Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CONCURS!
Concursul POFTITI LA SLABIT!
BOALA ALZHEIMER, PREVENIREA SI TRATAREA EI
CSID - Un mic dejun sanatos va poate scapa de kilogramele in plus
TACTICI PENTRU ANTRENAMENTUL DE MASA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole ANOREXIA NERVOASA
CARDIO WAVE - UN PAS INAINTE IN ANTRENAMENTUL CARDIO
SEMINAR PROCTER & GAMBLE 2007
Iuliana Moraru
CSID - Pastele si nutritionistii
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
5 paşi OBLIGATORII pentru SLĂBIRE rapidă Fierbinte
Slăbirea rapida si eficientă înseamnă mai mult decât simpla pierdere de kilograme – este...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » LEACURI LA INDEMANA SPORTIVILOR

LEACURI LA INDEMANA SPORTIVILOR


"Sa lasi natura sa te vindece" este unul dintre principiile pe care Hipocrate, parintele medicinii, le lasa ca mostenire umanitatii acum 2500 de ani.

Inlocuind medicamentele cu remedii naturale , nu facem altceva decat sa punem in practica un alt principiu hipocratic, din pacate si acesta uitat de cel mai multi dintre noi, dar care nu si-a pierdut niciodata valabilitatea : "A dobandi vindecarea este mai presus de toate in stiinta medicala;daca exista mai multe cai care duc spre aceasta tinta, trebuie s-o alegem pe cea mai putin vatamatoare." Sa nu ne "napustim" ,deci, asupra unor suferinte cum sunt constipatia, gripa, insomnia, migrena ,ulcerul gastointestinal, viemii intestinali, diareea si altele mai grave, cu medicamente care mai de care mai sofisticate si mai frumos ambalate si prezentate, cand avem la indemana atatea remedii naturale, a caror eficacitate a fost verificata de-a lungul timpului.Performanta sportiva poate fi influentata de prezenta unor substante exogene in organism : se poate produce o ameliorare , insa medicamentele sunt pumnale cu doua taisuri - majoritatea au efecte secundare, mai mult sau mai putin cunoscute de cel ce isi administreaza substanta sau de medicul ce i-o recomanda. Cand exista atatea leacuri la indemana, cel putin pentru afectiunile mai putin grave, este de preferat sa renuntam la medicamentele de sinteza si sa consumam cat mai mult dintre cele oferite de natura.

Iata doar cateva dintre cele mai utile remedii naturale, recomandate sportivilor :

VARZA

Iata o leguma care, ea singura cantareste ca valoare cat un dulapior cu medicamente, atat de multe insusiri terapeutice are!

Senatorul Romei antice, Caton cel batran, pretindea in legatura cu varza ca numai gratie ei romanii s-au putut dispensa vreme de sase secole de serviciile medicilor, astfel el o recomanda in tratamentul ranilor, al ulcerelor pielii al durerilor articulare, al pruritului cutanat.Iata cum trebuie procedat: dupa ce se spala foile de varza la un curent de apa, se curata de nervurile care ies prea mult in relief si se intind cu ajutorul unui facalet sau prin rostogolirea unei sticle. Se lasa apoi la macerat timp de cateva ore in ceai de musetel . Astfel pregatite foile de varza sunt aplicate deasupra ranii sau ulcerului gambei si acoperite cu un pansament; aceste aplicatii se repeta dimineata si seara. Foile de varza mai pot fi folosite cu bune rezultate in aplicatii externe si in durerile reumatice, nevralgii, lumbago.Sucul de varza cruda, obtinut dupa ce varza a fost trecuta prin razatoare apoi strecurata printr-o panza subtire sau strecuratoare de ceai, are efecte impotriva limbricilor (ascaris) si viermilor mici (oxiuri). Ca vermifug sucul de varza se administreaza pe stomacul gol, in cantitate de 20-30 grame, 2-3 dimineti de-a randul.

Dar cea mai interesanta intrebuintare a sucului de varza este in tratamentul bolilor gastrointestinale : ulcer al stomacului si duodenului, dispepsii provocate de ficat sau vezica biliara, arsuri gastrice, greturi, colita ulcero-hemoragica. Cercetari mai amanuntite au dus la izolarea factorului antiulceros al verzei, sub forma unei substante denumite metilmetioninsulfonin, care se administreaza cu rezultate remarcabile in tratamentul bolilor gastrointestinale. Acest preparat comercializat in strainatate poate fi inlocuit printr-o lingura de suc de varza luata de 3 ori pe zi, dupa mesele principale.

CEAPA

Inca din antichitate, Dioscordie si Pliniu cel batran o recomanda ca pe cel mai bun remediu impotriva edemelor.Retentia de apa in organism nu este de bun augur pentru nimeni ,dar mai ales pentru un culturist inaintea unui concurs, cand el ar trebui sa fie cat mai definit cu putinta. Ceapa desfacuta in foi este supusa la presa intr-o strecuratoare de ceai sau lamaie. Se amesteca 300 ml. din zeama groasa astfel obtinuta cu 100 g. miere de albine si 600 ml. vin alb. Din acest amestec, care se pastreaza intr-un loc racoros, se beau 2-3 linguri pe zi, pentru indepartarea apei din organism, a toxinelor; de asemenea se foloseste in bolile cronice de rinichi sau de inima.

PATRUNJELUL

De la patrunjel se folosesc radacinile pentru preparatul unui ceai diuretic, excelent in edemele de orice natura, deci cu aplicabilitate directa pentru etapa precompetitionala a culturistilor. O lingurita plina cu radacini de patrunjel taiate marunt este acoperita cu un sfert de litru de apa in clocot. Se strecoara si se raceste. Cantitatea de ceai rezultata se administreaza in cursul unei zile.

FASOLEA

Pastaile de fasole verde (fara seminte) au proprietatea de a indeparta din organism o serie de substante toxice sau numai nefolositoare, care se elimina prin urina si de a calma inflamatiile vezicii urinare (cistita). In acest scop se iau 2 linguri de teci si se fierb intr-o jumatate de litru de apa, din care se beau indulcite 2-3 pahare pe zi. Se recomanda in litiaza urinara pentru indepartarea nisipului din caile urinare, in cistite si in formele usoare de diabet. In acest din urma caz, indulcirea se face cu zaharina.

USTUROIUL

Introdus in alimentatia zilnica, usturoiul s-a dovedit un neintrecut hipotensor, util in ateroscleroza si hipertensiune arteriala. El are actiune si impotriva ascarizilor (limbricilor). Se prepara sub forma de decoct, punandu-se la fiert o parte de usturoi la doua parti de apa, pana scade la jumatate. Se strecoara fierbinte, se indulceste si se bea calda.

BOSTANUL

Semintele de dovleac decojite sunt de mare eficacitate in tratamentul teniei. Administrarea acestor seminte are avantajul ca, nefiind nici toxica si nici iritanta pentru tubul digestiv, se poate repeta pana ce isi produce efectul. Pe de alta parte, nu este de nesocotit nici faptul ca aceste seminte pot fi incorporate in preparate agreabile pe care copiii le iau cu usurinta: 100 g. de seminte de dovleac curatate de coaja sunt zdrobite apoi amestecate cu miere, pana ce se obtine o pasta moale. Se administreaza dimineata pe nemancate, in 3 reprize, la intervale de cate o jumatate de ora. Dupa un asemenea tratament repetat de 2-3 zile de-a randul se recomanda un purgativ, de preferinta o doza de ulei de ricin.

PRUNA

Suferinzilor de constipatie li se recomanda adesea sa consume prune uscate, fara sa li se explice insa cum trebuie sa le prepare pentru a avea efectul dorit si a nu provoca alte neplaceri. Pruna nu are efect laxativ decat numai daca este consumata pe stomacul gol si preparata intr-un fel care o face sa-si piarda zaharul si acizii pe care ii contine. In acest scop prunele se cresteaza cu cutitul si sunt lasate o noapte intreaga intr-un vas cu apa pana se inmoaie; a doua zi sunt puse la fiert timp de 2-3 ore, avandu-se grija sa se schimbe apa de cateva ori in cursul fierberii. In acest mod se obtin prune dezaharate care se consuma calde sau reincalzite in putina apa de cateva ori in cursul fierberii. In cantitate de 8-20 prune, ele constituie un reglator al tranzitului intestinal, recomandat impotriva constipatiei cronice, un stimulator al apetitului si descongestionant pentru ficat.

AFINUL

Fructele afinului se culeg in lunile iulie-august, cand se pot consuma sau usca in vederea conservarii. Aceste fructe de afin se folosesc in enterocolite, in diaree cu fermentatie (balonare, gaze). Ele se pot consuma fie proaspete, fie uscate. In acest din urma caz se vor lua 50-100 g. de afine uscate, care se inmoaie in apa timp de o jumatate de ora, consumandu-se ca un ceai caldut.

GUTUIUL

Samburii de gutui preparati sub forma de ceai, o lingurita la o ceasca de apa clocotita si indulcita cu zahar, calmeaza tusea si indeparteaza raguseala. Se recomanda in laringotraheite si bronsite.

CIRESUL SI VISINUL

De la cires si visin se folosesc coditele fructelor pentru prepararea unui ceai care favorizeaza diureza si calmeaza inflamatia cailor urinare. Coditele sunt recoltate odata cu fructele coapte si sunt lasate sa se usuce la soare; 1-2 pumni de codite se fierb intr-un litru de apa timp de 5 minute, dupa care se indulceste, se bea caldut in cursul unei zile.

FRAGUL

Fructele de frag au o actiune indiscutabila, confirma si cercetarile stiintifice, in tratamentul reumatismului. Proprietatea fragilor de favorizare a eliminarii acidului uric le recomanda a fi consumate de cei suferinzi de guta.

MACESUL

De la maces se culeg fructele in momentul in care acestea trec de la culoarea caramizie spre rosu-portocaliu. Fructele de maces sunt cunoscute din vechime pentru insusirile lor medicinale, deoarece contin in cantitati mari vitamina C (un antioxidant natural cu mare valoare terapeutica) si in proportii mai reduse vitamina A (utila in bolile de piele). Macesele mai au insusirea de a stimula secretia biliara si de a preveni aparitia calculilor biliari,cat si instalarea colecistitelor. Pentru actiunea lor diuretica, fructele de maces sunt recomandate si in combaterea litiazei renale.Ceaiul de maces se prepara din doua linguri de fructe zdrobite care se fierb timp de 10 minute intr-o jumatate de litru de apa,se strecoata si se indulceste. Se consuma rece sau caldut in cursul unei zile.


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 72359 ori.



5 paşi OBLIGATORII pentru SLĂBIRE rapidă

27 Ianuarie 2025

Slăbirea rapida si eficientă înseamnă mai mult decât simpla pierdere de kilograme – este despre a adopta un stil de viață sănătos și sustenabil. Aceasta implică o combinație echilibrată de alimentație corectă, activitate fizică regulată și o atitudine pozitivă față de propriul corp.

Nu este vorba despre diete drastice sau soluții rapide, ci despre înțelegerea nevoilor organismului și crearea unor obiceiuri care să dureze pe termen lung. Un aspect esențial al slăbirii eficiente este concentrarea pe calitatea alimentelor, nu doar pe cantitate, alegând alimente nutritive care oferă energie și sprijină sănătatea generală. În același timp, mișcarea joacă un rol vital, fie că vorbim despre exerciții intense sau activități mai blânde, cum ar fi mersul pe jos sau yoga.

La fel de important este să ai răbdare și să-ți setezi obiective realiste. Slăbirea eficientă nu înseamnă să obții rezultate peste noapte, ci să construiești un echilibru care să îți permită să-ți menții greutatea dorită fără să te simți frustrată sau lipsită de energie. În final, contează să fii bună cu tine însăți și să accepți că drumul către o versiune mai sănătoasă a ta poate avea și obstacole. Fiecare pas mic contează, iar progresul real vine atunci când îți prioritizezi sănătatea, atât fizică, cât și emoțională.


Ce mănânci seara când vrei să slăbeşti

20 Ianuarie 2025

Masa de seară, într-un program de slăbire, este un moment care trebuie gestionat cu grijă. Este important să fie ușoară, dar totuși hrănitoare, pentru a susține corpul în procesul de regenerare din timpul nopții. Alegerea unor proteine slabe, cum ar fi peștele sau puiul, alături de legume bogate în fibre, te poate ajuta să te simți sătulă fără să îți încarci digestia. Evită alimentele bogate în zahăr sau grăsimi procesate, care pot afecta calitatea somnului și încetini metabolismul.

De asemenea, este ideal să iei masa cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare. Astfel, îi dai timp corpului să proceseze mâncarea și eviți disconfortul gastric. Dacă simți nevoia de ceva dulce, un iaurt grecesc cu câteva fructe de pădure poate fi o opțiune excelentă. Amintește-ți că o cină echilibrată nu înseamnă să te înfometezi, ci să faci alegeri inteligente care îți susțin obiectivele de slăbire.


Dieta antiinflamatoare

13 Ianuarie 2025

Dieta antiinflamatoare este un stil de alimentație care ajută la reducerea inflamației din organism și promovează sănătatea pe termen lung. Se bazează pe consumul de alimente naturale, integrale, bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și legumele proaspete, peștele gras, nucile, semințele și uleiul de măsline. Acestea sunt pline de antioxidanți și grăsimi sănătoase care combat efectele radicalilor liberi și susțin echilibrul intern.

Un aspect important al acestei diete este evitarea alimentelor procesate, a zahărului rafinat, a grăsimilor trans și a excesului de carne roșie. Acestea pot favoriza inflamația cronică, care este asociată cu numeroase probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și chiar anumite tipuri de cancer. Pe lângă alegerile alimentare, o hidratare adecvată și un aport constant de fibre contribuie la sănătatea microbiomului intestinal, un factor-cheie în gestionarea inflamației.

Astfel, această dietă nu doar că sprijină sănătatea fizică, dar poate avea un efect pozitiv și asupra nivelului de energie și stării generale de bine. Adoptarea unei diete antiinflamatoare nu înseamnă restricții drastice, ci mai degrabă o abordare echilibrată și conștientă a ceea ce punem în farfurie. Este un pas simplu, dar puternic, pentru a avea grijă de corpul nostru în fiecare zi.


Articole din aceeasi categorie

FOSFATIDILSERINA SI PERFORMANTA
Fosfadidilserina este un supliment nutritiv care a fost utilizat initial ...
CAPACITATEA OXIDATIVA A MUSCHILOR
Antrenamentul cardio da dependenta. Ei, nu luati chiar in serios ...


DEFICIENTA DE FIER LA SPORTIVI
Fierul este un oligoelement foarte important in organism, iar anemia ...
TESTELE GENETICE POT INDICA POTENTIALUL DE PERFORMANTA
Testele genetice reprezinta o tehnologie de ultima ora, care este ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 11 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii