 reprize, la intervale de cate o jumatate de ora. Dupa un asemenea tratament repetat de 2-3 zile de-a randul se recomanda un purgativ, de preferinta o doza de ulei de ricin.

PRUNA

Suferinzilor de constipatie li se recomanda adesea sa consume prune uscate, fara sa li se explice insa cum trebuie sa le prepare pentru a avea efectul dorit si a nu provoca alte neplaceri. Pruna nu are efect laxativ decat numai daca este consumata pe stomacul gol si preparata intr-un fel care o face sa-si piarda zaharul si acizii pe care ii contine. In acest scop prunele se cresteaza cu cutitul si sunt lasate o noapte intreaga intr-un vas cu apa pana se inmoaie; a doua zi sunt puse la fiert timp de 2-3 ore, avandu-se grija sa se schimbe apa de cateva ori in cursul fierberii. In acest mod se obtin prune dezaharate care se consuma calde sau reincalzite in putina apa de cateva ori in cursul fierberii. In cantitate de 8-20 prune, ele constituie un reglator al tranzitului intestinal, recomandat impotriva constipatiei cronice, un stimulator al apetitului si descongestionant pentru ficat.

AFINUL

Fructele afinului se culeg in lunile iulie-august, cand se pot consuma sau usca in vederea conservarii. Aceste fructe de afin se folosesc in enterocolite, in diaree cu fermentatie (balonare, gaze). Ele se pot consuma fie proaspete, fie uscate. In acest din urma caz se vor lua 50-100 g. de afine uscate, care se inmoaie in apa timp de o jumatate de ora, consumandu-se ca un ceai caldut.

GUTUIUL

Samburii de gutui preparati sub forma de ceai, o lingurita la o ceasca de apa clocotita si indulcita cu zahar, calmeaza tusea si indeparteaza raguseala. Se recomanda in laringotraheite si bronsite.

CIRESUL SI VISINUL

De la cires si visin se folosesc coditele fructelor pentru prepararea unui ceai care favorizeaza diureza si calmeaza inflamatia cailor urinare. Coditele sunt recoltate odata cu fructele coapte si sunt lasate sa se usuce la soare; 1-2 pumni de codite se fierb intr-un litru de apa timp de 5 minute, dupa care se indulceste, se bea caldut in cursul unei zile.

FRAGUL

Fructele de frag au o actiune indiscutabila, confirma si cercetarile stiintifice, in tratamentul reumatismului. Proprietatea fragilor de favorizare a eliminarii acidului uric le recomanda a fi consumate de cei suferinzi de guta.

MACESUL

De la maces se culeg fructele in momentul in care acestea trec de la culoarea caramizie spre rosu-portocaliu. Fructele de maces sunt cunoscute din vechime pentru insusirile lor medicinale, deoarece contin in cantitati mari vitamina C (un antioxidant natural cu mare valoare terapeutica) si in proportii mai reduse vitamina A (utila in bolile de piele). Macesele mai au insusirea de a stimula secretia biliara si de a preveni aparitia calculilor biliari,cat si instalarea colecistitelor. Pentru actiunea lor diuretica, fructele de maces sunt recomandate si in combaterea litiazei renale.Ceaiul de maces se prepara din doua linguri de fructe zdrobite care se fierb timp de 10 minute intr-o jumatate de litru de apa,se strecoata si se indulceste. Se consuma rece sau caldut in cursul unei zile.


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 71085 ori.



Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?

9 Septembrie 2024

Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.

De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.


Dieta Rina, regimul de 90 de zile

26 August 2024

Dieta Rina este un regim de slăbire popular, cunoscut pentru abordarea sa de 90 de zile, în care alimentele sunt împărțite în funcție de grupe alimentare și consumate ciclic.

Dieta se bazează pe un principiu de disociere, unde fiecare zi este dedicată unui anumit tip de aliment: proteine, amidon, carbohidrați și vitamine. Aceasta nu doar ajută la pierderea în greutate, ci și la îmbunătățirea metabolismului și la adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase. Flexibilitatea și varietatea alimentelor fac ca dieta Rina să fie ușor de urmat pe termen lung.


Cum alegi cel mai eficient COLAGEN?

19 August 2024

Colagenul este o proteină esențială în organism, reprezentând aproximativ 30% din totalul proteinelor corporale. Este componenta principală a pielii, oaselor, tendoanelor, ligamentelor și cartilajului, oferind structura și elasticitatea necesare acestor țesuturi.

Colagenul ajută la menținerea fermității și elasticității pielii, contribuie la regenerarea celulară și joacă un rol crucial în vindecarea rănilor. De asemenea, susține sănătatea articulațiilor și oaselor, prevenind uzura și deteriorarea acestora odată cu înaintarea în vârstă.

Pe măsură ce organismul îmbătrânește, producția de colagen scade, ceea ce poate duce la apariția ridurilor, durerilor articulare și slăbirea țesuturilor. Astfel, menținerea nivelurilor optime de colagen este esențială pentru o sănătate generală bună și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.


Articole din aceeasi categorie

STRETCHING ASISTAT
Atunci cand ne trezim din somn ne intindem. Este un ...
CELULITA CELULITA
Opt femei din zece au aceasta problema. De fapt ce este ...


SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN
Vreau sa va reţin atentia asupra unei probleme de care ...
ANTRENAMENTUL CU GREUTATI REDUCE POSIBILITATEA APARITIEI HIPERTENSIUNII ARTERIALE
Cu toti am auzit celebra fraza spusa de cei care ...


Alte articole despre Sanatate





Pagina 14 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii