Sunteti aici :: Sanatate » GASTRITA, IN CATEVA IDEI
GASTRITA, IN CATEVA IDEI
Ce este gastrita?
Gastrita in forma ei acuta sau cronica, este o inflamatie a mucoasei stomacului. Tot o inflamatie a mucoasei, de aceasta data a celei a esofagului, este esofagita de reflux.
Care sunt simptomele gastritei?
Daca in cazul gastritei, in afara de arsuri in stomac, ti-e greata, prezinti varsaturi acide si inapetenta, cand intervine esofagita de reflux, este vorba despre o senzatie care duce pana la insuportabilitatea de a te alimenta.
Bolul alimentar parca merge pe o rana vie, iar actiunea de a inghiti ceva devine un calvar.
Cum se diagnosticheaza gastrita?
Pentru inlaturarea oricarui dubiu in ceea ce priveste diagnosticul, se recomanda endosopie gastric si/sau tranzit barital.
Se poate intampla ca unele persoane sa acuze dureri abdominale de tip ulceros, iar de vina sa fi fost un infarct care mima foarte bine durerea de stomac.
De aceea nu trebuie sa te tratezi de unul singur.
Alte cazuri nefericite sunt complicatiile, cand survin mai ales cand pacientul neglijeaza boala si merge la doctor destul de tarziu.
Tratamentul gastritei trebuie sa inceapa cu reeducarea modului de alimentatie si cu schimbarea regimului de viata.
Odihna este de baza iar stresul trebuie evitat pe cat posibil.
Abia apoi urmeaza, obligatoriu, un tratament medicamentos de pana la trei luni, care, consta in pansamente gastrice, antisecretorii, antiacide si antiseptice.
Se poate interveni si cu tratamente alternative, precum acupunctura, fitoterapia, ceaiuri din diverse plante.
In ultimii ani s-au inmultit simtitor cazurile de gastrita, in special pe segmental de varsta 16-30 de ani.
Cu precadere, femeile sunt predispuse la aceasta boala, cauzata de alimentatie deficitara, dezordonata, fara un orar stabil.
Ce alimente trebuie sa eviti?
Dusmanii stomacului nostru sunt conservele cu aditivi, sucurile cu coloranti, tutunul, cafeaua, alcoolul, stresul, oboseala.
Odata instalata boala, trebuie evitate cele de mai sus, plus alimentele care cresc aciditatea, cum sunt afumaturile, muraturile, prajelile, produsele tip fast-food.
Savantii au descoperit ca pentru anumiti bolnavi, ardeiul iute, este cel mai "fierbinte" condiment, este un adevarat elixir, intrucat capsicina continuta de el este un protector al peretilor gastrici si regleaza productia de secretie acida.
Trebuie sa elimini din alimentatie zaharul si alimentele cu aditivi sintetici deoarece explozia de cazuri de gastrita este cauzata si de alimentele imbogatite cu E-uri. Ele "deruteaza" digestia, favorizeaza dezvoltarea helicobacteriilor in stomac si sensibilizeaza sistemul digestiv.
Cu un pic de atentie, gastrita poate fi prevenita.
_
_
Acest articol a fost vizualizat de 55882 ori.
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată
25 Noiembrie 2024Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.
Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.
Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.
Mic ghid de inlocuiri alimentare
18 Noiembrie 2024Alegerile alimentare sănătoase joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a stării de bine. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, oferă nutrienții necesari pentru energie și funcționare optimă a organismului.
Consumarea unei varietăți de alimente ajută la prevenirea deficiențelor nutriționale, iar limitarea zahărului, a grăsimilor trans și a alimentelor procesate poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Alegerea porțiilor adecvate și hidratarea corectă completează un stil de viață sănătos, contribuind la un corp și o minte în formă optimă.
Cum previi degradarea creierului?
4 Noiembrie 2024Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.
O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.
Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.
Odihna, alimentatie sanatoasa, sport, relaxare, voie buna...Acestea sunt secretele unei ...
Ce inseamna gimnastica senzoriala perinatala? O apropiere normala, gestuala si ...