Sunteti aici :: Sanatate » O TEHNICA NOUA DE RACIRE A CORPULUI IN TIMPUL EFORTULUI FIZIC
O TEHNICA NOUA DE RACIRE A CORPULUI IN TIMPUL EFORTULUI FIZIC
Atunci cand oamenii fac efort fizic, muschii lor consuma energie si genereaza pe langa lucru mecanic, caldura, considerata un produs secundar. Atunci cand se acumuleaza prea multa caldura in corp, aceasta conduce la limitarea performantei.
Cu putin timp in urma, doi biologi de la Universitatea Stanford au dezvoltat o metoda de racire a corpului prin amplificarea transferului de caldura la nivelul palmelor. Ideea de la care au pornit este obtinerea vasodilatatiei la nivelul arterelor si venelor palmare prin atragerea mecanica a sangelui la acest nivel. Aceasta tehnica a fost deja testata pe unii atleti in timpul antrenamentelor de pregatire pentru Jocurile Olimpice de la Atena si va fi extinsa pentru a fi utilizata la personalul militar si alte persoane care sunt nevoite sa lucreze in conditii de cadura extrema.
"Noi racim pur si simplu corpul de la interior la exterior, si nu de la exterior la interior, asa cum functioneaza metodele conventionale", spune cercetatorul Dennis Grahn, cel care a creat dispozitivul de racire impreuna cu colegul sau H. Craig Heller, profesor de biologia mediului la Universitatea Stanford.
Inventia celor doi oameni de stiinta functioneaza prin creerea unui mediu cu presiune subatmosferica. Dr. Grahn explica: "Se introduce mana subiectului intr-o cutie rigida cu o supapa care se strange in jurul pumnului, si apoi scoatem o parte din aerul din interiorul cutiei. Aceasta operatiune favorizeaza irigarea cu sange a mainii. Apoi racim suprafata pielii de pe palma cu ajutorul unui sistem prin care circula apa rece. Rezultatul este o racire rapida a sangelui la nivel periferic. Arterele transporta sangele de la nivelul inimii direct in structurile vasculare periferice, iar venele vor transporta sangele racit inapoi la inima".
Grahn si Heller, cercetatori specializati in termoreglare, au inceput cercetarile pentru a construi un aparat cu ajutorul caruia sa poata controla tremorul violent pe care il inregistreaza unii pacienti atunci cand ies din anestezie dupa o operatie, fenomen datorat suprimarii mecanismelor de reglare a temperaturii in timpul anesteziei. Aplicand acelasi mecanism, dar in sens invers, de incalzire, ei au obtinut rezultate remarcabile (incalzire in doar 10 minute, comparativ cu 2 ore, prin metode clasice), fapt care i-a incurajat sa-si continue cercetarile.
Urmatorul punct de interes a fost aplicarea principiului la sportivi in timpul antrenamentelor. Ei au observat ca atunci cand sportivii au folosit dispozitivul de racire pe parcursul antrenamentelor anaerobe (cum ar fi exercitiile cu greutati) unde timpul pana la epuizare este foarte scurt, efectele asupra performantelor atletice au fost extraordinare. Se ofera spre exemplificare cazul unui culturist care cu ajutorul acestei metode a reusit in sase saptamani sa creasca numarul de flotari de la 180 la 600 (executate in aceeasi perioada de timp).
In timpul exercitiilor aerobe, cum ar fi alergarea in mediu cald, dispozitivul de racire creste semnificativ rezistenta. Dr. Grahn afirma ca se poate dubla rezistenta unei persoane pentru o anumita sarcina data. Implicatiile sunt importante nu numai pentru sportivi, dar si pentru muncitorii care lucreaza in mediu cald sau personalul militar. Metodele actuale de racire nu ofera rezultate multumitoare. Cei doi cercetatori vad dispozitivul sub forma unei manusi care sa nu stanjeneasca functiile motorii sau incorporat in bocanci. In acest fel, un soldat care lupta in desert, spre exemplu, poate avea rezolvata problema racirii, chiar daca poarta un costum de protectie anti arme chimice.
Cu ajutorul acestei tehnologii, forta, rezistenta si chiar calitatea vietii pot fi ameliorate atat pentru sportivi, cat si pentru alte persoane. Ceea ce trebuie remarcat este ca toate imbunatatirile obtinute cu dispozitivul lui Grahn si Heller, fie ca este vorba de forta sau rezistenta persista si dupa ce sportivul nu mai recurge la utilizarea acestuia.
Problema eliminarii caldurii impinge performanta sportiva cu inca un pas inainte!
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 48898 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii