Sunteti aici :: Sanatate » SOMN USOR, FARA MEDICAMENTE
SOMN USOR, FARA MEDICAMENTE
Este trecut de miezul noptii si intalnirea ta cu mos Ene pare compromisa...Ai numarat oite, ai inventat povesti, degeaba...Daca nu reusesti sa adormi, nu este cazul sa disperi. Afla mai multe despre insomnie, respecta cateva reguli simple si invata cum sa o tratezi, astfel incat sa te bucuri de un somn sanatos si reconfortant.
Pe scurt, despre insomnie!
Insomnia este o tulburare a somnului care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume si se caracterizeaza prin incapacitatea de a adormi sau de a mentine starea de somn in timpul noptii.
In urma mai multor studii s-a dovedit ca insomnia are mai degraba cauze de natura psihologica, decat fizica sau organica. Astfel, un rol important in tratarea ei il au eliminarea pe cat posibil a surselor de stres, tensiune, depresie sau anxietate.
Atentie! Evita somniferele! In timp, isi pierd efectul si creeaza dependenta!
Un somn sanatos! Cat si cand?
Desi s-a stabilit o medie de 7-8 ore de somn pentru un adult sanatos, specialistii considera ca nu exista un numar fix de ore pentru un adult, deoarece exista persoane carora le sunt suficiente 6 ore de somn si persoane care se simt cu adevarat odihnite doar dupa 9-10 ore de somn.
Mai mult decat atat, cu cat inaintam in varsta, cu atat mai putin dormim. Astfel, un nou nascut doarme in primul lui an de viata in jur de 18 ore, la varsta de 10 ani in jur de 10 ore iar in adolescenta durata poate sa scada pana la 7-8 ore.
Apeleaza la plante!
Ciubotica cucului - preparata in infuzie. Infuzia se obtine din 1-2 lingurite de planta uscata, peste care se toarna 200ml de apa clocotita. Se bea dupa ce se lasa acoperit 15 minute recipientul cu lichid.
Iasomia - se foloseste sub forma de ceai sau de ulei aromatic, avand rol de relaxant si sedativ nervos.
Hameiul - aproximativ 2 linguri de conuri, la care se adauga 200ml de apa clocotita, pentru infuzie. Se bea seara, inainte de culcare. De asemenea, ceaiul este un bun relaxant, daca se beau 2-3 cani pe zi. Ceaiul de hamei poate fi folosit si pentru tratarea durerilor abdominale si musculare.
Lavanda - poate fi folosita atat pentru ceai, cat si sub forma de ulei, ca baza in uleiurile pentru baie si aromoterapie. Efectele benefice ale folosirii lavandei sunt cunoscute in intreaga lume.
Valeriana - despre care studiile spun ca nu doar aduce somnul, ci ii si imbunatateste calitatea. Asadar, bucura-te de calitatile ei printr-o infuzie! Ai nevoie de o lingurita de planta amestecata cu 200ml de apa clocotita. Din acest amestec trebuie sa bei 3-4 linguri inainte de culcare.
Musetelul - are proprietati calmante, relaxante si antiseptice. Pentru un somn linistit, se recomanda 1-2 cani de ceai cu cateva ore inainte de culcare.
Teiul - are efecte calmante si neurosedative cunoscute de toata lumea, de la specialisti la oameni foarte in varsta. Pentru o infuzie, este nevoie de 2 lingurite de flori si 200ml de apa clocotita. Infuzia poate fi indulcita cu miere de albine. Se beau 1-2 cani pe zi.
Trucuri care te ajuta sa adormi repede!
Evita stimulentele cu cateva ore inainte de culcare!
Este vorba despre cafea, dulciurile pe baza de cafea, ceaiul negru si verde, bauturile carbogazoase care contin cofeina. Toate acestea sunt energizante si excitante ale sistemului nervos si, daca sunt consumate seara, obosesc organismul si dau un somn agitat.
Renunta seara la televizor!
Cu 1-2 ore inainte de culcare, inchide televizorul! Stiu ca multe persoane au impresia ca televizorul este un bun somnifer, dar adevarul este altul: televizorul influenteaza foarte mult sistemul nervos si subconstientul, provocand un somn de proasta calitate.
Evita cinele imbelsugate!
Renunta seara la alimentele greu digerabile, pentru ca acestea provoaca o activitate intensa a stomacului si implicit, a intregului organism, ceea ce alunga somnul! Totusi, nu sari peste gustarea de seara, pentru ca are si ea rolul ei. Daca renunti de tot la gustarea de seara, te vei trezi la miezul noptii cu o senzatie de foame care, chiar si potolita, iti va alunga somnul chiar si pentru intreaga noapte.
Fa-ti anumite obiceiuri inainte de culcare!
Aeriseste bine camera in care vei dormi, chiar daca ti se pare ca se va face frig! Decat un aer greu, imbacsit si molesitor, mai bine unul racoros si reconfortant! Inainte sa te bagi in pat fa o baie calduta si parfumata, plina de spuma! In pat, daca somnul simti ca nu a venit chiar pe deplin, citeste o carte sau o revista si pe fundal, pune melodii care te relaxeaza!
Raluca Cristea

Acest articol a fost vizualizat de 50760 ori.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Ce mananci pentru rinichi sanatosi
27 Februarie 2023Tu stii care este rolul rinichilor in organism si ce poti sa faci ca sa ii mentii sanatosi pe toata durata vietii? Rinichii filtreaza sangele si fac parte din sistemul complex responsabil de indepartarea toxinelor, eliminand prin urina substantele care nu sunt necesare organismului De asemenea, ei echilibreaza nivelul unor minerale din corp, ca de exemplu calciu si potasiu
Contribuie la reglarea tensiunii arteriale si ajuta la eliminarea excesului de lichide Controleaza producerea de globule rosii si sunt responsabili de mentinerea nivelului de electroliti. Acestea sunt doar cateva dintre functii. Afla restul din acest clip!
Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.
Bun artocolul! sa vedem daca si functioneaza aceste remedii!
Felicitari, tare interesant articolul!

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii