Sunteti aici :: Sanatate » VERGETURILE - O PROBLEMÇ? MAI MULT DECAT ESTETICA
VERGETURILE - O PROBLEMÇ? MAI MULT DECAT ESTETICA
Am avut surpriza sa fiu intrebat de foarte multi practicanti de culturism, ce sunt vergeturile si mai ales cum pot fi ele tratate. Voi incerca in acest articol sa lamuresc acesta problema destul de neplacuta si frustranta.Vergeturile sunt cicatrice liniare vizibile, care desi nu pun probleme medicale deosebite, aduc un prejudiciu estetic important. Se prezinta sub forma unor zone in care structura cutanata pare "desirata". Se estimeaza ca vergeturile apar la 90% dintre femeile gravide, la 70% dintre adolescenti si la 40% dintre sportivi. Aspectul tegumentului la nivelul vergeturii este destul de specific: pielea este subtiata, fina la palpare, suprafata incretita, cu transparenta crescuta in cazul vergeturilor nou aparute (de aceea culoarea lor este rosu-violacee) si alb opac - sidefiu, cu aspect denivelat si dispuse in lungul liniilor de tensiune ale pielii, in cazul vergeturilor vechi. Au dimensiuni de cativa centimetrii in lungime si 1-10 mm latime (in unele cazuri si mai mult). Uneori pot fi pruriginoase (adica produc mancarime locale).
Factorii care duc la aparitia vergeturilor nu sunt pe deplin cunoscuti. In cele mai multe situatii putem vorbi despre un complex de cauze favorizante. Substratul morfopatologic este reprezentat de ruperea tesutului conjunctiv, prin intinderea excesiva si rapida a pielii. Ceea ce conteaza de fapt reprezinta terenul pe care se produce acesta deteriorare structurala: tesut conjunctiv putin si de proasta calitate, ceea ce traduce o stare de nutritie deficienta si un status hipersecretor la nivelul suprarenalelor. Hipersecretia suprarenaliana poate apare patologic, cum este cazul bolii Cushing, sau in cazul corticoterapiei sistemice prelungite (in aceste doua cazuri vergeturile sunt mari si late, prezente pe arii extinse), dar si in cazuri cu mai putina semnificatie patologica, cum ar fi efortul fizic puternic, stari cu hipoglicemie, utilizarea de steroizi anabolizanti, stress.
Situatiile in care pot apare vergeturi sunt: sarcina, mai ales intre lunile 4 si 6, ca urmare a intinderii continue si progresive a tegumentului de pe abdomen si sani, destinderea brusca a unei anumite regiuni a corpului la adolescenti in perioada de crestere, sportul si mai ales culturismul, unde se inregistreaza o crestere rapida a masei musculare (practicarea culturismului la adolescenta creste probabilitatea aparitiei vergeturilor), la persoanele obeze, marcand regiunea lombara (atat in perioadele de ingrasare, cat si in cele de scadere in greutate). De asemenea, utilizarea corticosteroizilor topici, in asociere cu panasamente ocluzive, creste riscul de aparitie a vergeturilor.
Un rol important in aparitia acestor leziuni il are si bagajul genetic.Zonele cele mai predispuse la aparitia vergeturilor sunt pieptul, bratele, axilele, la sportivi, iar abdomenul, flancurile, sanii, fesele la gravide si obezi.Evolutia naturala a vergeturilor este similara cu cea a cicatricelor sau ranilor care se vindeca.
Cum se trateaza?
Inca de la inceput trebuie spus ca vergeturile nu pot fi tratate, desi sunt propuse multe tipuri de tratament. Cu trecerea timpului se observa o ameliorare estetica. Cea mai radicala metoda de eliminare a vergeturilor este interventia chirurgicala. Este aplicabila in cazul vergeturilor mici, de preferinta unice intr-o zona. Se elimina pur si simplu zona lezata si se afronteaza marginile plagii chirurgicale, care se vor coase estetic. Tratamentul cu laser este util doar in cazul vergeturilor noi (rosu-violacee). Laserul distruge tesutul lezat. Pe acelasi principiu functioneaza si peelingul cu acid tricloracetic. Ultravioletele au rol cicatrizant, de aceea se folosesc pentru a grabi evolutia leziunii, catre forma alb-sidefie. Tratamentele locale au la baza retinoizii, substante care pot ameliora textura cutanata si culoarea prin remodelarea colagenului din derm si stimularea sintezei de elastina. Tratamentul este de lunga durata (3-6 luni) si are rezultate variabile. Sunt propuse tot felul de creme ce au in compozitie colagen, elastina, aloe, vitamine (A si E, in principal), alantoina, dar eficienta lor este limitata.
Intr-o oarecare masura, aparitia vergeturilor poate fi prevenita. In primul rand trebuie evitate varitiile bruste de greutate (in ambele directii), alimentatia trebuie sa fie echilibrata si bogata in vitamine, se va evita fortarea dezvoltarii musculare in perioada de masa (in aceasta privinta steroizii predispun la vergeturi prin doua cai: prin stimularea excesiva a proceselor anabolice, cu acumulare rapida de masa musculara si prin efectul lor asupra secretiei suprarenaliene de cortizol). Se pot utiliza creme cu colagen, elastina, substante hidratante, care se aplica prin masarea zonelor predispuse, dar repet, eficienta lor este discutabila.Circula printre culturisti "mitul" conform caruia un aport crescut de zinc ar preveni aparitia vergeturilor. Desi zincul are un rol important in refacerea structurilor celulare, valoarea sa in prevenirea vergeturilor nu este mai mare decat a altor minerale. Luat in doza prea mare poate deveni toxic pentru organism.
In concluzie, daca sunteti "fericitii" posesori ai unor vergeturi, care au aparut fiindca ati reusit sa cresteti in masa musculara, eu zic sa nu va impacientati, sa va ganditi ca un fond de ten bun le mascheaza in timpul concursului, sa stabiliti pentru viitor masurile pe care trebuie sa le luati pentru a preveni aparitia altor vergeturi si, de ce nu, sa va bucurati pentru musculatura acumulata.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 118675 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Adauga un comentariu Acest articol are 11 comentarii.
cu cat faceti mai multe tratamente,cu atat bagati mai multi bani in buzunarul altora si va stricati corpul
si eu am vergeturi la umeri si vreau sa stiu daca ele se estind daca continui sa fac culturism.
Pentru celulita si vergeturi eu am facut cateva sedinte cu Velashape, la Elos Beauty Center. Dupa cateva sedinte pielea arata mult mai tonifiata, fara celulita, iar vergeturile s-au diminuat foarte mult. Mai am cateva proceduri de facut si sper ca vara sa ma gaseasca in cea mai buna forma! :)
Da, foarte bun articolul, pacat ca nu l-am citit inainte sa ma operez. Am facut dermabrazie pt asa ceva, nu as dorii la nimeni asemenea dureri. Eu zic sa va obisnuiti cu ele si sa ii multumiti lui Dumnezeu ca sunteti sanatoase, toata lumea are vergeturi.
O parte din tot textul are cateva adevaruri.. restul nu este chiar bun. Vergeturi am si eu in urma practicarii sportului- Lupte Libere, Culturism si Powerlifting. Am vergeturi pe umeri , spate in zona omoplatilor, la abdomen pe to si intre zona gentitala. Acum vorba de tratare se face cu HErbagem de la www.olympusgrup.ro, ulei e masline masaj cam 5minute apoi o baie nu pra feirbinte si baie cu mult namol si soare !! lipsa de Zinc, Vidamina D, galbenus de oua, peste, omega 3,6,9 ne da vergeturi nedoritee!
Despre preturi la operatii vergeturi am gasit ceva informatii pe www.vergeturi.ro
fond de ten si niste ruj imi lipsea
as vre sa stiu cam cat ar costa o interventie chirurgicala pentu eliminrea vergeturilor
sunt plina de vergeturi de la varsta de 13 ani in zone spatelui cele mai multe.Ajutati-ma sa le reduc va rog!
eu pentru vergeturi folosesc colanti anticelulita. nu se poate scapa definitiv de ele, o data ce iti apar, poti doar sa le tii in frau, sa nu se extinda. acesti colanti sunt benefici atat in cazul celulitei cat si a vergeturilor, deoarece au incorporate microcapsule ce distrug grasimile. sunt mai subitiri decat colantii normali, eu ii port 2-3 ore pe zi,am deja o luna de cand ii port si se vad rezultatele. merita incercati.
daca va intereseaza, se gasesc la un magazin online de tehnica medicala, eu i-am comandat pe site si mi-au fost adusi acasa prin curier rapid. aici se gasesc: http://www.tehnica-medicala.ro/products.php?product=Col anti-cu-microcapsule-anticelulita-Corsaro

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii