Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam EFECTELE TOXICE ALE PRODUSILOR DE METABOLIZARE AI ALCOOLULUI
REMEDII NATURALE PENTRU REDUCEREA COLESTEROLULUI RAU
SCADEREA IN GREUTATE, UN PROCES DE TRANSFORMARE COMPORTAMENTALA
SFATURI PENTRU CEI... LENESI
CIRCUMFERINTA GATULUI SI IDENTIFICAREA OBEZITATII INFANTILE


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole Stretching - spate - exercitii set 3
RISTI SA NU AI GRIJA DE INIMA TA?
PRAJITURA CU NUCI
MUSCULATURA MEMBRELOR INFERIOARE
CSID - Consumati si fructe exotice
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Ce mananci ca sa previi osteoporoza Fierbinte
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Sanatate » IN LUPTA CU OSTEOPOROZA

IN LUPTA CU OSTEOPOROZA


IN_LUPTA_CU_OSTEOPOR_36535.jpgOsteoporoza apare atunci cand interiorul oaselor devine poros din cauza unei pierderi masive de calciu.Aceasta se numeste pierdere de masa osoasa, iar cu trecerea timpului va duce la fracturarea osului cu usurinta.

Dupa varsta de 35 de ani, toti adultii incep sa piarda masa osoasa, dar la femei exista probabilitate mai mare sa dezvolte osteoporoza decat la barbati.Incidenta osteoporozei e mai mare la femei decat la barbati din cauze hormonale, dar si datorita faptului ca barbatii au oase mai puternice. La femei, rata pierderii osoase se accelereaza dupa menopauza, cand nivelul estrogenilor scade. De asemenea, pierderea osoasa poate surveni daca ambele ovare, care produc estrogen, sunt inlaturate in urma unei interventii chirurgicale.

La femei, riscul de a suferi o fractura ca urmare a osteoporozei este de 40%, in timp ce la barbati acesta este de 13%.

Care sunt semnele osteoporozei?

Osteoporoza este o afectiune silentioasa in general, poate ramane asimptomatica o perioada indelungata, iar pana nu ai semne serioase poti sa nu iti dai seama ca ai avea asa ceva.Semnele includ dureri intense de spate, curbarea spatelui din cauza tasarii vertebrelor, fracturi ale oaselor ce survin la traumatisme minime. Fracturile apar in caz de osteoporoza avansata, cele mai susceptibile de a fi afectate de fracturi sunt oasele incheieturii mainii, soldul si vertebrele.Cu timpul vei scadea in inaltime pentru ca osteoporoza poate provoca prabusirea vertebrelor. Aceasta problema va surveni dupa ce o cantitate masiva de calciu s-a pierdut.

Care sunt factorii de risc pentru osteoporoza?

Exista mai multi factori de risc pentru osteoporoza. Acestia sunt:

Menopauza precoce - inainte de 45 de ani

Istoric familial de osteoporoza

Inlaturarea chirurgicala a ovarelor inainte de menopauza

Piele deschisa la culoare - rasa caucaziana sau asiatica

Consumul insuficient de calciu

Stil de viata sedentar

Fumatul

Abuzul de alcool

Tulburari de alimentatie, precum anorexia nervoasa

Constitutia subtire

Hipertiroidism

Folosirea pe termen lung a corticoizilor in tratamentul sindroamelor inflamatorii si suferintelor cronice precum astmul si artrita reumatoida

Cum este diagnosticata osteoporoza?

Daca medicul tau suspecteaza ca ai osteoporoza, ar trebui sa-ti sugereze sa-ti faci o radiografie osoasa. Un test comun care masoara densitatea minerala osoasa este numit absorbtiometria duala cu raze X (DEXA). Acesta masoara densitatea osoasa in solduri, coloana vertebrala si incheietura mainii, care sunt locurile cel mai probabil afectate de osteoporoza.

Rezultatele sunt clasificate astfel:
- densitate osoasa normala: scor T egal sau > -1,0
- osteopenie (deficit usor de masa osoasa): scor T cuprins intre -1,0 şi -2,5
- osteoporoza: scor T < -2,5



Doctorul tau iti poate indica o investigatie cu ultrasunete sau o computer tomografie ( CT ), pentru ati verifica densitatea osoasa.

Cum se trateaza osteoporoza?

Tratamentul in osteoporoza incepe cu schimbarea dietei.Trebuie sa consumi mai mult calciu, medicul tau te va indruma cum sa-ti administrezi suplimentele alimentare pe baza de calciu.De asemenea poate este cazul sa iai vitamina D, care va ajuta orgaismul tau sa asimileze calciul.

Doctorul tau cu siguranta ca te va sfatui sa faci mai multa miscare ca sa dai jos kilogramele in plus.Incearca sa mergi mai mult pe jos, sa alergi si sa urci/cobori scari.

Tratamentul medicamentos al osteoporozei consta in :

Biofosfonat Acesta reduce riscul de fractura si creste densitatea osoasa in solduri si coloana vertebrala.Pot fi luate per oral sau intravenos, iar ca si reactii secundare pot apare stari de greata, dureri abdominale si iritatii ale esofagului. Cei care au contraindicatii in administrarea acestui medicament sunt persoanele cu probleme renale, nivele scazute ale calciului in sange si femeile gravide sau cele care alapteaza.

Calcitron Este un hormon care incetineste procesul de degradare al osului, fiind valabil sub forma injectabila sau de spray nazal.Efectele adverse includ dureri de cap, diaree, dureri abdominale, stari de greata si voma.

Raloxifen Acest medicament este folosit sa previna si sa trateze osteoporoza prin cresterea densitatii osoase.Nu este un hormon, dar mimeaza cateva din efectele estrogenului.Efectele adverse includ bufeurile, edeme periferice, crampe la nivelul membrelor inferioare.

Teriparatid Acest medicament este o forma sintetica a hormonilor paratiroidieni si ajuta osul sa se refaca. Se gaseste sub forma injectabila si se administreaza o data pe zi in coapsa sau abdomen.Poate fi folosit atat de femei cat si de barbati in tratamentul osteoporozei.Efectele secundare includ greata, durerile abdominale, dureri de cap, slabiciune musculara, oboseala si pierderea apetitului.

Alendronat si Risedronat Aceste medicamente sunt folosite sa previna si sa trateze osteoporoza si au rolul de a reduce riscul de fractura prin descresterea ratei de pierdere osoasa.Se pot lua per oral, iar efectul secundar comun este disconfortul gastric.

Ibandronat Acest medicament incetineste pierderea osoasa si creste densitatea osoasa.Este disponibil atat sub forma de pastila, cat si sub forma de injectie.Daca iai pastile, ai doua optiuni:o pastila pe zi sau una pe luna ( pastila pe care o iai in fiecare luna are o doza mai mare de ibandronat decat cea pe care o iai zilnic).Cateva dintre posibilele reactii adverse includ dureri de spate, dificultati de respiratie, constrictie toracica, urina tulbure.

De cat calciu am nevoie?

Inainte de menopauza, ai nevoie de aproximativ 1,000 mg de calciu pe zi.Dupa menopauza ai nevoie de 1,000 mg pe zi daca iai estrogen si 1,500 mg daca nu iai estrogen.De asemenea ar trebui sa iai cam 800 UI pe zi de vitamina D pentru a ajuta absorbia calciului.

De obicei, este cel mai bine sa-ti iai rezerva de calciu din alimentatie. Produsele lactate cu continut redus in grasimi sau fara grasimi sunt foarte bune surse de calciu. Alte surse de calciu includ fasolea uscata, somonul, spanacul si broccoli.

Aproximativ 300 mg de calciu sunt continute in urmatoarele produse: o ceasca de iaurt fara grasime sau cu continut scazut in grasime , o ceasca si jumatate de fasole uscata,150 grame de somon, o jumatate ceasca de spanac sau doua cesti de broccoli.

Daca nu-ti iai suficient calciu din mancare, doctorul tau iti poate sugera sa iai suplimente pe baza de calciu pe care sa ti le administrezi in timpul mesei.

Trucuri ca sa-ti menti oasele puternice

  • Fa exercitii - cele mai indicate sunt exercitiile antigravitationale precum mersul pe jos, urcatul scarilor, chiar si simpla ridicare din pat si statul in picioare cateva ore pe zi; nu efectuati insa exercitii care cresc riscul de fractura, precum gimnastica aerobica intensa, saritul cu coarda, joggingul; nu faceti genoflexiuni, exercitii de flexie a trunchiului pe coapse sau alte exercitii care arcuiesc spatele.
  • Fa-ti o dieta echilibrata cu cel putin 1,000 mg de calciu pe zi.
  • Lasa-te de fumat, acesta nu face altceva decat sa inrautatesca osteoporoza.
  • Vorbeste cu medicul tau despre terapia hormonala sau alte terapii care sa previna sau sa trateze osteoporoza.






Dr. Raluca Burja

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 87732 ori.



Ce mananci ca sa previi osteoporoza

26 Septembrie 2023

Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore. 


Totul despre DIETA NORDICA

19 Septembrie 2023

Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.

De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.


Beneficiile pentru sanatate ale cireselor

11 Septembrie 2023

Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(3 Iunie 2012 02:06) diana a spus

La mine a dat rezultate tratamentul cu Primed 3. http://www.primarna-medicina.com/ro/produse/primed-3/


Articole din aceeasi categorie

Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...


CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA 6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...


Alte articole despre Sanatate






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii